Foto Solidair, Salim Hellalet

1 mei: de PVDA overal in het land voor een links dat durft

Tijdens het 1 meifeest was de linkse partij overal in het land zichtbaar, aan de kant van de vakbonden. Een gelegenheid voor de PVDA om haar alternatief voor te stellen én links nieuw leven in te blazen. "Wij moeten ons opnieuw inschrijven in een 1 meivisie van vernieuwing, in een 1 meivsie van links-dat-durft", klinkt het bij Peter Mertens. En meteen lanceerde de partij haar lentecampagne voor de 30-urige werkweek.

Links heeft meer dan ooit nood aan een visie die buiten de lijntjes kleurt, aan een verhaal dat out-of-the-box durft te denken. Dat was de centrale boodschap van de PVDA overal in het land op deze 1 mei. Lees hier de volledige toespraak van PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Antwerpen

In Antwerpen was er een indrukwekkend blok van de PVDA. Vanaf 10 uur kwamen zij samen om er naar een streepje muziek én naar de strijdbare speech van Peter Mertens te luisteren. Daarna trokken ze met z’n 600 richting Grote Markt. De eis van de 30-urenweek werd bijgestaan door vakbondseisen tegen langer werken. Op de bus van BBTK prijkte de slogan ‘geen racisme in deze stad’.

Muzikaal was er Jokke Schreurs met z’n gitaar en Kris Van Daele op contrabas met liedjes van de sociale jukebox, zoals 'Aan welke kant staat gij, kameraad'.

Gent

De 1 meioptocht in Gent ging van de Vooruit naar de Stadshal. Op het Zuid werd de stoet verwelkomd door zo’n 200 PVDA’ers, die met hun rode en Griekse vlaggen achteraan aansloten. “Solidariteit met het Griekse volk was – naast de 30-urenweek – voor ons het voornaamste thema vandaag”, vertelt Oost-Vlaams PVDA-voorzitter Tom De Meester.

De PVDA zorgde ook voor de muzikale noot in de optocht. De partij had een liedjesboek gemaakt, waaruit de hele tocht lang vrolijk strijdliederen gezongen werden. Naast het obligate "Bella Ciao", passeerden onder andere ook "Bread and Roses" en "Which Side Are You On" de revue.

Mechelen

In Mechelen bestond de delegatie van de PVDA uit ruim 90 mensen. “Dat is best wat,” legt plaatselijk voorzitter Dirk Tuypens uit, “want het is hier nog echt een sp.a-feest. Maar het is duidelijk dat we in verhouding wel weer wat groter worden”.

Om 18 uur organiseert PVDA Mechelen nog haar 1 mei-Fiesta, waar Peter Mertens en Dirk Tuypens het woord nemen en enkele muzikanten uit het Mechelse optreden.

Brussel

De PVDA organiseerde een “flashmob” bij de Beurs. Om het groeiend sociaal verzet, overal in Europa, uit te beelden veranderden de deelnemers de Europese vlag in de vlag van een 'Europa van de solidariteit'. Net daarvoor namen Dirk De Block (voorzitter PVDA Brussel), Muriel Di Martinelli (ACOD), Vladimir Caller (PC) en Claudia Chin (verantwoordelijke bij de PVDA Brussel voor de syndicale relaties) het woord. Na de “flashmob”, waaraan zo’n 200 mensen deelnamen, trok iedereen naar het Rouppeplein, ontmoetingsplaats voor het ABVV, en bezocht er de vier stands van de PVDA: ManiFiesta, Geneeskunde voor het Volk, PVDA-shop en Solidair.

 

 

Flashmob du Ptb devant la bourse à Bruxelles... #1ermai30h

Posted by Benjamin Pestieau on vendredi 1 mai 2015

 

Luik

Zo’n 900 mensen verzamelden in de late voormiddag op het Luikse Place Saint-Paul voor een meeting van de PVDA en de Communistische Partij. In een strijdbare atmosfeer verdedigde Raoul Hedebouw er de 30-urenweek “in de traditie van 1 mei”: “De democratie heeft nood aan deze nieuwe adem.” Francis Gomez, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV Luik-Hoei-Borgworm, onderstreepte het belang om gemobiliseerd te blijven tegenover de aanvallen van de regering. Met offensieve voorstellen zoals arbeidsduurvermindering. Daarna trok een optocht door de straten van Luik om er de eisen van het sociaal verzet kenbaar te maken.

Leuven

“De jongeren die in december mee naar de stakingspiketten zijn getrokken, zijn hier vandaag allemaal terug, zowel in de optocht vanmorgen als hier op ons feest. Dat is hoopvol, want het betekent dat de versterking en verjonging zich doorzet”, lacht Sander Vandecapelle. De PVDA-voorzitter van Vlaams-Brabant is fier dat hij voor het solidariteitsfeest op het De Becker Remyplein Big Bill mag aankondigen. De Leuvense blueslegende Big Bill (Krakkebaas) wil zijn eerste optreden na zijn ziekte graag voor de PVDA doen. Op dat feest blikten syndicale sprekers van ACOD en LBC terug op de strijd tegen de rechtse regering en op het toekomstig verzet. Nieuw in de 1 meioptocht, waar de PVDA- en Comac-aanwezigheid elk jaar meer en meer opvalt: Griekse vlaggen.

Charleroi

De nieuwe secretaris van het ABVV voor de regio Charleroi, Vincent Pestieau, vestigde de aandacht op de nieuwe wind van sociaal verzet, die overal in Europa opsteekt. Hij verwees naar Griekenland, Ierland, Spanje, België en Frankrijk. Een syndicalist van de Franse vakbond CGT was trouwens aanwezig en getuigde hoe ook in Frankrijk een sociaaldemocratische regering inleveringen wil opleggen en hoe syndicalisten en linkse militanten er strijden vooor het behoud van de openbare diensten.

Aalst

De PVDA afdelingen uit de Denderstreek (Aalst, Dendermonde & Denderleeuw) gaven afspraak in Aalst om er samen deel te nemen aan de door vakbond ingerichte 1 meistoet. Met een vijftigtal deelnemers en levendige slogans werd de PVDA aanwezigheid opgemerkt door aanwezigen en omstaanders. Voor deze jonge PVDA-afdelingen was deze 1 Mei een succes dat ze willen uitbouwen tot een jaarlijkse traditie.

Tessenderlo

In Limburg ging het 1 mei feest door in Tessenderlo, het hartje van de Limburgse chemienijverheid. De festiviteiten stonden, nog meer dan de andere jaren, in het teken van de strijd tegen het rechtse beleid. Een 1000-tal mensen verzamelden op het marktplein, tussen infostandjes, muzikale optredens en ludieke voorstellingen. De vakbond had een standje gereserveerd voor de linkse partijen. De PVDA deelde een standje met Groen. Veel interesse voor ManiFiesta en voor de voorstelling van het boek “De miljonairstaks en 7 andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen” op 22 mei. Tegen de middag vertrok de optocht door de straten van Tessenderlo. De PVDA was aanwezig in een blok met een 150-tal leden en sympathisanten.

Aarlen

In de hoofdstad van de provincie Luxemburg was het voor het eerst dat het ABVV geen gezamenlijke meeting hield met de socialistische PS. In de plaats organiseerde de vakbond een debat, met als thema: “Verdedigt links nog de werkende bevolking?” Waren uitgenodigd: PS, Ecolo, Mouvement de Gauche en de PVDA. Volksvertegenwoordiger Marco Van Hees nam er het woord voor de PVDA. Een honderdtal mensen luisterden naar de sprekers. “Verschillende mensen kwamen me achteraf zeggen dat de PVDA haar werking overal in de provincie zou moeten uitbouwen”, reageerde Marco Van Hees nog.

Namen

De PVDA-militanten in Namen tekenden present op de meeting van het ABVV in het Huis André Genot, in het centrum van de Waalse hoofdstad. Joseph Thonon, gewestelijk secretaris van de overheidsvakbond ACOD verwelkomde, naast de eigen leden, ook de aanwezigheid van "vertegenwoordigers van de PVDA, Ecolo, en natuurlijk de PS”. Hij herinnerde eraan dat alle stakingen politiek zijn en hekelde een zeker antidemocratische tendens bij sommige partijen die de vakbonden willen uitschakelen. Daarna had hij het over de eis voor een arbeidsduurvermindering, een vakbondseis die ingaat tegen de maatregelen van de federale regering, maar gesteund wordt door de PVDA met haar oproep voor een 30-urenweek. Michel Meyer, voorzitter van de ACOD, had kritiek op de bedreiging van de openbare diensten door de regering-Michel, maar wees tegelijk op de verantwoordelijkheid van de vorige regeringen.