Antwerpen. (Foto Solidair, Karina Brys)

Delhaize-winkels dicht tegen herstructurering en besparingen

Brussel.
Brussel. (Foto Solidair, Vinciane Convens)
Ook de gebroeders Dardenne kwamen de Delhaizewerknemers steunen.
Denderleeuw.
Ledeberg. (Foto Solidair, Tom De Meester)
Waals PVDA-parlementslid Frédéric Gillot aan het piket.
Waals PVDA-parlementslid Ruddy Warnier tussen stakende Delhaize-werknemers in Luik.
Luik.
Het verdeelcentrum van Delhaize in Ninove. (Foto Solidair, Han Soete)
Het verdeelcentrum van Delhaize in Ninove. (Foto Solidair, Han Soete)
Oudenaarde. (Foto Solidair, Dirk Schollaert)
Ronse. (Foto Solidair, Dirk Schollaert)
Ukkel.
Het verdeelcentrum van Delhaize in Zellik.

Vandaag vrijdag 17 oktober blijven de meeste Delhaize-vestigingen dicht. De werknemers van de supermarktketen staken uit protest tegen de aangekondigde herstructurering en besparingen. Het personeel zou 17% loon verliezen, terwijl de dividenden van de aandeelhouders in 2013 nog stegen met 12%.

Delhaize, een bedrijf dat zijn aandeelhouders in de watten legt,  dat nooit verlies maakte, waarvan de managers onwaarschijnlijke lonen opstrijken… en dat maar één obsessie heeft: meer winst, meer dividenden voor de aandeelhouders en meer loon voor het management.

En wie moet de rekening betalen? De werknemers van Delhaize met zijn “veel te hoge” lonen. Als de directie haar zin krijgt, verliest het personeel 17% loon. De directie wil het personeel elk jaar 1.000 euro bruto afnemen. Het personeel zouden ook vakantiedagen moeten inleveren (vooral de oudere werknemers, die men dan nog langer wil doen werken ook!). 

Wie de rekening zeker niet zal betalen, zijn de aandeelhouders. Zij zagen hun dividenden in 2013 nog stijgen met liefst 12%!

Als kers op de kaart gaat de directie ook nog profiteren van alle cadeaus die de regering uitdeelt aan de bedrijven (indexsprong, vermindering sociale bijdragen…), waardoor de factuur voor de werknemers nog verder zal oplopen.

Leden en militanten van de PVDA waren vrijdagmorgen aanwezig op tal van piketten om hun steun te betuigen aan de acties van de stakende Delhaize-werknemers. Twee woorden waren alomtegenwoordig aan de piketten: solidariteit en moed. Solidariteit met de werknemers en moed voor hun strijd.

Lees ook:
Stakende Delhaize-werknemers: “Blijf van ons loon! Als ’t moet, sluiten we alles tijdens de feesten”

De studiedienst van de PVDA maakte een brochure over Delhaize. U kunt ze hier lezen.