Ahed Tamimi krijgt acht maanden gevangenisstraf: “Er is geen rechtvaardigheid onder de bezetting”.

De zaak van Ahed Tamimi is deze week (woensdag 21 maart) opnieuw voorgekomen. Ahed Tamimi en haar advocate zijn akkoord gegaan met een pleidooiovereenkomst. Ahed heeft schuldig gepleit aan enkele misdrijven en in ruil daarvoor moet ze slechts acht maanden gevangenisstraf uitzitten. Haar advocaat heeft deze deal aanvaard omdat ze van de militaire bezettingsrechtbank geen faire rechtspraak verwachte.

“Er is geen rechtvaardigheid onder de bezetting”, riep Ahed gisteren toen ze werd voorgedragen voor de rechtbank. Woorden die nazinderen als we enkele feiten op een rijtje zetten.

Een Israëlische soldaat schoot een zwaargewonde en ongewapende Palestijn door het hoofd en kreeg daarvoor kort geleden een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan hij slechts de helft moet uitzitten. Ahed is een minderjarig meisje dat acht maanden naar de gevangenis gaat omdat ze een soldaat heeft geslagen wiens collega’s haar neef van vijftien in het gezicht hadden geschoten. Zo’n straf is totaal buiten proporties. Maar onder de bezetting bestaat geen gerechtigheid. Niet voor Ahed en haar familie. En ook niet voor de meer dan 250 minderjarige Palestijnen die in de Israëlische militaire gevangenissen opgesloten zitten.

Toch is die acht maanden gevangenisstraf een overwinning voor Ahed én voor de Palestijnse zaak, als we ze bekijken binnen de context van een veroordelingsgraad van 99 procent in het Israëlische militaire rechtssysteem en binnen de context van extreemrechts die een symbooldossier van Ahed wou maken. Het compromis van het Israëlische leger toont aan dat het op de één of andere manier wel zwicht onder de toenemende nationale en internationale druk om Ahed vrij te laten. De massale internationale aandacht zette Israël in zijn hemd. Overal ter wereld kregen mensen, die zich voorheen niet bewust waren van de bezettingspolitiek van Israël, nu de naakte waarheid te zien.

De zaak Ahed laat zien dat internationale aandacht werkt en heeft de strijd in Palestina aangewakkerd

De Israëlische militairen hadden gehoopt dat door de arrestatie van Ahed de jongeren van Nabi Saleh (het dorp van Ahed) en de Palestijnen in de hele regio schrik zouden krijgen om te protesteren. Het tegenovergestelde is echter gebeurd: de jongeren werden geïnspireerd door Aheds voorbeeld en de protesten in Nabi Saleh en elders werden groter en intenser. Een recente opiniepeiling onder Palestijnse jongeren toonde aan dat meer dan 80% van haar hadden gehoord en meer dan 60% haar als een rolmodel zag.

Uit angst voor nog meer opschudding en omdat ze van Ahed niet een nog grotere heldin wilden maken, werd het Israëlische leger gedwongen acht van de aanklachten tegen Ahed in te trekken. Ahed weigerde ook steevast zich te laten intimideren door haar gevangennemers en over te gaan tot bekentenissen. De voorbije weken werden meerdere familieleden van Ahed aangehouden in een poging haar onder druk te zetten om te 'bekennen'. Ook werden alle middelen ingezet om haar familie te besmeuren: dat het terroristen waren, dat haar neef eigenlijk gewoon van zijn fiets was gevallen in plaats van levenslang verminkt door een bezettingskogel. Alles werd uit de kast gehaald, maar Ahed en haar familie bleven er kalm en strijdvaardig bij.

In plaats van meer dan drie jaar in de gevangenis door te brengen, zoals de militaire rechter aanvankelijk eiste, zal Ahed nu in juli al vrijkomen, op tijd om haar eerste jaar universiteit te starten.

De zaak Ahed laat zien dat internationale aandacht werkt en heeft de strijd in Palestina aangewakkerd. Ook in Israël zelf is de bezetting een ‘topic’ geworden, terwijl er altijd alles aan gedaan wordt om dit ‘gegeven’ voor de Israëliërs te normaliseren. Nu kan het Israëlische regime niet meer om de feiten heen: de realiteit van minderjarige gevangenen die te lang vastzitten voor veel te lichte misdrijven én de realiteit van Israëlische militaire rechtbanken.

Ahed is het symbool geworden, en zal dit ook na haar vrijlating nog blijven, van een nieuwe generatie Palestijnen die geen genoegen neemt met de Israëlische bezetting die de internationale gemeenschap oogkleppen tracht op te zetten. De Palestijnse strijd heeft een nieuwe adem gevonden. Als PVDA zijn wij altijd een medestrijder geweest voor de basisrechten van het Palestijnse volk.

Stuur Ahed nu nog een solidariteitsboodschap. Er wachten haar nog vier zware maanden in gevangenschap.