(Foto Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / Flickr)

Dit is hoeveel uw geneesmiddelen straks duurder worden

auteur: 

Webteam PVDA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakt enkele veelgebruikte geneesmiddelen een pak duurder. Hieronder de gedetailleerde tabel van de meest gebruikte geneesmiddelen – met ook de verschillende merknamen – die getroffen worden door de maatregelen De Block.

Naam geneesmiddel
(verschillende merknamen)
Publieksprijs
(afgerond in euro)
Remgeld
 patiënt 
Remgeld
patiënt
verhoogde
terugbetaling
Remgeld
patiënt na
mtrg De Block
Fabrieks
prijs
België
Fabrieks
prijs
na kiwi Nederland
Besparing
door
kiwi België
(miljoen euro)
Maagzuurremmers       
Pantoprazole 40 mg 100X
(Pantozol, Pantomed,
Apotex, Teva,
Sandoz, EG,
Mylan, Actavis…)
34953423251,9
Omeprazole 40 mg 100X
(Losec, Mylan,
Actavis, EG,
 Apotex, Teva,
Sandoz, PIP …)
471284731228,2
Antibiotica       
Amoxiclav 875/125 20X
(Augmentin, Sandoz,
Teva, EG,
PIP, Mylan …)
143279413,9
Amoxicilline 1000mg 24X
(Clamoxyl, EG,
Sandoz, PIP,
Flemoxin…)
1432792 
Ciprofloxacilline 200mg 20X
(Ciproxine, Teva,
Sandoz, EG, Mylan…)
16428113 
Moxifloxacin 400 mg10X
(Avelox, EG,
Apotex, Teva,
Sandoz, Mylan…)
226411158 
Clarithromycine 500mg 20X
(Heliclar, Biclar,
Maclar, EG,
Teva, Sandoz,
Mylan…)
16428113 
Azithromycine 500 mg 6X
(Zitromax, Sandoz,
EG, Teva,
Apotex, Mylan…)
15428102 
Cortisone-neusspray       
Mometasone
(Nasonex, Sandoz,
Teva, EG, 
10211072 
Flixonase - Avamys154215102 
Rhinocort156515107 

 

Lees hier het interview met Dirk Van Duppen.

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Dit beangstigt mij heel erg. Ik heb dagelijks Flixonase en Pantomed nodig en nog andere medicijnen die ook al niet terugbetaald worden. Kan hier aub een petitie tegen georganiseerd worden ? Met vriendelijke groeten Kristin
Beste ik moet voor de rest van mijn leven Pantomed 40mg nemen alsof ik daar zelf om gevraagd heb ikzelf zou ze liever niet moeten nemen maar het is niet anders en daar moeten wij voor worden bestraft dus is gewoon belachelijk , dat de ministers zelf eens in een fabriek gaan werken dan zouden ze waarschijnlijk ook deze pillen mogen slikken maar dan zou de prijs wel zakken er zijn anderen waar ze het geld kunnen halen bekijk eens het loon van de sporters het is nog niet eens werk maar voor mij een hobby als zij niet kunnen spelen word hun loon gewoon verder betaald wij staan aan de ziekenkas en moeten het met véél minder doen toch niet normaal !!!!!
Ik ben al gaan informeren naar Frankrijk en ze kunnen veel leveren aan sterk verminderde prijs en zeker goedkoper dan in België zoals de suiker taks van Maggie. leve Frankrijk.
ze doen er echt alles aan om niet in e zakken van de rijken te zitten , hoelang zal het nog blijven duren , de belg heeft het te druk om hierover na te denken helaas
door blijvende innemen van chemo medicatie gevolgd hier door nog andere wordt ter voorkoming van deze voorgeschreven wat anders op termijn nog zwaardere gevolgen zou betekenen en de kosten weer hoger oplopen met alle gevolgen van dien Bedankt voor hopelijk begrip
Ik lees ergens in het verhaal over duurdere medicijnen in Belgie, dat maagzuuremmers, in Belgie 2x zoveel worden gebruikt, als in Nederland, waar die medicijnen veel goedkoper zouden zijn. Dat laatste durf ik te betwijfelen. Ikzelf gebruik Pulmicort (Astma) en dat is in Nederland 4x duurder als in Belgie. Ik mis in dat verhaal, dat elke Nederlander, de eerste €385 per jaar (eigen risico) eerst moet opsouperen, voordat hij ook maar één cent vergoed krijgt. Bij een echtpaar is dat bedrag al €770 per jaar. Er is in Nederland dan ook een groeiend verzet tegen het eigen risico.
Misschien eens aan onze ministers vragen of zij ook zo al heel regelmatig wakker zijn geworden, stikkend in het zuur dat in hun luchtwegen terecht komt door reflux en daarna met een verbrande keel en een aanhoudende prikkelhoest hebben rondgelopen; of zij al eens de pijn hebben gevoeld van ulceraties in de slokdarm of van een echte maagzweer; of zij ook gedoemd zijn om daarnaast heel wat andere medicatie te moeten nemen, o.a. bloedverdunners zoals aspirine, die de zuurproductie stimuleren en dan best genomen worden onder dekking van zuurremmers. Hoe zouden de heren en dames het vinden om levenslang gestraft te worden omdat zij genoodzaakt zijn zuurremmers te nemen om het leven leefbaar (pijnvrij, hoestvrij,...) te maken en als ultieme preventie tegen keel- slokdarm- of maagkanker. Dr. M. De Block weet het allemaal beter dan wie ook, maar is de functie van doktereigenlijk wel compatibel met die van politicus? Of heeft zij aan de universiteit dan toch geleerd om met de botte bijl te werken in plaats van met de geëigende en fijnste instrumenten waarmee de vitale weefsels het best intact kunnen gehouden worden bij de ingreep? Tenslotte vraag ik mij af hoe de geneesheer-adviseurs bij de mutualiteiten zich daarbij voelen? Niet gedacht aan het systeem waarbij laatstgenoemden toelating moeten geven om bepaalde medicamenten terugbetaald te krijgen ? Weet je ... ik weet één iets zeker: wat ik hier geschreven heb, of om het even wat ik zou ondernemen, het doet er niet toe! De klos ben ik en het zal één van die ministers een zorg wezen !