Op 20 september kwamen duizenden mensen op straat tegen het geweld van de Spaanse politie. (Foto Íñigo Errejón / Twitter)

Catalonië: links veroordeelt repressie en roept op tot dialoog

auteur: 

Marc Botenga

De Spaanse regering zet de grove middelen in om het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië tegen te houden. Radicaal links maakt zich ernstige zorgen over de fundamentele rechten die geschonden worden. 

Het zijn straffe beelden. Woensdag 20 september werden veertien hoge Catalaanse regeringsfunctionarissen gearresteerd door de Spaanse Guardia Civil. Op die manier wil de Spaanse regering voorkomen dat het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië – dat op 1 oktober is gepland – kan doorgaan.

Sinds dat referendum op 6 september werd aangekondigd, is de Spaanse regering enkel repressief opgetreden. Het begon toen het Grondwettelijk Hof met spoed de Catalaanse wet op het referendum opschortte. Vervolgens stuurde de conservatieve premier Mariano Rajoy honderden politieagenten van de Guardia Civil naar Catalonië. De liquide middelen van de Catalaanse overheid werden geblokkeerd en er werden huiszoekingen verricht in de hoofdkantoren van de kranten. Het toont aan hoe hard de repressie is, en de gebeurtenissen doen vrezen dat de democratische rechten in Spanje er over de hele lijn op achteruitgaan.

Ada Colau, de progressieve burgemeester van Barcelona, veroordeelde de arrestaties onmiddellijk. Ze noemde het een aanslag op de democratische vrijheden en rechten.

De repressie van de Spaanse regering wordt trouwens niet alleen in Catalonië zelf veroordeeld. In het Europees parlement heeft de linkse fractie GUE/NGL de actie van de Spaanse regering veroordeeld en geëist dat er een vreedzame en democratische oplossing komt.

In Spanje zelf vonden in een twintigtal steden manifestaties plaats waarbij de repressieve en antidemocratische aanpak van de Spaanse regering aan de kaak werden gesteld. Pablo Iglesias (Podemos) was ontzet dat er in Spanje politieke gevangenen werden genomen.

Voor Alberto Garzón, de woordvoerder van de linkse coalitie Izquierda Unida, gaat het hier niet langer over de onafhankelijkheidskwestie, maar over fundamentele rechten. Garzón onderstreept dat de actie van de conservatieve regering, gesteund door de liberalen van Ciudadanos, de fundamentele vrijheden ondergraven. Op die manier, zo zegt Garzón, treffen de acties van de regering niet enkel “degenen die naar onafhankelijkheid streven, een deel van de Catalaanse maatschappij dat een standpunt heeft dat velen van ons niet delen”, maar de hele samenleving. Tegen welke politieke tegenstanders zal de Guardia Civil morgen worden ingezet? En overmorgen?

De radicaal linkse partij is tegen onafhankelijkheid en stelt zich heel wat vragen bij het referendum dat door de rechtse Catalaanse leider Puigdemont werd uitgevaardigd. Verschillende Catalaanse afgevaardigden vragen zich met name af wat de echte impact zou zijn van een dergelijk referendum als er geen akkoord of zelfs geen overleg komt met de Spaanse staat of andere Europese staten.

Radicaal links staat achter het beslissingsrecht, maar betreurt de manier waarop het referendum is georganiseerd. Links pleit veeleer voor een breed maatschappelijk debat dat noodzakelijk is om in dergelijke materie te kunnen beslissen. Dat debat zou een aantal fundamentele kwesties op de agenda kunnen zetten en de solidariteit tussen werknemers uit de verschillende delen van het land kunnen stimuleren. Vandaag wordt dat debat echter gegijzeld door twee rechtse leiders die zich willen onderscheiden ten koste van de afbrokkeling van fundamentele rechten.

Labels