Wie zal straks opdraaien voor de kosten van de ontmanteling van de kerncentrales? (Foto Solidair)

Aandeelhouders graaien 1,6 miljard euro bij Electrabel

auteur: 

Webredactie

Moederbedrijf Engie heeft 1,6 miljard euro weggehaald bij Electrabel. "De aandeelhouders zuigen Electrabel helemaal leeg", zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. "De miljardenfactuur voor het nucleair afval dreigt bij de bevolking terecht te komen."

Het nieuws sloeg donderdag in als een bom. Moederbedrijf Engie pompt zomaar 1,6 miljard euro weg bij Electrabel. "Zeer verontrustend", reageert PVDA-energiespecialist Tom De Meester. "Het zou namelijk wel eens kunnen dat Engie van plan is om Electrabel eerst leeg te zuigen om het bedrijf daarna te dumpen. De gouden jaren van decadente winsten zijn immers voorbij en straks wacht er een miljardenfactuur. De kosten voor de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het nucleaire afval kunnen oplopen tot 30 miljard euro, terwijl er maar 10,1 miljard aan de kant is gezet. Wie gaat die factuur betalen als Electrabel failliet gaat?"

Zakenkrant De Tijd bevestigde dat Engie wel degelijk van plan is om Electrabel helemaal uit te kleden en de rekening voor de nucleaire opkuis van zich af te schuiven.  Electrabel onderhandelt achter de schermen, ver weg van het parlement, een deal met de Belgische regering. De plannen zouden al op tafel liggen bij minister Michel. "Daarbij zou Engie zich borg stellen voor de huidige provisies" (10 miljard euro), weet De Tijd, maar "Electrabel zou de eventuele meerkosten voor zijn rekening moeten nemen." 

"Pure oplichting", zegt Tom De Meester. "Electrabel wordt ondertussen helemaal leeggezogen." Alle winstgevende buitenlandse participaties - goed voor vele miljarden euro aan kapitaal - verhuizen naar moederbedrijf Engie. Van Electrabel zelf blijft in dat scenario bijna niets meer over. Tom De Meester waarschuwt: "Als de rekening voor de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het radioactieve afval verder oploopt, zal blijken dat Electrabel de factuur niet kan betalen, en draait de samenleving op voor de kosten. Dat is onaanvaardbaar." 

Engie organiseert het failliet van Electrabel", concludeert De Meester. "De kerncentrales worden geïsoleerd in een soort 'bad bank'. Bij een faillissement van Electrabel blijft Engie mooi buiten schot. Jarenlang heeft Electrabel woekerwinsten gemaakt op onze kosten. De winsten van gisteren werden geprivatiseerd, maar de kosten van morgen zou de bevolking moeten betalen? Onze energievoorziening wordt gegijzeld door Engie/Electrabel. Wordt het stilaan niet de hoogste tijd om de grote energiebedrijven in handen van de samenleving te brengen?"

 

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Jammerlijk voor de burgerlijke bevolking zal zolang de OPEN VLD en NVA in de regering grote energie bedrijven nooit in de handen van de samenleving gebracht worden OPEN VLDzal weer de afgezaagde plaat afdraaien van communisme ala noord Korea STALIN de nva zal de bevolking terug de pijlen naar de immigranten doen richten en hop de meerderheid van de bevolking zal weer zich zelf in de voeten schieten door terug een rechts neoliberaal regering stemmen en de kosten betalen met hun zuur verdiende centen, inlevering van opgebouwde sociale rechten.
Inderdaad zo zal het geschieden, de tijden van solidariteit zijn voorbij , de mensen zijn over het algemeen indivualistisch geworden en het is ieder voor zich. Zie maar hoe het socialisme wegkwijnt en de PVDA zal niet genoeg stemmen halen om dit op te vangen. De Groenen zullen nog wel wat stemmen halen maar daar ligt het thema teveel op het klimaat in verhouding met de solidariteit en als puntje bij paaltje komt doen ze gewoon mee met de gevestigde waarden. Op langere termijn gaat het linkse kamp volgens mij alles samen nog geen 20% halen en daar wordt dan geen rekening mee gehouden. Eigenlijk is deze solidaire afbraak al lang aan de gang , al ongeveer 40 jaar en dat is begonnen met iedereen warm te maken voor pensioensparen ,toen al werden de mensen bang gemaakt dat er later geen geld meer voor zou zijn. Het volgende zal de werkloosheid in tijd inperken zijn tot maximaal 2 jaar zoals in de meeste andere landen. Dan zal het de ziekteverzekering zijn die eraan moet geloven, daar zal men het zover drijven dat enkel nog het hoogstnoodzakelijke voor een klein deel wordt terug betaald. Langdurig ziek zal er niet meer in thuis horen. Op langere termijn zullen we met zijn allen verplicht worden om privé verzekeringen af te sluiten wil je nog een beetje beschermd zijn, als je het tenminste kan betalen. Dit zal de harde realiteit worden als je politiek krijgt die je verdient. Ook de vakbonden trekken niet meer aan één zeel , ik heb het gevoel dat ACV veel minder ten strijde trekt ,zelfs minder dan de liberalen vakbond , zie maar bij de staking van de lijn. Hopelijk krijg ik geen gelijk maar ik vrees dat we op een schip zitten als destijds de Titanic. De macht van het kapitaal is te sterk,we zullen plooien,buigen en moeten luisteren.
Zijn jullie daar nu echt verbaasd over ? Ik ben geen economiste, maar toen Electrabel jaren geleden stilletjes werd verkocht aan Engie, zag ik dit scenario al aankomen. Wij Belgen mogen al jaren onze energie veel duurder betalen zodat de Franse aandeelhouders lekker veel verdienen. België als modern wingewest voor Frankrijk. En het was ook van in het begin duidelijk dat Frankrijk op een bepaald moment alle relatief winstgevende delen zou onttrekken aan Electrabel en dan de boel terug aan België zou geven - of bij nog minder scrupules - terug zou verkopen aan België.
Liberalisering ging ons veel geld besparen. En dan moet binnenkort het openbaar vervoer ook nog opengesteld worden door Europa. De winstgevende lijnen worden opgekocht (en nog steeds gesubsidieerd), en de verlieslatende komen op rekening van de overheid. Maar de voordelen gelden enkel voor bedrijven, ik kan niet bij een Franse energieleverancier aansluiten, of een Spaans telecom bedrijf. En dan snapt iemand als Timmermans niet als burgers zeggen dat de EU er niet voor hun is. De energie infrastructuur zou altijd in handen van de samenleving moeten zijn, betaald via de algemene belastingen in combinatie met het verbruik. Het moet niet meer of minder dan een nuloperatie zijn, in moderne tijden blijft het een basisproduct die voor de samenleving levensnoodzakelijk is. De administratieve kant kan zoals nu waarbij verschillende leveranciers het verkopen. Ik ben niet tegen kernenergie, wel tegen versleten kerncentrales, en de optie voor de molten salt reactor kan je niet van tafel vegen, ook met kernfusie worden er stappen vooruit gezet. Ik heb liever dat ze via onze belastingen dan in energievoorziening investeren. Maar eigenlijk doen ze dat al, in de vorm van subsidies waardoor je zero risk kapitalisme krijgt. Men subsidieert windmolens zodat investeerders een gegarandeerd rendement hebben. Zoals bij een biomassa centrale waar ze hout van gekapte Canadese bomen in verbranden en het verkopen als hernieuwbaar. Sommigen verdienen goed aan zonneparken. Men gaat miljarden uittrekken voor gascentrales te bouwen. Soms vraag je u toch af... we betalen om het te bouwen, alsook torenhoge (distributiekosten die al 10 keer afbetaald of zo) om het te kunnen gebruiken, en uiteindelijk mogen we nog betalen voor de opruiming. Het verbruik zou gratis moeten doen.