Foto Johan Paulin / Wikimedia Commons

Antwerps OCMW wil bewakingsmultinational G4S inzetten voor daklozenopvang

auteur: 

Frank Sonck

De private bewakingsmultinational G4S zal samen met de Corsendonk Groep zeer waarschijnlijk de uitbating van het daklozencentrum De Vaart in Antwerpen organiseren. G4S en de Corsendonk Groep komen als eerste keuze uit het juryrapport. Het juryrapport werd opgesteld op basis van de openbare aanbesteding, tendering in het jargon, die de stad Antwerpen organiseerde.

De Antwerpse OCMW-raad moet de keuze donderdag bevestigen of verwerpen. Dat maakt PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens vanmorgen bekend (20 september 2016). Met 650.000 werknemers is G4S het grootste private leger ter wereld. De bewakingsmultinational is actief in 125 landen en heeft een meer dan bedenkelijke reputatie inzake mensenrechten. In ons land telt de multinational meer dan 6.000 werknemers.

Elke democratische partij staat voor de keuze: willen we een daklozenindustrie of niet?

Wanneer de OCMW-raad de keuze uit het juryrapport zou volgen, komt er een einde aan de samenwerking met de vzw Centrum Algemeen Welzijn (CAW), die al achttien jaar het centrum uitbaat. De hulpverleners van het CAW beschikken over een opgebouwde ervaring die door iedereen in het veld erkend en gewaardeerd wordt, hebben door hun jarenlange inzet ook het vertrouwen gekregen van de gebruikers, en hebben ook de nodige expertise opgebouwd in samenwerking met andere diensten.

“De keuze voor een private bewakingsfirma om daklozenhulp te organiseren is een maatschappelijke keuze”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens. “Bewaken is niet hetzelfde als begeleiden, dat spreekt voor zich. Bovendien is het een commerciële zet: G4S is een multinational die klopt op het ritme van de aandeelhouders. Wat G4S wil, is zoveel mogelijk winst. Het is een schande dat die winstmakerij nu ook wordt ingezet op kap van de meest kwetsbaren in onze samenleving. Bovendien heeft G4S een erbarmelijke reputatie op het vlak van arbeidsvoorwaarden en mensenrechtenschendingen. Wij vragen de democratische partijen in Antwerpen met aandrang om donderdag op de OCMW-raad het contract niet aan G4S en de Corsendonk Groep toe te kennen.”

“We moeten niet onnozel doen”, zegt Mertens. “Een wereldwijde multinational als G4S organiseert geen daklozenopvang uit menslievendheid. Dat gelooft niemand. Zij zoeken in de eerste plaats lucratieve investeringen. G4S heeft van haar geprivatiseerde gevangenissen een echte gevangenisindustrie gemaakt. Nu wil G4S ook van de daklozenopvang een daklozenindustrie maken. Donderdag staat elke democratische partij voor de keuze: willen we een daklozenindustrie of niet?”

Daklozenhulp commercialiseren is een honderd procent ideologische beslissing

In juni 2016 besliste Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) om grote delen van de sociale zorg op de markt te zetten. Zo ook het dagcentrum voor daklozen De Vaart op de Italiëlei. Dat is een centrum waar daklozen terecht kunnen voor enkele praktische diensten zoals lockers, wasmachines en douches. Maar ook voor dienstverlening, zoals administratieve hulp, budgetbeheer en medische zorg. Het CAW baat dit centrum al achttien jaar uit. Er komt dagelijks een honderd man over de vloer en afgelopen jaar begeleidden ze actief een zeshonderdtal daklozen.
“Ik heb in de Antwerpse gemeenteraad twee keer aan schepen Duchateau gevraagd of een analyse werd gemaakt van het werk van het CAW. Of er klachten waren over de professionaliteit van de mensen van het CAW. Het antwoord was verbijsterend: er is geen analyse gemaakt, men heeft met niemand echt gepraat, er zijn geen klachten binnen gekomen. De beslissing om de daklozenhulp op de markt te gooien en te commercialiseren is een honderd procent ideologische beslissing. In plaats van mensen uit de dakloosheid te halen, wil men daklozen uit het straatbeeld halen. En dus beslist dit stadsbestuur om achttien jaar van expertise in de vuilnisbak te gooien. Achttien jaar van expertise, opgebouwd in samenwerking met andere sociale diensten, opgebouwd in vertrouwen met de gebruikers. Voor daklozen die vandaag al jarenlang actief begeleid worden door de sociaal werkers van De Vaart valt alles weg”, zegt Peter Mertens.

In de projectoproep van De Vaart die het OCMW op de markt zette, staat letterlijk: “Het OCMW van Antwerpen stelt geen specifieke functievereisten voor het personeel”. Zal G4S/Corsendonk Groep voorzien in gediplomeerde maatschappelijk werkers? “De ervaringen met grote multinationals die zorginstellingen uitbaten elders, voorspellen niet veel goeds. De Vlaamse Zorginspectie was onlangs nog erg kritisch over het Forensisch Psychiatrisch Centrum te Gent, waar therapeuten werken die in een vorig leven buitenwipper, agent of ober waren”, merkt OCMW-raadslid Lise Vandecasteele (PVDA) op. “Met alle respect voor deze mensen, ze bezitten vaak veel mensenkennis, maar zonder opgeleid gekwalificeerd personeel dreigen daklozen niet de hulp te krijgen die ze nodig hebben, en wordt het dweilen met de kraan open in tijden van toenemende crisis en werkloosheid.”

Wereldwijd meer dan bedenkelijke reputatie inzake mensenrechten

“Bij G4S draait alles om winst, niets is menselijk”, zegt een vakbondsman van G4S ons. “Er wordt enorm veel flexibiliteit gevraagd, je moet altijd tussendoor inspringen, en mensen durven geen neen zeggen. De werkdruk is enorm en er zijn elk jaar veel mensen die moeten stoppen door de zotte flexibiliteit en de slechte ergonomie. Alles wordt strikt getimed: je krijgt zoveel minuten voor dit, zoveel minuten voor dat. G4S is een militaire firma. Het is echt geen firma om in te zetten in de zorgsector. Wij zijn daar ook niet voor opgeleid, hé.”

In Groot-Brittannië zijn ondertussen verschillende gevangenissen geprivatiseerd. In de zoektocht naar de laagst mogelijke kost, twijfelt G4S er ook niet aan de overheid te bedonderen. Zo werd een onderzoek gestart naar G4S omdat de firma bewakingskosten aan de Britse overheid zou aanrekenen voor gevangenen die al overleden waren. Daar stopt het niet. G4S laat in zes van ‘haar’ gevangenissen meer dan vierhonderd gevangenen veertig uur per week werken. Zij worden bijna niets betaald. Op die manier organiseert G4S sociale dumping door totaal onderbetaalde gevangenisarbeid. Recent nog lanceerde G4S een PR-campagne onder de titel ‘Working Prisons: Working People’ om de mentaliteit te doen veranderen inzake gevangeniswerk. Een van de ‘benefits tot business’ die door G4S wordt opgelijst is te beschikken over ‘a committed workforce and low overheads’. G4S hoopt dat haar ‘working prisons’ in de toekomst de norm zullen worden.

In 2013 bracht universitair onderzoek de ernstige misstanden aan het licht in de Mangaung-gevangenis in Zuid-Afrika, waarvan de bewaking aan G4S uitbesteed was. Zo maakten G4S-bewakers zich onder andere schuldig aan marteling van gevangenen met stroomstoten. Ook in de asielcentra die door G4S worden uitgebaat regent het klachten. In Groot-Brittannië rijzen in de asielcentra die door G4S worden uitgebaat de cijfers over het aantal zelfdodingen, zelfverminkingen, hongerstakingen en fysieke en mentale aandoeningen de pan uit. G4S kwam ook al verschillende keren in opspraak omwille van rellen en verdachte overlijdens in verschillende van haar private offshore asielcentra, onder meer voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea in opdracht van de Australische overheid.

G4S is bovendien betrokken bij de mensenrechtenschendingen en de illegale bezetting in Palestina. Het bedrijf levert diensten en goederen om de apartheidsmuur te beveiligen en helpt verschillende illegale nederzettingen en gebouwen in de Westelijke Jordaanoever te bewaken. “Er loopt al zes jaar een internationale boycotcampagne tegen G4S. G4S schendt elke dag opnieuw het internationale recht en helpt mee aan de opsluiting van meer dan 4.500 Palestijnse politieke gevangenen, waarvan 177 kinderen. Met zo'n bedrijf ga je toch niet in zee?”, reageert OCMW-raadslid Lise Vandecasteele. Om al die redenen roept de PVDA de OCMW-raad op om het contract niet toe te kennen aan G4S.

Commentaar toevoegen

Reacties

Beste, Ik ga volledig akkoord met de stelling dat een bewakingsfirma geen opgeleid personeel in dienst heeft voor de begeleiding van (in dit voorbeeld) daklozen. Dat een instelling, zoals het CAW, al jaren de juiste toon zet en gequalificeerd is om deze mensen te ondersteunen, is dan ook ten volle hun verdienste. Wat me wel tegen de borst stoot, is dat u de firma G4S wel over een hele dikke kam scheert. De vergelijkingen tussen de verschillende landen die u maakt, strookt niet met het punt dat u wil aanhalen. Indien G4S zich engageert om een tender binnen te halen, gaat dit over G4S België en niet de wereldspeler die u aanhaalt. Er bestaan verschillende afdelingen binnen zo'n organisatie en als een firma (eender dewelke) zich voorneemt om dergelijke opdracht te vervullen, zal deze zich moeten verrijken met het juiste personeel. Wordt waarschijnlijk nog vervolgd.. Mvg Jurgen
Ligt hier geen taak voor Vlaams minister Van Deurzen ? De CAW's moeten gekwalificeed personeel inzetten - waarom zou dat niet meer nodig zijn voor privéinstellingen? Weg met die commercie.
Is het om dit soort firma's plezier te doen dat "de heer" De Wever op bezoek ging in Israël misschien..?