PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw. (Foto Belga)

Energie: de PVDA vraagt de onmiddellijke verlaging van btw op elektriciteit van 21 naar 6%

auteur: 

Webredactie

We beleven vandaag de dag de grootste crisis van energiebevoorrading in tien jaar. Een crisis die de complete mislukking van de liberalisering van de sector aantoont. Die liberalisering werd de laatste 20 jaar door alle traditionele partijen verdedigd. De PVDA vindt dat het niet aan de verbruiker is om die fout te betalen. De linkse partij stelt voor om de btw op elektriciteit onmiddellijk van 21 naar 6 procent te verlagen. Zelfs minister Marie-Christine Marghem moest deze ochtend in de parlementaire commissie erkennen dat die maatregel te overwegen was.

Gedurende deze herfst en een deel van de winter, zullen we het met slechts twee kerncentrales moeten doen. De andere vijf liggen allemaal stil. En in november, mogelijk in volle winter, valt er nog een uit! Dit is een ongeziene situatie: nooit stonden we zo dicht bij een black-out.

“De situatie vandaag bewijst dat de liberalisering van de energiesector compleet mislukt is”, stelt Raoul Hedebouw, PVDA-volksvertegenwoordiger in de Kamer. “Die liberalisering werd in 1999 ingevoerd door een regering van liberalen, socialisten en groenen. In België dicteert Engie-Electrabel nu de wet.”

Maar het is opnieuw duidelijk dat we niet op een multinational kunnen rekenen voor een zekere en goedkope energiebevoorrading. En al zeker niet om voor een energieomwenteling richting groene stroom te zorgen. Het is 2018 en we kunnen zelfs niet garanderen dat de bevolking nog licht zal hebben. Electrabel heeft de situatie laten verzieken en bovendien stuurt ze de rekening naar de bevolking. Dat is onacceptabel.

Om deze crisis het hoofd te bieden, stelt de PVDA twee maatregelen voor. “Experten zeggen dat de elektriciteitsrekening met 100 tot 150 euro zal stijgen. Maar wij vinden dat het niet aan de Belgische verbruikers is, om de fouten van de opeenvolgende Belgische regeringen en Electrabel te betalen”, maakt Raoul Hedebouw zich kwaad. “Om hun fouten goed te maken en de elektriciteitsfacturen van gezinnen te verlichten, eisen we ten eerste een onmiddellijke daling van de btw op elektriciteit van 21 naar 6 procent. Ter herinnering, in 2013 voerde de PVDA ook al campagne rond dit voorstel. Ze haalde toen 225.000 handtekeningen op. Die waren doorslaggevend om de btw te verlagen. Maar de regering-Michel draaide die maatregel terug.

Ten tweede eist de PVDA dwingende maatregelen voor de energieproducenten zodat we zeker zijn van een voldoende energiebevoorrading deze winter. “De regering moet Electrabel en andere energiemultinationals dwingen om hun reserveinfrastructuur in te zetten. En zonder bijkomende subsidies! Anders is het zoals brandweermannen die zelf het vuur komen stoken, maar wel vragen om goed betaald te worden om het daarna te blussen. Nee, Electrabel is verantwoordelijk voor de huidige crisis, het is aan Electrabel om hem op eigen kosten op te lossen", besluit Raoul Hedebouw.