Comac doopt kabinet Crevits om tot 'Ministerie van Ongelijkheid'

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, veranderde vandaag tijdens een symbolische actie de naam van het ministerie van minister van Onderwijs Hilde Crevits. 'Ministerie van Ongelijkheid', stond er even op het imposante gebouw geschreven. “Een symbool voor de verkeerde keuzes die de minister maakt”, zegt Jos D'Haese, woordvoerder van de linkse jongerenorganisatie. “Beslissing na beslissing neemt Crevits maatregelen die de nu al galopperende ongelijkheid in het Vlaamse onderwijs verder dreigen te verdiepen.”

Verhogen van het inschrijvingsgeld, besparen op studentenvoorzieningen of afschaffen van het aanmoedigingsfonds, minister van onderwijs Hilde Crevits rijgt de besparingsmaatregelen aan elkaar. “Ook het onderwijs moet haar steentje aan de besparingen bijdragen”, klinkt het steevast als de studenten of het personeel daartegen protesteren. Volgens Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, zijn haar keuzes echter niet louter budgettair.

“Neem nu de verhoging van het inschrijvingsgeld”, zegt Jos D'Haese, woordvoerder van Comac. “De som die dat moet opbrengen is minimaal. Het doel van die maatregel is dus expliciet om de toegang tot het hoger onderwijs te beperken. Ook met de afschaffing van het aanmoedigingsfonds of de besparingen op resto's en koten maakt Crevits duidelijk dat het terugdringen van de ongelijkheid haar geen bal kan schelen.”

Vorige week nog raakte bekend dat de extra middelen die door het gelijkekansendecreet worden voorzien om sociaal zwakkere kinderen in het basisonderwijs beter te kunnen omkaderen afgeschaft worden. “Als je gelijke rechten wil, moet je extra middelen inzetten om de ongelijkheid te verminderen. In het onderwijs is de vraag: hoe krijgen we iedereen samen tot aan de meet?”, meent D'Haese. “Maar die vraag stelt Crevits zich duidelijk niet. Hoewel het haar geen cent opbrengt, beslist ze toch om de broodnodige extra financiële ondersteuning voor kansengroepen af te schaffen. Dat getuigt van een duidelijke politieke keuze”.

Om haar bewering kracht bij te zetten, veranderde de jongerenbeweging vandaag tijdens een symbolische actie de naam van het kabinet van Crevits. “Dit is geen Ministerie van Onderwijs, maar een ministerie van Ongelijkheid”, verduidelijkt D'Haese. “De ongelijkheid in ons onderwijssysteem is nu al een trieste topper binnen de OESO. Met de maatregelen die de minister nu neemt zal de sociale kloof die door onze scholen en universiteiten loopt alleen maar verder verdiepen.”

Toch stellen de jongeren zich ook constructief op. “Hoe kan de minister zeggen dat het onderwijs moet besparen, wanneer haar coalitiepartners op federaal niveau net 6 miljard opzijzetten voor nieuwe gevechtsvliegtuigen?”, zegt D'Haese. “Natuurlijk is er dan budgettaire ruimte voor een belangrijk departement als Onderwijs”.

Als de regering 6 miljard wil uitgeven aan 40 vliegtuigen, komt dat op zo'n 150 miljoen per toestel uit, rekent Comac voor. “Dat wil zeggen dat één toestel minder aankopen genoeg middelen opzij zet om het inschrijvingsgeld niet te moeten verhogen”, legt D'Haese uit. “3 toestellen minder en de besparingen op hoger onderwijs zijn van de baan. En als we 5 Joint Strike Fighters minder bestellen, mag minister Crevits alle besparingsplannen van haar ministerie in de prullenbak gooien. Er is dan zelfs ruimte over om terug broodnodige investeringen te doen in onderwijs. Om de ongelijkheid terug te dringen, in plaats van haar te versterken. Zodat dit ministerie haar naam terug waardig wordt”.