Engagement jeugdhuizen belonen in plaats van belasten

auteur: 

Jos D'Haese

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA reageert positief op de overwinning die de jeugdhuizen haalden in het dossier van de btw-plicht. Dankzij de BTNee-campagne van de Vlaamse jeugdhuizen werd Van Overtveldt gedwongen dat plafond op te trekken tot 80.000 euro. “Een stap in de goede richting”, reageert Jos D'Haese van de Comac, “maar elk jeugdhuis dat btw-plichtig wordt is er een te veel. Laat ons engagement belonen in plaats van belasten”.

Jeugdhuizen zijn sinds 1971 vrijgesteld van het betalen van btw, samen met andere sectoren uit het maatschappelijk werk. Omdat het volgens Johan Van Overtveldt, federaal minister van Financiën, onduidelijk is of die vrijstelling voor Europa door de beugel kan, besliste hij de jeugdhuizen toch btw-plichtig te maken, mits een vrijstelling voor wie een omzet had van minder dan 50.000 euro.

Formaat, de Vlaamse federatie van jeugdhuizen, trok hard van leer tegen de maatregel en lanceerde het afgelopen weekend een actieweek onder de slogan 'BTNee'. Ze noemde de afschaffing van de btw-vrijstelling een “afrekening met het engagement van jonge mensen” omdat ze jeugdhuizen niet alleen een financiële last zou opleggen, maar ook een loodzware btw-administratie. Dat het ongenoegen ook bij de jeugdhuizen zelf diep zat bleek uit de tientallen creatieve acties die de afgelopen dagen werden opgezet. Ook Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, riep op om de acties mee te ondersteunen.

De jeugdhuizen haalden met hun campagne gisteren een belangrijke slag binnen: minister Van Overtveldt kondigde aan het plafond van 50.000 euro op te trekken tot 80.000 euro. “Een stap in de goede richting”, reageert Jos D'Haese van de Comac, “maar volgens de minister zou nog ongeveer vijfde van de jeugdhuizen effectief btw moeten betalen. Voor ons is dat een vijfde te veel. Laat ons het engagement in het jeugdwerk belonen, in plaats van belasten. Jongeren hebben vandaag al te weinig plaatsen waar ze samen kunnen zijn. Zeker in tijden waar radicalisering een risico vormt, is het extra belangrijk dat jongeren een plek hebben waar ze zich veilig en thuis voelen.”

Comac vraagt de minister nu om zijn plannen in hun geheel te laten varen. “Zoals Formaat aangeeft zijn zijn argumenten voor het invoeren van de btw-plicht op los zand gebaseerd”, zegt Jos D'Haese. “Van Overtveldt voert deze maatregel niet door om in orde te zijn met de Europese richtlijnen, maar als een platte besparingsoperatie.” Dat het om een besparing gaat, blijkt volgens de jongerenbeweging van de PVDA ook uit het feit dat de minister het plafond eerst op 50.000 euro had gelegd. “Het is maar door de druk van de jeugdhuizen dat Van Overtveldt dat plafond verhoogd heeft”, verduidelijk Jos D'Haese. “Als het hem enkel gaat om het in orde zijn met de EU-wetgeving, waarom ontzag hij de jeugdhuizen dan al niet van het begin maximaal?”

“Het is een bijzonder goede zaak dat de minister deels op zijn stappen moet terugkeren”, besluit Jos D'Haese. “In de eerste plaats voor alle jeugdhuizen die zo aan de btw-verplichting ontsnappen. Maar ook omdat het duidelijk maakt dat deze regering wel degelijk tot toegevingen kan worden gedwongen.”