Foto Richard Turner / Flickr.

10% van fiscale fraude recupereren volstaat om pensioen op 67 af te schaffen

auteur: 

Webredactie

De recente onthullingen van de Paradise Papers zijn een zoveelste schandaal van belastingfraude en belastingontwijking. Al die schandalen tonen aan hoe absurd het is dat de regering snoeit in de pensioenen van de mensen, meent PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte.

Volgens de Commissie Pensioenhervorming komt de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar neer op een besparing van 1 tot 1,6% van het bbp.1​

“Dat bedrag is nauwelijks 10% van het bedrag dat we kunnen recupereren mocht de regering echt strijden tegen fiscale fraude”, zegt Kim De Witte. Volgens nationale en internationale schattingen lopen belastingfraude en belastingontwijking op tot 9% van het bbp, of 36 miljard euro per jaar.2

“De nieuwe onthullingen van de Paradise Papers, na de vele eerdere dossiers van belastingfraude en belastingontwijking, tonen dat de regering het juiste spoor compleet bijster is. Aan de ene kant wordt het leven van tienduizenden mensen onmogelijk gemaakt door hen langer te doen werken voor minder pensioen. Aan de andere kant laat de regering bewust financiële middelen liggen door zich inschikkelijk op te stellen tegenover grote fiscale fraude”, stelt de PVDA-pensioenspecialist.

De PVDA vraagt dat de wettelijke pensioenleeftijd op 65 jaar blijft en dat er een echt plan komt om grote fiscale fraude te bestrijden.

Sla alarm voor ons pensioen

Dossier • Hoe pakken we de grote fiscale fraude aan?

1. http://pensioen2040.belgie.be/docs/rapport-062014-nl.pdf, pp. 144-146.

2. https://lirias.kuleuven.be/bitstream/123456789/321747/1/R1374sv_Fiscale_uitgaven_nl.pdf p. 22.

Commentaar toevoegen

Reacties

De 'Paradise Papers' zijn nu toch de druppel die de emmer doen overlopen. Beste politici, stop het grootschalig bedrog en beloon het werkvolk dat tot de laatste eurocent correct zijn belastingen betaalt met pensioen op 60-jarige leeftijd!
De living staat al lang onder water. Ik gebruikte de term generatie Zzz, omdat iedereen slaapt. Er is helemaal geen verzet tegen het beleid dat gevoerd word. Misschien omdat sinds de jaren 80 het de liberale kant op gaat en velen nooit anders geweten hebben. Toen ik 12 was zag ik al dat er iets niet klopte, ik heb altijd een groot rechtvaardigheidsgevoel gehad en daar word ik dagelijks mee geconfronteerd. Eigenlijk heb ik het opgegeven, bijna niemand maalt erom, we kunnen onze maatschappij veel beter opbouwen maar de meesten hebben zelfs geen mening. Van kind af geïndoctrineerd om binnen een kapitalistisch systeem te werken met een TINA mentaliteit. Er zijn 101 redenen waarom minsten een miljoen mensen op straat zouden moeten komen. Onlangs stond in de krant dat ING 1,38 miljard netto winst had, maar dan nog durven overheden beweren dat de belastingen te hoog zijn, en banken besparen op kantoren en personeel. Er is geld voor de pensioenen, scholen, sociale woningen,... maar overheden liegen er los op, ze spuwen in u gezicht en iedereen slikt maar.
Beste , u slaagt hier de nagel op de kop en weet waar de klepel hangt. Het geeft me toch nog een beetje moed dat er nog mensen zijn zoals u die het wel begrijpen dat het zo niet verder kan. Alleen , we zijn met veel te weinig , wat moet er nog allemaal gebeuren vooraleer de mensen ontwaken uit hun slaap? En het is waar , de jongere generatie heeft niet veel anders gekend als dit liberale beleid , ze zijn ook groot gebracht in een tijd dat alles goed ging en ze beseffen niet voldoende hoe hard onze ouders en grootouders moeten knokken hebben en strijden voor betere tijden. Helaas gaan we nu terug bergafwaarts en men heeft het nog niet voldoende door. Erger nog men denkt dat partijen zoals die nu aan zet zijn met N-VA op kop hun reddende engel is. Ze zullen op lange termijn van een kale reis terug komen.