3.800 beklijvende getuigenissen over dure energie

Meer dan 3.800 mensen lieten op www.6procent.be een boodschap achter. Goed voor 151 pagina's getuigenissen en bedenkingen. Een woordenvloed, soms grappig, in veel gevallen schrijnend, altijd even beklijvend. Wij vatten het voor u samen.

"Dit is een must", "Schitterend initiatief", "Doe zo voort!", "Eindelijk eens een partij die meeleeft met het merendeel van de bevolking... de werkende klasse!”, "het beste voorstel van 2008", “Een prachtig initiatief van de PVDA. Ik ben Vlaams Belanger, maar bij de volgende verkiezingen verdeel ik mijn stemmen, zeker weten!” Een greep uit de meer dan 3.800 berichten die vorige week binnenliepen. Veel mensen die de petitie tekenen op www.6procent.be laten een boodschap na, recht uit het hart.

‘Het leven moet betaalbaar blijven’.

Volgens Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, moeten we het probleem van de koopkracht “niet dramatiseren”. Het valt voor 90% van de bevolking best wel mee, is de boodschap. Quaden zou de moeite moeten doen om de meer dan honderd pagina’s vol getuigenissen door te lezen die we binnenkregen. De dure energieprijzen, dat valt helemaal niet mee. “Wij moeten zomaar 360 euro meer ophoesten”, schrijft iemand, “maar ons loon gaat zo goed als niets omhoog. Dit kan jammer genoeg niet blijven duren. We willen menselijk en betaalbaar kunnen leven zonder zwarte sneeuw te zien.”

‘Een stuk maand over op het einde van mijn loon’

"Wij gaan alleen nog werken om onze facturen te betalen". Een veel gehoorde opmerking. Alles wordt duurder, voeding, energie, zelfs een pintje bier. Maar lonen en uitkeringen volgen niet. "Sinds sinds de euro en alle prijsverhogingen heb ik op het einde van mijn loon steeds een stuk maand over”, schrijft een arbeider. Een gepensioneerde – maar heel krasse - dame vertelt: "ons pensioen is met de index 20 euro per maand opgeslaan. Maar de onkosten lopen met honderden euro per maand omhoog. De dokter, mijn poetsdienst, de huur, voeding, gas, elektriciteit. Wij zijn toch altijd de melkkoe van de regering. Zij leven al vele tientallen jaren boven hun stand, maar wij kunnen met ons klein weduwepensioentje als 65plusser nog amper voeding kopen."

‘Vette varkens zien niet dat magere varkens honger hebben’

De werkmens wordt uitgeknepen. En dat kan zo niet langer, is de teneur in veel berichten. De rijken worden altijd maar rijker, en de armen armer.  “Gas en electriciteit behoort tot onze basis behoeften. als men zo verder gaat, zullen de armen als maar armer worden en de rijken die vaak aandeelhouder zijn van Electrabel altijd maar rijker worden op de kap van de arbeiders, weduwen en gehandicapten. Als het zo verder gaat worden wij de derde wereld.” Hoe is het mogelijk dat de regering dit allemaal maar laat gebeuren, vraagt iemand. "We waren beloofd met de vrije markt dat de prijzen gingen dalen maar alles is schandalig verhoogd in prijs. Straks wordt België eenderdewereldland want er zit al een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens. Zijn de politici dan blind en denken ze enkel maar aan de hogere inkomensklasse?" Onbedoeld volgt het antwoord in een ander bericht : “Vette varkens zien het niet als magere varkens honger hebben.”

Alleenstaanden betalen zich blauw

Opvallend veel alleenstaanden mailen hun verhaal door. Of je nu alleen in een huis woont, of met drie, de verwarmingskosten blijven dezelfde, klinkt het. Zeker alleenstaande ouders met kinderen hebben het niet gemakkelijk. “Als alleenstaande moeder met twee kinderen ten laste, 'schrik' ik telkens weer als ik mijn energierekening in de bus krijg. Ik woon in een gewoon huis zonder overdadige luxe en toestellen. Wanneer gaan we taksen moeten betalen voor elke stap die we zetten? Misschien kunnen ze dan een 'stap'meter aan onze schoenen binden.” Een oudere mevrouw : “Ik ben weduwe geworden in 1998 en geloof me warmte voor één of voor twee dat is het zelfde maar het inkomen is een heel stuk lager. Verminder de btw, de ministers zullen volgend jaar weer kiezen, een audi of een mercedes, ik zal wel fietsen.”

Chronisch zieken kunnen energiefactuur nog moeilijk betalen

Uit de getuigenissen blijkt dat zeker bij gezinnen met zieken of gehandicapten het water aan de lippen komt. Zij hebben sowieso al af te rekenen met zware ziektekosten, nu komt daar een zware energiefactuur bij. Want zieken en gehandicapten zijn nu eenmaal bijna altijd thuis, en verbruiken dus veel energie voor verwarming en verlichting. Enkele beklijvende getuigenissen :

- "Help, ik ben een alleenstaande vrouw. Sinds twee jaar kankerpatiënt, en benovergeleverd aan het bestaansminimum. Ik haal het niet zonder hulp van hetocmw. HELP! Alles is zo duur, ik ben nog steeds mijn ziekenhuiskosten aanhet afbetalen, en het stopt nog lang niet."

- "Wij moeten ons huis de hele dag verwarmen, want mijn vrouw is mindervalide.Dit komt duurder uit dan gelijk welke tweeverdiener. Wij kunnen niet van hetsociaal tarief genieten omdat mijn inkomen als arbeider te groot is. Dat is pas discriminatie!"

- “Mijn echtgenote is een chronische longpatient en slaapt met zuurstof plus SIPAP MASKER; Het huis word onderhouden door thuiszorg en betaald met dienstencheques. Daar mijn inkomsten juist aan de grens ligt en we daardoor geen belastingen betalen,kunnne wij ook geen BELASTING VERMINDERING terug trekken. Voor bonussen voor isolatie en dubbel glas komen wij ook niet in aan merking! Wij zijn huurders en bezitten geeneigendommen. Zie hier mijn grondige reden waarom ik met deze petitie wil meewerken. Bedankt dat er nog mensen zijn die met zulk een goede aanpak voor de dag komen. PROFITIAT!!!!!"

Dure prijzen treffen ook werkende gezinnen

Het zijn zeker niet alleen de armsten die de petitie tekenen. Opvallend veel werkende gezinnen, syndicalisten, gezinnen met kinderen, jonge koppels, bruggepensioneerden tekenen de petitie en laten een boodschap achter. "Wij zijn een jong koppel dat een huis gekocht heeft maar als je jaarlijks uw afrekening krijgt is dit jammer genoeg een zware dobber. Zo gaat dit niet verder", "Als groot gezin lijden wij enorm onder de prijsstijgingen van de laatste jaren.", "“Ik ben onthaalmoeder, van 8 lieve onthaalkindjes. Wij zitten in de winter graag knus en warm, een héle dag lang. En geloof me dat kost véél eurootjes op een jaar aan verwarming. We zitten ook niet graag in den pikkedonker 's morgens vroeg én 's avonds laat, weer extra kosten. En het eten klaarmaken voor zo'n hele hoop mondjes...wéér energie!! En mijn verloning...een lachertje! Gelukkig doe ik, net zoals al mijn collega's, dit werk met harten ziel!! Maar een besparing op mijn energiefactuur, dat zou wel heel mooi zijn!”

Minder verbruiken, toch meer betalen

"Ik heb minder verbruikt, maar moet toch 38 euro per maand bijbetalen. Dank u!" Het is een van de meest voorkomende reacties. “Het is zeer schandalig wij verstoken al jaren minder en toch moeten we jaarlijks meer betalen per maand.”, “Mijn verbruik in 2007 was lager dan in 2006 en toch is mijn factuur hoger!”, “Wij zijn al enkele jaren al erg zuinig met energie (Verwarming op 19°,kachel op pellets, overal spaarlampen, enz...). Jaarlijks zien wij op onzeeindfactuur de grafieken in dalende lijn gaan, maar toch merken wij daar bij onze maandelijkse betalingen niets van aangezien de tarieven enkel in stijgende lijn evolueren. Jammer voor al onze inspanningen.”

Letterlijk in de kou

In België zitten anno 2008 mensen letterlijk in de kou omdat ze hun energierekening niet kunnen betalen. Terwijl Electrabel 2,4 miljard euro winst maakt, ontzeggen mensen zich elementair comfort, met alle gezondheidsgevolgen van dien. "Ik ben een gepensioneerde. Ik kan mij amper verwarmen. Ik heb te weinig pensioen" schrijft iemand. Een moeder van een groot gezin:"Wij hebben maar een klein inkomen. Hoe kunnen wij nog aan deftig eten komen voor onze kinderen, als wij zoveel kosten krijgen." Een van de meest pakkende getuigenissen lees je hieronder. Het is een alleenstaande moeder, met chronische pijn, die bespaart op de noodzakelijke verwarming. “Van zogauw ik alleen ben thuis, m'n twee kinderen hier niet zijn of er geen bezoek komt, zet ik de verwarming op het laagste pitje en trek een pullover meer aan. Maar mag een alleenstaande moeder die invalide is, en verwarming nodig heeft om minder pijn te voelen, daar zoveel onder lijden. M'n spierenen gewrichten zijn steeds ijzig koud, doen véél méér pijn, gewoon omdat ik de rekeningen nu nauwelijks kan betalen en uitspaar voor mezelf als ik alleen in huis ben. Maar de pijn daartegenover weegt zwaar!!! Ik wens niet dat u ooit in dezelfde situatie komt. Anderzijds zou het misschien goed zijn als u dat ook eens een paar weken kon/MOEST/ervaren!!!!!!!!! In de hoop op goedkoper energieverbruik.” Het leven zoals het is, in België, anno 2008.

België loopt achter

"Anders wil België altijd haantje de voorste zijn, waarom nu niet?" Héél veel mensen vinden het onbegrijpelijk dat het BTW-tarief op gas en elektriciteit 5% of 6% kan zijn in sommige naburige landen, terwijl België vasthoudt aan één van de hoogste BTW-tarieven van Europa.“We willen meedoen met alles in de europese gemeenschap behalve als het om decenten van de burger gaat, dan hoeft het niet hoor!!!! Belgie kloteland!!!”, “We worden bestolen waar we bijstaan. en de politiekers vullen hun zakken meer en meer door ons leugens te vertellen.waneer gaan we als zogezegde europeanen behandeld worden. want men spreekt in brussel maar over europa maar als het de heren in brussel voordeel opleverd. anders bestaat europa niet !!!"

Beloftes vrije markt kloppen niet

“Ze hadden ons beloofd ,dat met het open gaan van de markt de prijzen zouden dalen,wat ik nu zie is dat jullie de mensen aan het uitpersen zijn als een citroen. Ben dan ook verontwaardigd dat jullie ons zoiets op de mouw hebben gespeld.”; “De energie moet weer in handen komen van de openbare besturen. De energievoorziening mag niet onder druk gezet worden om nog meer woekerwinsten te maken, zodat de rijken steeds maar rijker worden op de kapvan de mensen die energievoorziening als een basisbehoefte ervaren.electrabel moet bijschieten. nooit mocht de energiemarkt aan prive eigenaarsworden overgedraen. energie van de staat, die zo de maatschappij leefbaarkan houden. Meer overheidsbedrijven zouden ten goede komen aan de burgers ipv aan de rijken."