In 2007 al ging Geneeskunde voor het Volk samen met andere organisaties naar het Nederlandse Hulst, waar geneesmiddelen veel goedkoper zijn door de toepassing van het kiwimodel. (Foto Solidair, Roland Teirlinck)

203 miljoen besparen? Neen, De Block geeft farmalobbyman topfunctie in haar kabinet en maakt geneesmiddelen duurder

Mochten we de Nederlandse prijzen toepassen op het Belgische verbruik van elf geneesmiddelen uit patent, dan zou dat 203 miljoen euro opbrengen, toont een document van de PVDA-studiedienst. 

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) weigert deze eenvoudige maatregel en zet in haar kabinet zelfs een toplobbyist van de farmaceutische industrie aan het hoofd van haar geneesmiddelenbeleid. Opvallend als je weet dat op 1 april ontstekingsremmende neussprays en bepaalde maagzuurremmers voor de patiënt vier tot negen keer duurder worden. Vanaf 1 mei verdubbelt tot verdrievoudigt ook de kostprijs van antibiotica.

“Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) beweert daarmee de overconsumptie te willen aanpakken, maar de echte redenen zijn besparingen op kap van de patiënt”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Dokter Dirk Van Duppen, gezondheidsspecialist van de PVDA, berekende in een studie dat het mogelijk is heel wat te besparen op geneesmiddelen, zonder dat de patiënt het voelt. De toepassing van het kiwimodel (een vorm van openbare aanbesteding voor geneesmiddelen, lees hier meer) kan de prijzen van geneesmiddelen zo drukken dat het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) veel meer kan besparen dan met de prijsverhogingen die minister De Block nu doorvoert.

“In Nederland bestaat al een vorm van het kiwimodel”, zegt Peter Mertens. “Als we de Nederlandse prijzen voor geneesmiddelen die uit patent zijn, zouden toepassen op de Belgische gebruiksvolumes van elf van die geneesmiddelen, zou de sociale zekerheid 203 miljoen euro besparen.”

Lees hier de studie.

Dat minister De Block het kiwimodel niet genegen is, is geen geheim. Sterker nog, ze benoemde in november vorig jaar Bart Vermeulen, topman van de farmaceutische industrie, in alle stilte tot adjunct-kabinetschef. Vermeulen leidt het departement gezondheidszorg en geneesmiddelenbeleid. “Een aanstelling die alvast een levensgroot belangenconflict stelt”, aldus Peter Mertens.

Op 6 mei organiseren de PVDA en Geneeskunde voor het Volk een bustrip vanuit de verschillende groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk naar Nederland om vast te stellen hoe het kiwimodel daar voor lagere prijzen zorgt.

Persdienst PVDA