Actie tegen de uitsluiting werklozen

Datum
dinsdag, 30 december, 2014 - 14:00
Plaats
Sint-Katelijnekerk
Sint-Katelijneplein
1000 Brussel
BE
Soort evenement
Manifestatie

Nu dinsdag 30 december organiseert de PVDA een actie tegen de uitsluitingen uit de werkloosheid vanaf 1 januari 2015: “De uitgeslotenen zullen uit de schaduw treden…” De actie zal plaatshebben om 14 uur op het Sint-Katelijneplein in Brussel, aan de trappen van de Sint-Katelijnekerk.

Op 1 januari 2015 zullen in het hele land tussen de 37 en 38.000 mensen hun werkloosheidsuitkering verliezen. Voor Brussel zijn de cijfers werkelijk alarmerend: zo’n 8.000 Brusselse werklozen worden uitgesloten van de werkloosheid. En 70% van deze mensen komen al uit verarmde gemeenten als Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek, en Brussel-Stad.

Deze maatregel druist totaal in tegen de realiteit op de Brusselse arbeidsmarkt: in 2013, waren er 2.315 werkaanbiedingen voor 111.529 werkzoekenden. Dit betekent 1 werkaanbieding voor 48 werkzoekenden.

Wat zal er worden van deze mensen die uitgesloten worden? Een deel van hen zal de rangen vervoegen van de mensen die leven van de OCMW’s, die zelf ook al hebben aangekondigd dat ze niet weten hoe ze financieel het hoofd boven water moeten houden. Een deel van hen zal zelfs geen recht hebben op hulp van het OCMW, gezien hun gezinssituatie. Zij krijgen niks meer.

De PVDA steunt de vraag van verschillende middenveld organisaties en roept de regering en haar minister van Werk Kris Peeters op om een dringende en noodzakelijke maatregel te nemen om dit sociaal bloedbad tegen te houden: een moratorium op deze maatregel, die genomen werd door de vorige regering.

De PVDA stelt een alternatief voor inzake werkgelegenheid in haar Cactusplan, dat te vinden is op: www.pvda.be/cactusplan.

Labels