De Nacht van het Feminisme

Datum
donderdag, 17 november, 2016 - 19:00
Plaats
Blandijn - Auditorium D
Blandijnberg
9000 Gent
BE
Soort evenement
Debat

Vier toonaangevende feministes gaan in discussie over vier actuele hete hangijzers. Ze zullen spreken over seksueel geweld, racisme, economie, politiek, links vs rechts en alternatieven voor vrouwen vandaag en morgen.

Ieder van hen zal een TED talk doen over hun expertise waarna ze hierover in debat gaan. Op het einde is er nog tijd voor vragen vanuit de zaal maar kan je ook met hen napraten op onze receptie.

We zijn trots om deze vrouwen te mogen verwelkomen. Het zijn niet de minste!

Liesbeth Kennes
Meer en meer vrouwen getuigen vandaag de dag over het seksueel misbruik waarmee ze te kampen kregen. Wat voor hen het verschil maakt buiten vroeger? Ondanks de vele voorordelen en moelijkheden die getuigen met zich meebrengt, voelen ze zich niet meer helemaal alleen. Dat gevoel danken velen onder hen aan Liesbeth Kennes. Zij richtte het platform "Wij spreken voor onszelf op", waarin vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel misbruik een stem krijgen. De invloed van dit platform kan moeilijk onderschat worden.

Jamila Channouf
Als één van de schrijfsters in "Seksisme, Nee wij overdrijven niet" beschreef Jamila haar ervaring met vrouw en migrant zijn op uitermate sappige en herkenbare wijze. Ze werkt vandaag aan een nieuw manuscript dat ze met ons wil delen. Maar Jamila is vooral ook een doener. Als ze racisme of haat ziet, komt ze in actie. Zo is ze één van de mede oprichters van de Gentse Lente en bracht ze duizenden mensen op straat, samen tegen de haat, na de aanslagen in Brussel.

Sofie Degraeve
Sofie is woordvoerder van de feministische denktank Furia. Deze kritische, feministische en sociale organisatie staat vooral bekend als de organisator van de nationale vrouwendag, op 11 november (ga zeker langs dit jaar in Antwerpen!). Ze is ook een geducht kriticus van de Vlaamse en federale regering. Neutraal klinkende maatregelen worden gewikt en gewogen naar hun effect op vrouwen. Maar Furia is ook constructief en biedt alternatieven aan. Voer voor debat!

Anja Meulenbelt
Deze Nederlandse dame maakte al meerdere feministische golven mee en bepaalt al decennia mee het debat. Vandaag kan ze het nog steeds niet laten. Nooit nog, ging ze boeken schrijven. Tot ze de drang niet kon weerstaan en "Het Verschil" schreef. Een aanrader voor iedereen die wil bijleren over actuele vraagstukken in het feminisme vandaag. Betekent feminisme wel echt "gelijkheid tussen vrouwen en mannen" of is dt te simpel gesteld? En wat is de link tussen feminisme en socialisme? Ze vertelt het ons graag op haar eigenwijze, sappige manier.

Nele Van Parys zal het debat modereren. Zij is voorzitter van Comac Gent en schreef haar thesis over gendermainstreaming. Daarnaast deed ze ook onderzoek naar de effecten van een dertig urenweek.

Organisatie: Comac

Facebook

Labels