Sofie Blancke (met blauwe sjaal) tussen actievoerders die ijveren voor een veiliger Marsplein.

52 verkozenen, één jaar later: Sofie Blancke (district Berchem)

Sofie Blancke (met blauwe sjaal) tussen actievoerders die ijveren voor een veiliger Marsplein.

Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen blikken we met enkele PVDA-verkozenen terug naar het werk van hun fractie en hun groep het afgelopen jaar. Sofie Blancke over actieve buurtcomités, een geprivatiseerde sinterklaasstoet en hoe actie voeren een buurt verbindt.

Sofie Blancke (ergens in het midden) tussen actievoerders die ijveren voor een veiliger Marsplein.

“We slaagden er al een paar keer in om een pak mensen te mobiliseren. Rond kleine dingen vooral. Een jonge moeder vertelde me bijvoorbeeld over de problemen met het pleintje waar zij wonen. Het districtsbestuur wil het onveilige plein toegankelijk houden voor auto’s, terwijl zij en de bewoners het autovrij zouden willen. Wij zetten haar op weg: een petitie maken, tekeningen laten maken door de kinderen, affiches aan de ramen... De mensen van het buurtcomité zijn verschillende keren mee geweest naar de districtsraad waar ik het punt aankaartte.

Wij brachten ook aan het licht dat de organisatie van de sinterklaasstoet wél zou uitbesteed worden aan een privébedrijf. Iets wat 24.000 euro zou kosten. Dat was niet besproken in de districtsraad. Nu is het plan afgeslankt en komt er een aanbesteding met een offerte.

We hebben één stap gezet, maar we blijven de zaak uiteraard opvolgen met de hele buurt

Hartverwarmend was de verbondenheid die in onze buurt ontstond nadat we samen actie op touw zetten voor het plaatsen van verkeersdrempels tegen hardrijders. Met een petitie, met affiches die nu overal voor het venster hangen... We organiseerden een persmoment waar zowat alle mensen uit de buurt aanwezig bij waren. Oudere cafégangers, moeders met kinderen, buurtbewoners van alle nationaliteiten... Dat was heel verbindend. Ook toen we de handtekeningen gingen afgeven aan de districtscommissie was er veel volk. Nu is ons voorstel doorgespeeld naar de verkeerspolitie. We hebben één stap gezet, maar we blijven de zaak uiteraard opvolgen met de hele buurt.”