Op 11 mei diende de PVDA met een ruime delegatie klacht in bij het Grondwettelijk Hof tegen de Turteltaks. (Foto Solidair, Salim Hellalet)

“Actie loont: Turteltaks wordt aangepast voor gezinnen die elektrisch verwarmen”

Energieminister Tommelein wil de Turteltaks verlagen voor gezinnen die elektrisch verwarmen en 770 euro Turteltaks betalen. “Een bewijs dat actie loont”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. “Maar wij laten ons niet paaien met een troostprijs. De Turteltaks is onrechtvaardig en ongrondwettelijk en moet integraal weg.”

Dat de Turteltaks zou verlaagd worden voor de 11.500 gezinnen die elektrisch verwarmen en daardoor hun energierekening met 770 euro zien verhogen, noemt PVDA-energiespecialist Tom De Meester, initiatiefnemer van de campagne tegen de Turteltaks, “een mooie overwinning voor iedereen die de voorbije weken en maanden actie voerde tegen de Turteltaks. Een bewijst dat actie loont, en een aansporing om onze campagne op te drijven”.

“De Vlaamse regering krijgt het ongenoegen de Turteltaks niet onder controle”, zegt De Meester. “Na het ontslag van Turtelboom en het schrappen van de geplande biomassacentrale in Gent ziet de regering geen andere uitweg dan ook aan de Turteltaks zelf te schaven. Dat is een belangrijke barst in het pantser van de Turteltaksregering.”

De PVDA blijft actievoeren voor de volledige afschaffing van de Turteltaks. “Wij laten ons niet paaien met een troostprijs. Wij willen een oplossing voor alle 1.302.416 gezinnen. Niet de gezinnen en zelfstandigen moeten opdraaien voor de ontspoorde groenestroomfactuur, maar wel de woekerwinsten van Electrabel en de grootschalige commerciële zonneplantages.”

De Turteltaks blijft onrechtvaardig, onbillijk en ongrondwettelijk, benadrukt de PVDA, die bij het Grondwettelijk Hof een procedure heeft ingespannen om de Turteltaks te vernietigen. Meer dan 17.000 mensen ondersteunen het verzoekschrift bij het Hof. Een uitspraak wordt ten vroegste op het einde van het jaar verwacht.

Persdienst PVDA

Commentaar toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.

Reacties

Als het bericht in De Standaard van 28/5 correct is, dan zullen de gezinnen die elektrisch verwarmen nog niet direct aan de nieuwe patatjes zijn. Voor de gegadigden van een verminderde taks wegens elektrisch verwarmen wordt een verbruik van 20 tot 50 megawattuur opgegeven. Ikzelf heb een verbruik van rond de 11 megawat-uur voor een alleenstaande woning met warmtepompen. Een familielid heeft voor een gelijkaardige woning rond de 17 megawattuur verbruik met gewone elektrische radiatoren op nachttarief. Aanzienlijk minder dus dan 20 mWh. Vermoedelijk zullen dus alleen heel grote privé-verbruikers of KMO's een stuk van de 770 € kunnen recupereren, en niet de gewone gezinnen.
Ben een 70-jarige gepensioneerde, woon met echtgenoot in alleenstaande woning vanaf 1988 toen elektrisch verwarmen gepromoot werd - verwarmen elektrisch met systeem "Masser" - verwarmen enkel inkom, living en keuken - huis is goed geïsoleerd - we zijn wel alle dagen thuis - ons verbruik in 2015 was 20.066 kwh, dus voor 66 kwh over de schreef betalen wij nu 770 € en evenveel als diegenen met een verbruik van 20 mWh. we zijn écht geen KMO!! Het wordt voor ons onbetaalbaar, en zijn te oud voor zonnepanelen ! Een truttel-taksvermindering is voor ons reeds een geschenk, alhoewel we hopen dat ze volledig afgeschaft wordt voor iedereen !! We houden nu nauwgezet ons verbruik in de gaten, zetten de verwarming lager en doen een dikke trui aan in de hoop dat we dit jaar onder de 20 mWh kunnen blijven ! Dankjewel politici !
De heer Moens heeft gelijk, de vermindering komt er voor de rijke mensen met een grote villa, dus niet voor de gewone mensen met een bescheiden woning, zoals ik, ik verbruik ongeveer 12.000 mWh en kan er dus ook naar fluiten. Heren van de PVDA, dus dat is absoluut niets om trots op te zijn. Van discriminatie gesproken !!
Wij zijn écht geen rijke mensen, maar 2 gepensioneerden met een doorsnee pensioen, wonen niet in een grote villa, enkel een gewone alleenstaande woning en verbruikten verleden jaar 20.066 kwh, dus 770 € te betalen even veel als de "rijken" - "grootverbruikers" - kmo's. Wij hadden wel pech met die 66 kwh te veel verbruik in 2015. naar volgende winter toe: verwarming nog lager zetten, dikke trui aantrekken, elektriciteitsmeter nauwlettend in 't oog houden en zo proberen onder de 20.000 kwh te blijven zodat we volgend jaar misschien "maar" 290 € moeten betalen. Laten we hopen dat de Turteltaks voor IEDEREEN AFGESCHAFT wordt; Daarom stel ik al mijn hoop op PVDA !!
Mensen die electisch verwarmen zijn het minst ecologisch bezig. Verwarmen met elektriciteit is altijd de minst milieuvriendelijke oplossing. Onze kinderen en kleinkinderen kunnen beter goed lezen zwemmen en zich verplaatsen in een metalen anti bliksem kooi. Dit voorstellen als een eerste stap in de goede richting toont duidelijk de zwakke milieuflank van de PVDA.
Beste Lauriks. Je mengt hier twee zaken. Voor je over die mensen die elektrisch verwarmen oordeelt je ook informeren. In veel gevallen is het die mensen vroeger net om ecologische redenen aangepraat of wat ook voorkomt is het gewoon van bovenhand uit zo georganiseerd. In Genk is er een hele sociale wijk die verplicht elektrisch moet verwarmen omwille van de nabijheid van een centrale. Niets vrije keuze. En het zijn net die mensen die nu de rekening gepresenteerd krijgen. Dat net die minder gegoede mensen een beetje minder zullen moeten betalen voor de zonnepaneelparken van de happy few is voor mij wel een stap in de goede richting. Lees bijvoorbeeld: http://limburg.pvda.be/artikels/wies-en-gilbert-betalen-straks-930-euro-energietaksen-0
Wij bouwden ons huis in 1988 en toen werd elektrisch verwarmen gepromoot omdat er toen overschot aan elektriciteit was en deze diende verbruikt. Nu betalen wij inderdaad 770 € taks omdat wij verleden jaar 20;066 Kwh verbruikt hebben, nu dus verwarming lager en dikke trui aan, meter in 't oog houden en hopen dat we dit jaar slechts 19.999 kwh zullen verbruiken, we zijn écht geen KMO maar 2 gepensioneerden die in de winter de hele dag thuis zitten en moeten verwarmen, wat we enkel doen in inkom, living en keuken - zelfs niet in de slaapkamers en ons huis is goed geïsoleerd volgens de normen - Verwarmingssysteem Masser. - zijn te oud voor zonnepanelen - Bedankt politici !
Voor allen die direkt klaar staan met een afkeurend antwoord.... in de tijd dat wij een huisje zetten werd accumulatie zo aangeraden als nu de warmtepompen, doch we kregen GEEN premies, kostprijs was duurder maaar beter voor het milieu.... Dus hou je vast want binnen 20 jaar zijn diegene die nu braaf luisteren de kop van jut!!! Ik zal u niet aanvallen maar stilletjes lachen ;-)
Toen ik in 2006 mijn stookolie-verwarming verving door warmtepompen deed ik dat om 2 redenen: mijn oude oliestook was stuk, en stookolie was toen zo duur dat er subsidies werden gegeven bij aankoop van brandstof. Ik had toen zelfs geen ecologische overwegingen omdat ik meende en nog altijd meen, dat we het probleem van de opwarming niet op individuele basis met vb. zonnepanelen kunnen oplossen. In tegenstelling tot wat je beweert, is een elektrische verwarming met warmtepompen absoluut compatibel met alle inzichten in ecologie en klimaatverandering, want die systemen kunnen 100% werken op echte groene stroom uit zon, wind, getijden of geothermie. Het nieuwe groen is rood, Lauriks!
Je weet toch Lauriks wat accumulatie verwarming is, Een kist met vuurvaste stenen s´nachts opwarmen met de overbodige stroom van centrales, die dan overdag hun warmte afgeven.Als we verplicht worden om onze installatie naar het container park te brengen kunnen ze gans Vlaanderen s´nachts verlichten, en zullen wij ons steentje bijdragen om Vlaanderen nog wat meer te bevuilen door een ander verwarming te kiezen!
Dit jaar zonnepanelen gelegd (10kv) geen premie dus, turteltje smeert mij enkele honderden euro aan voor mijn nachttarief, heb een nieuwe electrische installatie geplaatst met mijn zonnepanelen in die combinatie (geen accumulatie) met energielabel AA+ ( ben van 16 kw naar 6kw gegaan) met dit systeem bespaar ik ongeveer een verbruik per jaar van 10000 kwh, maar als ik de berekening maak met turteltje en de prosumententaks betaal ik meer dan vroeger. minimum 100 euro voor ons turteltje + 1160 euro aan prosumenten , en dan verkopen electrabel en co nog mijn teveel geproduceerde(bepaalde zonnige dagen) electriciteit aan andere consumenten die de volle pot betalen aan prijs per kwh, plus dat de netbeheerder mijn gratis verkregen electriciteit ook nog eens in zijn prijs aanrekend aan de consumenten die op het ogenblik van mijn overproductie mijn gratis (hun gratis) stroom aanrekend ( dus tweemaal kassa kassa) ik kom tekort met mijn panelen om een jaar te overbruggen (16000 kwh per jaar) maar ja groen is een beetje kassa kassa zeker. Tommeleintje zal wel verder in onze zakken zitten zeker, mijn moeder zaliger heeft altijd gezegd EEN VET VARKEN WEET NIET DAT EEN MAGER VARKEN HONGER HEEFT
Toen wij ons huis bouwden in 1988 werd elektrisch verwarmen juist gepromoot als meest milieu-vriendelijk - boven mazout en gas, want er was toen elektriciteit te veel !! en dat moest opgebruikt worden !! Nu veel spijt, natuurlijk want betalen 770 € truttel-taks, verbruikten in 2015 net 20.066 kwh - ondanks we slechts inkom - living en keuken verwarmen - zijn 70-jarige gepensioneerden en nu te oud om zonnepanelen te plaatsen of om heel ons huis te renoveren om ander verwarmingssysteem te installeren. verwarmen met systeem Masser (u wel bekend toch?)
Beste Lauriks is de trein, tram, e-bike, electrische wagen ... ook de minst milieuvriendelijke oplossing? Wordt nochtans aardig gepromoot. Groeten Schol Wilfried
Wie zegt dat elektrische accumulatie verwarming slecht is zegt dit uit onwetendheid!!! Er zijn héél wat andere eurolanden waar men dit wel goedkeurt maar waar vooral de overheid al véél langer zelf in groene stroom geinvesteerd heeft! Als mijn installatie volledig op groene stroom zou kunnen werken zou deze nog milieuvriendelijker zijn en heeft bovendien geen enkele uitstoot en verlies op leidingen! De elektrische auto's die onze overheid nu wil promoten door weer dezelfde fout te maken met premies zijn trouwens op het zelfde principe gebaseerd, in het stopcontact steken en s'nachts op laden! Vergeet ook niet dat men in de jaren 80 is meer gaan isoleren door elektrische accumulatie verwarming en dit later vooral een minder goede naam heeft gekregen doordat véél sleutel op de deur firma's goedkope elektrische verwarming plaatsten op dag tarief ipv accumulatie op nachttarief. De turteltaks hebben we vooral aan electrabel te danken en alle grote bedrijven zoals de katoennatie die hun terreinen en daken vol zonnepanelen hebben gelegd en dan zijn beginnen gaan handelen met hun certificaten!!! Persoonlijk vind ik dat men de subsidies zou moeten terug eisen in geval van misbruik, en wat met de gascontracten waar men aan vast zit waardoor men uiteraard liever gas verkoopt bij electrabel! Wij hebben voor gemiddeld 3000 euro aan elektriciteit en verwarming (waarvan deels accumulatie en deels met airco/warmtepomp, valt dus denk ik nog wel mee voor een nieuwbouwwoning van 10j met 2 verdiepen!
Akkoord dat elektrisch verwarmen niet het meest ecologische is. Maar moeten wij nu echt gestraft worden voor een keuze die we - in mijn geval 23 jaar geleden - gemaakt hebben? Ik zou graag een warmtepomp installeren, nog meer isoleren (ik heb ook het systeem van Masser) en zonnepanelen leggen, maar ben intussen gescheiden, heb de woning overgenomen en kan mij dit dus financieel absoluut niet permiteren. Niet te rap (ver)oordelen is dus de boodschap.
Geachte, Pas op het einde van het jaar wordt een juridische uitspraak verwacht. Dus blijven we ondertussen verder betalen voor die Turteltaks. Als er vermindering komt, gebeurt dat met terugwerkende kracht? Hoeveel bedraagt de vermindering die Tommelein belooft? Met dank. Jos
We moeten volhouden: de turteltaks is onwettig en moet dus verdwijnen!
Het voorstel van Bart T. is om deze taks voor de verbruikscategorie tussen 20.000 en de 50.000 kwh. te verminderen. Welnu gezinnen die hun woning elektrisch verwarmen zitten niet in deze categorie maar wel in de categorie tussen 10.000 en de 20.000 kwh. (dit zijn naar schatting 108.570 gezinnen De naar schatting 11.500 gezinnen die toch boven de 20.000 kwh. uitkomen wonen ofwel in een kast van een villa ofwel zijn het KMO 's Het voorstel is dus totaal waardeloos voor gezinnen die elektrisch verwarmen. De stelling dat Bart Tommelein de gezinnen die elektrisch verwarmen wil helpen met zijn voorstel is dus een grove leugen. Ik zou verwachten dat de PVDA deze misleiding aan de kaak zou stellen.
Beste Van Vaerenbergh, Wij zijn 2 gepensioneerden (70 jaar) wonen sedert 1989 in een gewone, alleenstaande woning, zéker géén kast van een villa en zijn zéker géén KMO :-) en behoren toch tot die 11.500 gezinnen die 770 € trutteltaks betalen, Verwarmen met systeem Masser - in die tijd hét verwarmingssysteem op elektriciteit! Wij hadden de pech verleden jaar een verbruik te hebben van 20.066 kwh, !! net 66 kwh te veel!!. Dus nu naar volgende winter toe zullen we de verwarming nog lager zetten, een dikke trui aantrekken, enkel inkom, living en keuken verwarmen, badkamer sporadisch en vooral géén verwarming in de slaapkamers ! Zo hopen we ons verbruik naar volgend jaar toe te kunnen beperken tot onder de 20.000 kwh. We hadden onze "oude dag" wel warmer en knusser voorgesteld, i.p;-.daarvan houden we nu angstvallig maandelijks onze elektriciteitsmeter in het oog. Grote luxe !!!
Helemaal akkoord. Mijn verbruik ligt - helaas - net iets boven de 10.000kwh. Mijn betrachting voor dit jaar is om onder die 10.000 kwh te geraken. Maar ik lette al heel goed op (deuren dicht, verwarming laag of af in lokalen die niet gebruikt worden, lichten uit, een dekentje in de zetel, enz ...) Nu dus een extra pull en beperkte verlichting.
Ik hoop echt dat de turteltaks afgeschaft word. Waar gaat dit anders eindigen.
Ja dat de zonneplantages geen taks moeten betalen is wraakroepend, ze krijgen jaarlijks miljoenen aan groene stroomcertificaten binnen!!(heb iemand in de vriendenkring) Wij zullen wel betalen en niet durven zeggen dat we zonnepannelen hebben want dan word je al snel als profiteur aanzien.
Beste, het is toch gemakkelijk dienturteltaks bij de gewone werkman te halen, die betalen toch altijd. Dis isndenredenering van onze ministers. Dat dit eens gaan halen op de platsen waar het vol ligt met zonnepanelen. Wij zijn pas verhuisd nar een appartement dt verwrmt wordt met een gezamelijke warmtepomp, dt was de oplossing, goedkoop en milieuvriendelijl. Jawel, goedkoop: wij betalen de turteltaks voor de algemene delen en betalen die nog eens op onze prive teller. Zonnepanelen, jawel, brengt op , daar kan je met verdienen. NEEEEEEEN. wij hebben 6 panelen op ons dak voor de algemene delen en krijgen nog een kleine premie bij het inleveren van een attest. HOEVEEEEEEEEL , onze panelen liggen er 2,5 jaar op en hebben nu een premie van ongeveer 95 euro ontvngen. Daarbij komt onze afrekening van elektriciteit en hier moeten we nu een procumententrief betalen van 107,36 euro per jaar. Conclutie prosumententrief 2,5 x 107,63 = 269,07 euro op die 2,5jar krijgen we een premie van 95 euro van ons certifikaat VERLIES= 269,07 - 95 = 174,07 eigenlijk kunnen we ze beter afkoppelen. Niet betalen en nietsbterug krijgen En de regering wil maar meer zonnepanelen, ik kan hun volgen, dat brengt op voor hun mar niet voor ons
Waarom ENKEL een verlaging voor gezinnen die electrisch verwarmen en 770 Euro zouden moeten betalen???? Ik verwarm ook electrisch en zal misschien niet aan 770 Euro extra Turteltaks komen, maar zal toch een erg groot bedrag Turteltaks moeten betalen!!! Ofwel is die Turteltaks voor iedereen éénzelfde bedrag, zoals het voor zoveel taksen voor iedereen hetzelfde bedrag is, en hetgeen eigenlijk ook niet rechtvaardig is. DEZE TAKS VOLLEDIG AFSCHAFFEN IS DE OPLOSSING!
Het is niet eerlijk tegenover nieuwbouwprojecten. Die moeten zich nu blauw betalen voor een duurzame warmtebron terwijl deze mensen een cadeau krijgen. i.p.v. cadeaus te geven kunnen ze beter dat geld investeren in een kleine korting voor herziening van warmtebron... zodat de volgende eigenaar niet met hetzelfde probleem zit. Lang termijn denken zal meer oplossen...
Beste, het is vandaag al 16 februari 2017 én durf het echt niet goed té vragen wanneer die verfoeilijke "TURTELTAX" nu eindelijk verlaagd wordt?!Daar was toch sprake van omdat Mhr. Tommelein door de knieën is gegaan én deze ging verlagen begin 2017 voor de gezinnen die elektrisch verwarmen. Dit is ook in mijn geval en wordt zéér onhoudbaar zoals bij de meeste gezinnen. Met dank voor Uw luisteren verblijf ik met vriendelijke groeten.