"Dit is geen taxshift, maar een taxlift op de kap van de gewone mensen"

"Dit is een totaal onrechtvaardige taxshift", reageert Peter Mertens, "De regering geeft een taxcut van 2 miljard euro cadeau aan de bedrijven, en wij betalen de rekening door hogere taksen op elektriciteit, diesel, tabak en drank. Onder het mom van ecofiscaliteit en gezondheidsmaatregelen snijdt de regering in de koopkracht van de bevolking. Dat is geen taxshift, maar een taxlift op de kap van de gewone mensen.

Alles wordt duurder, terwijl de lonen door de indexsprong geblokkeerd blijven. Deze factuurregering verschuift de lasten van de vermogenden en multinationals naar de gezinnen, de werkende mensen, de kleine zelfstandigen en de meest kwetsbaren in deze samenleving. Dat is onrechtvaardig."

De PVDA verzet zich fel tegen een verhoging van de btw op elektriciteit van 6% naar 21%. "Energie is een basisbehoefte, geen luxe. Wij hebben indertijd meer dan 200.000 handtekeningen opgehaald om de btw te verlagen naar 6%. Dat de regering de btw opnieuw verhoogt, is onaanvaardbaar. De btw-verhoging komt bovenop de afschaffing van de gratis stroom en de nieuwe Vlaamse 'Turteltaks' op elektriciteit. In totaal stijgt de elektriciteitsfactuur met 40 procent, een nooit geziene prijzenschok die heel de bevolking treft, onze stroom tot de duurste maakt van alle buurlanden en de energiearmoede doet toenemen."

“De nieuwe lastenverlagingen ondermijnen de sociale zekerheid”, vervolgt Peter Mertens. "De cadeaus van de regering aan de werkgevers slaan een gat van 2 miljard euro in de sociale zekerheid. Wie gaat dat betalen? De cadeaus die de regering vandaag uitdeelt aan de bedrijven, leiden morgen tot nieuwe besparingen op onze pensioenen en onze gezondheidszorg."

"De gewone mensen betalen de rekening, maar multimiljonairs blijven buiten schot", zegt Peter Mertens nog. "Dat is hallucinant. De aangekondigde speculatietaks van nauwelijks 28 miljoen euro is lachwekkend. De taks is alleen van toepassing op aandelen die binnen de 6 maanden verhandeld worden en kan gemakkelijk omzeild worden. Dit is geen taxshift die het geld gaat halen bij de sterkste schouders. Waar blijven de beloftes van de N-VA om "elk voorstel dat de 1 procent rijksten doet bijdragen zonder reserve en met enthousiasme te steunen"? Het is hoog tijd voor een echte, rechtvaardige taxshift, een miljonairstaks, die de lasten op de sterkste schouders legt in plaats van bij de gewone bevolking."

"Wij laten het hier niet bij", zegt Peter Mertens. "Dit is een asociaal en onrechtvaardig begrotingsakkoord. Wij zullen mobiliseren. Afspraak in Brussel op 7 oktober tegen deze factuurregering."

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Van een echte taxshift is niks te vinden, enkel maar terug de werkmensen meer lasten doen dragen en de koopkracht dus naar beneden halen
De mensen hebben wind gezaaid en moeten nu storm oogsten. Dit is de beste manier om het af te leren (of eventueel verder wind te zaaien...). Eigenlijk (als men de staatsschulden wereldwijd bekijkt) is alles naar de kloten en ploetert men maar voort... .
men is het voor de rijke rijker te maken want zij zijn de motor van de economie en de krachten om het rijker te maken
Ik vroeg mij al af of ik de enige ben die Calimero-kuren krijgt... Meer, veel meer, betalen voor elektriciteit omdat jaren terug alleen de meer begoede burgers onder ons zonnepanelen konden betalen en er nog voor vergoed worden ook ???? En die vergoeding moeten wij nu betalen ???? Wat klopt hier weer niet :-/ De rijken blijven wéér buiten schot, het zijn wéér de gewone burgers die het gelag betalen en niemand zegt hier iets van, iedereen slikt dit gewoon ? Dit kan er bij mij gewoon niet in...
Niet iedereen slikt dat! Voel je niet alleen. Calimero moet je niet meer worden, die is al geweest. Positief blijven en doen wat binnen je mogelijkheden ligt, dat is wat helpt. Je bent al goed bezig omdat je de feiten goed inschat. De rijken aanzetten om breder te kijken en vooral om mee te voelen met allen, is een optie. Volgens mij de juiste, anders blijft alles in hetzelfde tredmolentje lopen. Iets nieuws is aan de orde en kan de samenleving een nieuwe elan geven. Moed!
Heb daarjuist ook het nieuws gezien hoe fier deze regering was over de taxshift.....foei foei toch, deze regering heeft totaal geen schaamtegevoel.... De gewone burger die gaat werken krijgt elke maand meer loon, nl 100 euro, maar moet elke maand ook meer gaan betalen voor diesel, tabak, sterke drank, frisdranken, elektriciteit (wat iedereen nodig heeft!)......enz. Dus met andere woorden, seffens gaan deze mensen dus nog meer betalen dan wat ze krijgen op hunne loonbrief......als ze al iets meer krijgen, want er is al zoveeeeel beloofd waarvan niks van gekomen is! Ik ben bruggepensioneerde na een carriere van zware arbeid (was blij te kunnen stoppen wegens rugproblemen en suikerziekte wat ook al veel geld kost!) en werk dus niet meer, dus ik krijg ook de zogezegde verhoging van loon niet, maar.........alle (brug-) gepensioneerden moeten wel die allerhande belastingsverhogingen mee betalen??? Wij komen nu maar juist rond! En wij zijn bijlange na niet de enigen als ik zo eens rond hoor..... De regering bezuinigd ook zeiden ze in het nieuws???? ik vraag me af waar dan??? In Zwitserland hebben ze één regering en hier 5-6 en nog kunnen ze alleen maar de minder begoede groepen jennen en pesten met allerhande belastingsverhogingen??? Waar is nu die grote taxshift vragen wij ons af..... Deze regering ging géééén belastingsregering worden zeiden ze maar met spijt moet ik zeggen dat deze regering het nog minder goed doet dan de regering van Di Rupo!!! De rijkenmoeten idd ook een "beetje" betalen, maar die voelen het niet, de minder begoede groepen wel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ik vraag me nu nog alleen af hoelang de gewone of minder begoeden dat nog zullen blijven slikken voor er eens een serieuze opstand komt van de gewone en minder begoede burgers... Heb ook niet gestemd op deze regering, maar telkens komen bijna dezelfden steeds terug aan de macht, nu met den NVA, en het word slechter en slechter voor de zwakkere groepen in onze samenleving..... Ja, daar mag deze regering dus echt trots op zijn!!! En extra jobs? Ten tijde van Verhofstad gingen er 200000 extra jobs komen en......daar wachten we nog op...... Bedankt regering Michel voor de zwakkere groepen helemaal leeg te zuigen!!!!!!!!!
Zolang er voldoende brood en spelen zijn zal er geen opstand komen.
Juist! De Tour de France met zijn voorgeprogrammeerd verloop houdt massa's in de ban en dan komt het nieuwe voetbalseizoen en de andere sportcompetities. Voor de rest wat oorlogen links en rechts waar heel wat wapenfabrieken werkgelegenheid mee verschaffen: rare maatschappij die wij in stand houden. Bewust omgaan met je leven, ik wens het iedereen toe. We hebben allemaal de capaciteit!
Schandalig
Het is beschamend wat deze regering met de werkende mens allemaal uitvreet. Best Michel,je wou de geschiedenis in gaan als eerste minister,maar het zal meer iets zijn als"de man die zijn volk naar de ondergang heeft geleid)
dit is iets wat men van een regering met open vld kon verwachten , maar dat nva zich voor de kar laat spannen had ik niet verwacht , ik ben dan ook zinnens mijn lidkaart van nva onmiddellijk binnen te sturen en ik hoop dat velen mijn voorbeeld zullen volgen , als dit de verandering is die de wever bedoelde dan wel zonder mij
En dan durven ze dat nog met ne grote smile op TV komen vertellen....
ik moet nu maandelijks 200 euro betalen met minder verbruik dan vorig jaar en vorig jaar betaalde ik 189 maandelijks dat is raar voor mij mijn pensioen is 1127 euro dat is voor mij de riem strakker aan doen om gans het jaar te kunnen betalen wat moet betaald worden dank om dit te mogen laten weten aan jullie
Ik vindt voor mensen zo als ik die een pensioen hebben Van 1249€ per maand ,daar zeggen nooit iet van. Wij kunnen het wel betalen, want dat is zwaar pensioen .
Het is ronduit schandalig en ik ben heel blij dat ik er niet alleen zo over denk. Je zou van verontwaardiging van je stoel geblazen worden. En het dan nog zo DURVEN brengen voor TV. Ik vind het ronduit verschrikkelijk, het lijkt wel alsof ze daar allemaal maar wat doen??
helaas vele zijn zo achterlijk en zo geïndoctrineerd dat ze de volgende keer dezelfde fout zullen maken...en dan maar schreeuwen 'het is de schuld van de sossen' zoals dezelfden de vorige eeuw riepen "wir haben es nicht gewusst"
Ik vind dat dit niet kan blijven duren dat ze steeds de rijken en de multimiljonairs sparen en de bevolking laten opdraaien voor de schulden te laten betalen wij kunnen ook niemand anders onze schulden laten betalen zodus vind ik dat wie de schuld gemaakt heeft er moet voor op draaien en niet de ganse bevolking die dat niet veroorzaakt heeft . Zo storten ze op de duur heel het land in de armoede zoals in Griekenland .
Kinderrechten, vrouwenrechten... zijn mensenrechten: ze zijn vastgelegd en leesbaar. Wanneer ze als leidraad genomen worden, creëren ze een leefbare samenleving. Ervaring is de beste leerschool. Dewey leerde het ons: "Learning by doing." was zijn parool. Ministers, met de eerste minister aan kop: leef één maand met het minimum-inkomen en betaal er alles mee, zoals een huurder doet. Neem dat mee in je beslissingen en het leven zal beter worden voor IEDEREEN.
De kruik gaat zolang te water tot ie breekt???? Wat ik me afvraag is of we ooit op een democratische wijze een einde aan deze waanzin kunnen maken in heel Europa, en zelfs wereldwijd, of dat er geweld moet aan te pas komen. het is eigenaardig: de geschiedenis herhaalt zich en nooit heeft men er iets van geleerd..... kijk maar eens naar Duitsland: het stort heel Europa van de ene ellende in de andere en toch vinden ze steeds weer volgers.......en wie steunde hen steeds weer? Het Grootkapitaal
De voorzitter van het ACV heeft deze nieuwe a-sociale belastingen voor de werkenden , gepensioneerden , zieken , werkzoekenden , sterk veroordeeld. Het ABVV heeft ook zeer duidelijk protest laten horen. De parlementaire oppositie heeft deze a-sociale beslissingen afgekeurd. Het vertoon van de regering op hun persconferentie was tot en met ontluisterend.
Ben ik blij dat ik de aankondiging van de getroffen maatregelen op televisie gemist heb. Zonder dat kan ik, met de geposte commentaren, de smile van onze eerste minister voorstellen. Ik blijf tikken op dezelfde nagel: neem zelf de juiste beslissingen voor je eigen leven. Niemand anders kan dat voor je doen. Televisie: niet nodig, de radio brengt heel de dag door (hetzelfde, uitgemolken) nieuws. Genotsmiddelen, zoals suiker en alle suikerhoudende middelen, heb je niet nodig. Uiteindelijk bespaar je heel wat! Vooral dokterskosten en geneesmiddelen. Je krijgt er je zelfwaarde gratis bij door een betere gezondheid, een goed gevoel, ondanks wat er rondom misloopt. Succes ... en als velen dat doen, komt de verandering vanzelf en hopelijk: vreedzaam.
Hopelijk doen de vakbonden ook mee aan deze staking want met zijn allen: yes, we can of podemos!
Of wij het slikken, of willen slikken of niet,, zij doen door. Het landje Belgie moet er netjes aan de buitenkant bij staan.Zonnepanelen, mooie wegen,, noem maar op. Alles goede zaken op zijn eigen. Maar waar velen geen oor noch weet willen van hebben is dat de laagsten hiervoor opzij gezet worden en mond gesnoerd worden. We zitten gewoon in een modern Daans tijdperk. Glimlachen terwijl je moe bent van miserie. Maar wie lost iet op,? We roeren en krijgen het erna dubbel gepresenteerd.