Foto Solidair, Salim Hellalet

Drie leugens van de N-VA over het brugpensioen ontkracht

auteur: 

Kim De Witte

Axel Ronse en Wouter Raskin van de N-VA vertelden in Het Laatste Nieuws dat ze het brugpensioen willen afschaffen. Hun redenering is gebaseerd op leugens. Wilt u toch liever een aantal feiten? Lees dan gerust verder!

“Schaf het brugpensioen af”, roepen Axel Ronse en Wouter Raskin van de N-VA. “Dit is een reliek uit het verleden, die de volledige tewerkstelling in de weg staat”. Ongehinderd door kennis van zaken stampen deze heren door het leven. Hier een overzicht van de nonsens die ze nu weer uitkramen.

Leugen 1: “Bruggepensioneerden verhinderen de volledige tewerkstelling.”

Factcheck. Ons land telt vandaag nog steeds 493.000 werkzoekenden: 233.000 in Vlaanderen, 73.000 in Brussel en 187.000 in Wallonië (officiële cijfers RVA). Misschien die mensen eerst een baan geven? Het is maar een idee.

Leugen 2: “Schaf het brugpensioen af en iedereen werkt!”

Factcheck. Tinne Lommelen, de nieuwe directeur van VDAB Limburg, zegt vandaag in HBVL: “Bij de 50-plussers zijn er veel mensen die oneindig veel solliciteren, opleidingen volgen, looneisen milderen, maar toch geen kans krijgen van de werkgevers”. Hebben onze N-VA’ers hun VOKA-broeders daar al eens over aangesproken? Of dienen al die extra werknemers eigenlijk gewoon om nog meer druk te zetten op de lonen en de werkomstandigheden op de arbeidsmarkt?

Leugen 3: “Brugpensioen is een #reliek uit het verleden.”

Factcheck. Onze n-va'ers zullen wellicht niet met brugpensioen gaan. Hun parlementair mandaat kent te veel voordelen. Maar misschien zijn er ook nog andere mensen in dit land. Mensen die vroeg zijn beginnen werken, in zware beroepen. Mensen die geen 85 jaar worden, en zeker niet in goede gezondheid. Mensen die ook snakken naar een beetje rust en vrijheid aan het einde van hun leven. Een ongeschoolde arbeider in België leeft 7 tot 8 jaar minder lang dan mensen als Axel Ronse en Wouter Raskin, en 18 tot 20 jaar minder lang in goede gezondheid. Hun brugpensioen afpakken is eigenlijk hun recht op pensioen afpakken. Niets minder dan dat!

Bent u meer geïnteresseerd in feiten dan in leugens? Surf naar www.blijfvanonspensioen.be

Kim De Witte is de pensioenspecialist van de PVDA

 

Commentaar toevoegen

Reacties

Beste , ik heb statuut brugpensioen van Bekaert in 2008. Ik ben onmiddellijk via outplacement terug aan de slag gegaan totdat ik in 2014 gezondheidsproblemen kreeg (meer dan 40 jaar zware arbeid verricht in een 3 ploegen systeem). Ik ben invalide ,heb ondertussen al 7 zware operaties ondergaan en dit is nog niet het einde. Ik ben nooit 1 dag werkloos geweest en ik ben tot heden nog altijd ingeschreven bij mijn werkgever ,waar ik door ziekte ben uitgevallen. Ondertussen heb ik al meer dan 40 jaar de sociale zekerheid gespijsd. Nu dat ge ziek zijt word ge gestraft door deze regering ,mijn medicatie is al verdubbeld in prijs en kini is bijna niet meer te betalen.Waar gaat dit naartoe a.u.b.Ik hoop echt dat de mensen dit gaan inzien in october als ze naar de stembus gaan. Beste mensen van de pvda probeer de beslissingen te stoppen van die associale regering. Hun bedoeling is werken dat ge erbij neervalt ,zodat ze uw nog voor uw 65 jaar in de grond duwen. Dan kunnen ze ons belastinggeld gebruiken om hun eigen zakken te vullen.
NVA is de partij van de rijken, jammer genoeg begrijpen velen niet dat mandatarissen uit deze partij mensen tegen elkaar opzetten en loze beloftes doen
Er zijn veel mensen met heel zware beroepen, die dit afnemen is onmenselijk. In de zorg werken de mensen zich kapot, maar een zittende baan is er niet als het niet meer gaat. De meeste van >50 werken reeds in een 20 uren regime omdat ze anders het echt niet volhouden tot 60 of ouder. Dit betekend dat ze al gestraft worden door een lager pensioen terwijl met wel blijft werken! Werk herverdelen is veel beter, ze zouden ouderen juist moeten promoten deeltijd te doen als dat gaat, want zo komen er meer aan het werk en is de kwaliteit van het werk hoger. Die echt niet meer kunnen verdienen met pensioen te gaan. De politiek zelf zou hun eigen pensioen ook tot 67 jaar moeten optrekken, want zo zwaar is die baan nu ook niet tenzij het graaien in de belastingpot erg zwaar is. Deze regering is onmenselijk, heeft geen visie en mist alle daadkracht om een warme en betaalbare samenleving te maken. Alles gaat om geld en postjes. Getverdemme!
Mooie commentaren hierboven vind ik dat. Goed gelezen, herlezen en goed onthouden! De ware ervaringen krijg je van mensen als deze, ook ikzelf 50- plusser en werkzoekend zonder veel hoop op beter meer kreeg zoal wat beleg op de boterham die dan cariiere wordt geheten en sterk wordt ondersteund vanuit de secundaire scholen al, alleen het brengt allemaal niks op, je ziet alles alleen maar verslechteren voor de mensen en het is echt om moedeloos van te worden..leuk wel ook hierboven uit de reportage dat een VDAB directrice dit realistich, correct en écht durft te getuigen tav 50- plussers. Sterk, waren het maar allemaal zulke, dank ook daarvoor!