Foto Solidair, Salim Hellalet

Drie leugens van de N-VA over het brugpensioen ontkracht

auteur: 

Kim De Witte

Axel Ronse en Wouter Raskin van de N-VA vertelden in Het Laatste Nieuws dat ze het brugpensioen willen afschaffen. Hun redenering is gebaseerd op leugens. Wilt u toch liever een aantal feiten? Lees dan gerust verder!

“Schaf het brugpensioen af”, roepen Axel Ronse en Wouter Raskin van de N-VA. “Dit is een reliek uit het verleden, die de volledige tewerkstelling in de weg staat”. Ongehinderd door kennis van zaken stampen deze heren door het leven. Hier een overzicht van de nonsens die ze nu weer uitkramen.

Leugen 1: “Bruggepensioneerden verhinderen de volledige tewerkstelling.”

Factcheck. Ons land telt vandaag nog steeds 493.000 werkzoekenden: 233.000 in Vlaanderen, 73.000 in Brussel en 187.000 in Wallonië (officiële cijfers RVA). Misschien die mensen eerst een baan geven? Het is maar een idee.

Leugen 2: “Schaf het brugpensioen af en iedereen werkt!”

Factcheck. Tinne Lommelen, de nieuwe directeur van VDAB Limburg, zegt vandaag in HBVL: “Bij de 50-plussers zijn er veel mensen die oneindig veel solliciteren, opleidingen volgen, looneisen milderen, maar toch geen kans krijgen van de werkgevers”. Hebben onze N-VA’ers hun VOKA-broeders daar al eens over aangesproken? Of dienen al die extra werknemers eigenlijk gewoon om nog meer druk te zetten op de lonen en de werkomstandigheden op de arbeidsmarkt?

Leugen 3: “Brugpensioen is een #reliek uit het verleden.”

Factcheck. Onze n-va'ers zullen wellicht niet met brugpensioen gaan. Hun parlementair mandaat kent te veel voordelen. Maar misschien zijn er ook nog andere mensen in dit land. Mensen die vroeg zijn beginnen werken, in zware beroepen. Mensen die geen 85 jaar worden, en zeker niet in goede gezondheid. Mensen die ook snakken naar een beetje rust en vrijheid aan het einde van hun leven. Een ongeschoolde arbeider in België leeft 7 tot 8 jaar minder lang dan mensen als Axel Ronse en Wouter Raskin, en 18 tot 20 jaar minder lang in goede gezondheid. Hun brugpensioen afpakken is eigenlijk hun recht op pensioen afpakken. Niets minder dan dat!

Bent u meer geïnteresseerd in feiten dan in leugens? Surf naar www.blijfvanonspensioen.be

Kim De Witte is de pensioenspecialist van de PVDA