Dokter voor het volk Sofie Merckx verschenen voor het hof van beroep van Bergen

Op 13 februari moest dokter Sofie Merckx van Geneeskunde voor het Volk (GVHV) Marcinelle verschijnen voor het hof van beroep van Bergen. Net als andere dokters van GVHV wordt zij door de Orde van Geneesheren vervolgd wegens niet-betaling van haar bijdrage. Tal van patiënten en sympathisanten vergezelden haar.

Net zoals alle dokters van Geneeskunde voor het Volk weigert Sofie Merckx bijdrage te betalen aan een antisociale en corporatistische orde, met ondoorzichtelijke en ondemocratische praktijken, die een elitaire visie van geneeskunde verdedigt – een geneeskunde met twee snelheden waarin de kwalitatieve zorg is voorbehouden voor hen die het kunnen betalen. De praktijken van Geneeskunde voor het Volk werken in een totaal verschillende sfeer en verstrekken volledig gratis gezondheidszorg. Iets wat de Orde van Geneesheren niet slikt en ze bijt zich al jaren vast in een juridische strijd tegen de artsen van GVHV. “Men heeft me gezegd dat gratis geneeskunde uitoefenen het beroep niet waardig is”, zegt Sofie Merckx. “En de Orde steekt ons dus stokken in de wielen door te trachten ons te verstrikken met hun juridische acties.”

Nadat ze eerst had getracht beslag te leggen op de meubels van Sofie (om de verschuldigde 299,33 euro te verkrijgen), vroeg de Orde van Geneesheren de groepspraktijk beslag te leggen op het loon, wat Geneeskunde voor het Volk uiteraard weigerde.

De rechtbank van Charleroi veroordeelde de dokterspraktijk hiervoor, maar die besliste in beroep te gaan. Dokter Merckx moest dus donderdag om 16.50 uur verschijnen voor het hof van beroep van Bergen.

Collega’s, patiënten, sympathisanten en militanten van de PVDA waren samengekomen om haar te steunen en hadden een bus ingelegd vanuit Charleroi. De dokter van GVHV ging dus vol vertrouwen en vastberaden en met de steun van een honderdtal mensen, gewapend met spandoeken en bordjes, de redenen uiteenzetten van haar weigering om haar bijdrage aan de Orde van Geneesheren te betalen.

De uitspraak wordt op 13 maart verwacht.