De Wever: Powerplay van een kat in het nauw

auteur: 

Peter Mertens

Het is me weer wat vandaag in het nieuws. Vooral over de staking maandag in het grootste industriële centrum van het land. Het is duidelijk dat bepaalde mensen de komende stakingen niet zien zitten. Daarom blazen ze onophoudelijk zeepbellen. Peter Mertens doorprikt ze graag.

Het is me weer wat vandaag in het nieuws. Vooral over de staking maandag in het grootste industriële centrum van het land. De burgemeester wil honderd extra agenten optrommelen. Zijn vriend Jambon wil zelfs politiehonden uit het hele land laten overkomen. Geruchten gonzen door de lucht, als zeepbellen zo licht. Over foorkramers, hooligans uit Feyenoord, en metalo’s uit het zuiden van het land die maandag naar de koekenstad zouden komen. Die zeepbellen worden één voor één doorprikt, maar ergens zijn er mensen die de bellen blijven blazen. Een aantal chemiereuzen insinueerden deze week dat de nachtploeg van zondag dan maar maandag zou moeten verder werken. Een flagrante inbreuk op de wet op de arbeidstijden en dus werd een nieuwe oproep gelanceerd. Ditmaal door petroleumreus Total, die vandaag verklaart dat er veldbedden zullen klaar staan en dat mensen die maandag moeten werken best zondag al naar de fabriek komen, voor 22u, om daar te blijven slapen.

Ondertussen heeft de woordvoerder van de NMBS in een persbericht laten weten dat de PVDA niet langer info-pamfletten aan de stations mag uitdelen. Alleen maar omdat wij gisterenmorgen in 48 stations een fluit-ze-terug-pamflet hebben uitgedeeld, om de reizigers te informeren over de besparingen bij de spoorwegen. De topman van de NMBS zou die actie beter ondersteunen, in plaats van hardnekkig de koord te verdedigen waarmee de publieke spoorwegen worden opgehangen. De chef van Voka zegt ondertussen dat er “te onderhandelen” valt. Maar dan wel enkel over “variabele lonen, flexibiliteit en langer werken”. Over het programma van Voka dus en enkel daarover. Zo niet moet de regering de Voka-maatregelen maar eenzijdig doordrukken. “Dat is de democratie”, aldus Delbaere.

Datzelfde Voka haalde gisteren miljardair Carlos Brito van AB InBev naar haar congres. Hij verklaarde dat het fiscaal stelsel in België “stabiel” moet blijven. Voor AB InBev betekent die stabiliteit: miljarden euro winst boeken en geen cent belasting betalen. “Dat is het aangereikte kader dat bestaat”, aldus Brito. Duidelijk is het alvast. Voka, petroleumreuzen, chemiegiganten en andere multinationals zien de staking van maandag – en die van de maandagen daarop – niet zitten. Zij zien wat ook wij zien: de actiebereidheid is groot. Heel groot, in alle sectoren. En dus worden bevriende politici zoals de schaduwpremier onder druk gezet. En dus krijgen we zeepbellen, geruchten en een kunstmatig opgeklopte angst om het publiek tegen de staking op te zetten. Powerplay van een kat in het nauw. Het enige wat hiermee bewezen wordt is dat de legitimiteit van de sociale beweging groeit, en ook de noodzaak om de sociale actievoerders verder te steunen. Rustig en vastberaden: voor sociale, fiscale, democratische en ecologische rechtvaardigheid. #hetsociaalverzet