(Foto Marc Moss / Flickr)

Crisis in de crisisopvang

auteur: 

Mie Branders

Het Antwerps crisisteam van het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn) sluit een week lang de deuren omdat het de werkdruk niet meer aankan. De actie heeft al meteen resultaat.

Het crisisteam van CAW Antwerpen ondersteunt politie, parket en andere diensten als jongeren in een crisissituatie hulp nodig hebben.

Het is ongezien dat een dienst van de Vlaamse Overheid op eigen houtje beslist een week lang de deuren te sluiten, schrijft De Standaard van maandag 9 februari. Met de PVDA stellen we vast dat de actie van het crisisteam tenminste tot resultaat leidt. Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen (CD&V) overlegde immers maandag al met het CAW Antwerpen om te bekijken hoe de situatie duurzaam aangepakt kan worden. De minister belooft extra steun voor het Antwerps crisismeldpunt.

Duurzame oplossingen in de crisisopvang, en bij uitbreiding in de zorgsector, hebben maar slaagkans als er voldoende personeel wordt voorzien. Meer nog, als er ook voldoende zorg en ondersteuning is voor de mensen op het terrein zodat ze de job ook kunnen volhouden. Die boodschap werd al oneindige keren uitgezonden door de sector. Maar het is pas als de deur voor een week dichtgaat, dat de minister wakker wordt.

De sluiting van het crisisteam in Antwerpen is een oorverdovend signaal. De PVDA steunt de mensen van de crisisopvang en roept de minister op om te investeren in de zorgsector, in plaats van nog meer te besparen. Het hele debat rond de tax shift moet daarover gaan: over investeren in mensen en middelen. Dat dit nodig is, toont de sluiting van het crisisteam. Dat dit mogelijk is, kunt u lezen in het Cactusplan van de PVDA.