Foto Solidair

Alternatieve economische missie naar Palestina: "handel drijven met Israël versterkt de kolonisering"

auteur: 

Webteam PVDA

Handel drijven met Israël versterkt de kolonisering van de Palestijnse gebieden en versterkt de apartheidspolitiek. Dat is de boodschap van een alternatieve missie die werd samengesteld uit Belgische personaliteiten op de vooravond van een officiële Belgische economische missie. De deelnemers roepen op tot een boycot van Israël, zo lang het land het internationaal recht niet respecteert.

Zaterdag 26 november, vertrekken 24 Belgische bedrijven naar Israël in het kader van een economische missie, georganiseerd door het Brusselse, het Waalse en het Vlaamse Gewest.

Deze zending zal zich niet kunnen beperken tot "louter zaken doen", in tegenstelling tot wat Brussels Staatssecretaris van Buitenlandse Handel, Cécile Jodogne zei. Daarover getuigden de deelnemers van de alternatieve zending naar Palestina deze morgen. Zij gaan ontmoetingen tegemoet met progressieve Israëlisch en Palestijnse organisaties die zich tegen de apartheidspolitiek van de Israëlisch staat verzetten.

Omar Barghouti, oprichter van de internationale BDS-campagne (boycot, desinvestering, sancties), opende de persconferentie met een steunbetuiging aan de alternatieve zending: “Als de kolonisering verder gaat is dat voornamelijk dankzij de steun van Europese bedrijven aan de Israëlische economie. Nochtans is de kolonisering een illegaal proces, waarbij het internationaal recht wordt overtreden.”

Zijn de Israëlische bedrijven die vanaf morgen bezocht zullen worden, betrokken bij de koloniseringspolitiek? “Ja” antwoordt Mathilde El Bakri, Brussels volksvertegenwoordiger voor de Partij Van De Arbeid (PVDA). “De sectoren van biotechnologie en de Informatie en Communicatietechnologieën (ICT) hebben directe banden met het koloniseringsproces en de bezetting van Palestijnse gebieden. En het zijn juist deze sectoren doe door de Belgische bedrijven bezocht zullen worden. Israël doet meer en meer beroep op de biotechnologische sector, bij de controle van de Palestijnse bevolking aan de check-points, met name voor gezichtsscans en digitale herkenning. De ICT-sector is dan weer aanwezig bij de installatie van camera’s en drones.” 

Marco Abramowicz (Unie voor Progressieve Joden van België) getuigde hoezeer het Israëlische leger elke vorm van economische ontwikkeling voor de Palestijnen onmogelijk maakt. “Ik denk aan de coöperatieve van Hahul die hun oogsten zien verrotten op het veld, omwille van versperringen van het Israëlische leger, dat de macht heeft de stad een volledige dag te blokkeren. Als Belgische Jood ben ik ervan overtuigd dat enkel een geweldloze beweging die de boycot verdedigt, kan bijdragen aan een juiste en duurzame vrede in het Midden Oosten.”

Josy Dubié (ere-senator) sluit zich hierbij aan en besluit: “Het is van belang inspiratie te vinden in de voorbeelden van Rhodesië en Zuid-Afrika. Deze landen kenden een koloniale politiek en een apartheidsregime. Dankzij de internationale druk, zowel op economisch vlak als inzake cultuur en sport, werd de apartheid er overwonnen.”

Deze alternatieve zending was samengesteld uit Rachida Aziz (modeontwerpster en activiste bij Hart boven Hard), Marco Abramowicz (Unie voor Progressieve Joden van België), Mathilde El Bakri (Brussel volksvertegenwoordigster voor de PVDA), Josy Dubié (ere-senator), Marijke Pinoy (Nederlandstalige actrice – activiste bij Hart boven Hard), Robin Bruyère en Iman Ben Madhkour (COMAC, jongerenorganisatie van de PVDA).

Commentaar toevoegen