Tegenover zoveel onrecht is het tijd voor engagement. Zo ook voor Tine Van Rompuy, die bekendmaakte dat ze zich aansluit bij de PVDA: “Het kapitalisme beleeft een crisis. Vanwaar komt het geld om daaruit te geraken: van de gewone man of van de rijken? Mijn partij en ik willen het geld bij de rijken halen via een miljonairstaks.” (Foto Solidair, Martine Raeymaekers)

“De hemel van de rijken is gemaakt door de hel van de armen”

David Pestieau

“Meer dan anderhalf miljoen Belgen moeten rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens”, meldt onderzoekster Jill Coene (UAntwerpen) bij de presentatie van het nieuwe Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting. Dat is 15 procent van de bevolking. De top van een ijsberg, want het gaat niet elk jaar over dezelfde mensen. Over een periode van vier jaar raakte 27,8 procent van de Belgen op een zeker moment in armoede, schrijft het Jaarboek.

De arme, dat is niet alleen de dakloze, maar ook de alleenstaande moeder, de ontslagen arbeider, de gepensioneerde, het kind (een op de vijf). En meer en meer ook de ‘working poor’ die niet aan de drempel voor alleenstaanden van 1.000 euro per maand geraakt.

Met de crisis groeien de zorgen: “Wat als ík morgen aan de beurt ben?” Een miljardair kan, om zijn bankrekening te spekken, morgen personeel zonder boe of ba aan de deur zetten.

En de regering? Die maakt er armen bij! De RVA zou eind volgend jaar 55.000 werklozen uitsluiten. De werkloosheidsuitkeringen worden ook afgebouwd in de tijd. Zo komen samen wellicht 100.000 mensen in armoede terecht.

De arme, dat is niet alleen de dakloze, maar ook de alleenstaande moeder, de ontslagen arbeider, de gepensioneerde, het kind. En meer en meer ook de working poor

Bepaalde pensioenen verminderen in functie van de loopbaan, en het kindergeld en de schoolpremie worden gekort. Ontslagpremies komen onder vuur. De onthulling daarover las u vorige week in Solidair. De toegang tot de rechtsgang wordt duurder. Allemaal maatregelen die vooral mensen op de armoededrempel treffen.

“Het paradijs van de rijken is gemaakt door de hel van de armen”, schreef Victor Hugo. Zakenkrant De Tijd schrijft dinsdag dat ons land een eldorado is voor veel multinationals en bevestigt zo onze onthullingen over hun fiscale kortingen.

Ja, onze regering maakt er armen bij, maar ze neemt de rijken in bescherming. Vorige week nog kon de vennootschap Bois Sauvage profiteren van de “afkoopwet” die in 2011 gestemd werd. Bois Sauvage kocht letterlijk zijn proces af in een zaak van voorkennis waarbij het illegaal 10 miljoen euro won. Nu betaalde het er 9, in plaats van de 30 die het als straf riskeerde op te lopen. ’s Anderendaags stegen de aandelen ervan op de beurs zodat het bedrijf meteen het dubbele terugverdiende. Een mooie sinterklaas, zoals ook al Omega Diamonds er een kreeg.

Tegenover zoveel onrecht is het tijd voor engagement. Zo ook voor Tine Van Rompuy, die zondag bekendmaakte dat ze lid wordt van de PVDA: “De kloof tussen arm en rijk is gigantisch. Ik wil daar iets aan doen, en dat kan vanuit de politiek. De politiek bepaalt hoe een maatschappij eruit ziet. Het kapitalisme beleeft een crisis. Vanwaar komt het geld om daaruit te geraken: van de gewone man of van de rijken? Mijn partij en ik willen het geld bij de rijken halen via een miljonairstaks. De twee procent rijkste Belgen moeten belastingen betalen op hun vermogen. Dat zou 8,5 miljard euro opbrengen.” Dan kunnen de sociale uitkeringen omhoog, tot boven de armoededrempel, en dan kunnen we 100.000 openbare banen creëren.