Non-profitmanifestatie op 24 november 2016, Brussel. (Foto Solidair, han Soete)

Er is wél een alternatief voor je beleid, Maggie

Miljoenen bespaart ze in de gezondheidszorg. “Er is geen alternatief voor ons beleid”, verdedigt de liberale minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zich. “Natuurlijk zijn er alternatieven voor de botte bijl van Maggie”, antwoordt Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk.

Minister voor Volksgezondheid De Block bespaart 900 miljoen euro in de gezondheidszorg, ‘met een fijn scalpel, zonder dat de patiënt het voelt’. 900 miljoen, dat lijkt nochtans meer op een botte bijl. Veelgebruikte medicijnen worden een pak duurder, ziekenhuizen zullen afdelingen moeten sluiten als gevolg van enorme besparingen. En de besparingswoede van de minister treft ook de gratis geneeskunde op de eerste lijn. De regering zal in 2017 geen nieuwe wijkgezondheidscentra (WGC) erkennen.

“Er is geen alternatief voor ons beleid”, echoot de minister de slagzin van een andere Maggie – Margaret Thatcher. Deze voormalige conservatieve Britse premier geldt als de moeder van TINA: There is no alternative.  

Maar er is wél een alternatief. Er zijn zelfs veel alternatieven voor dit besparingsbeleid van de botte bijl.

Duurdere medicijnen of invoering kiwimodel?

“De Belgen slikken drie keer meer antibiotica dan de Nederlanders. Dat is toch niet normaal? De populatie is min of meer dezelfde en het is hier niet kouder. Door de prijs wat te verhogen, proberen we die overconsumptie aan te pakken”, verdedigt Maggie De Block zich.

In Nederland moet de patiënt helemaal geen remgeld betalen op antibiotica en kosten ze bovendien dankzij de toepassing van het kiwimodel maar één vierde van de prijs in België. Het is de arts die geneesmiddelen voorschrijft. De antibiotica voor de patiënt duurder maken, is gewoon bruut besparen op kap van de patiënten. Vooral de meest kwetsbare patiënten zullen een behandeling uitstellen. Een bronchitis bij hen wordt dan een longontsteking. Dat gaat de ziekteverzekering onnoemelijk meer kosten en brengt de patiënt veel leed.

Zoek het grote geld dus bij de farmacie, Maggie. Pas een rationeel kiwi-geneesmiddelenbeleid toe op de top-25 van meest kostende geneesmiddelen. Dat brengt het RIZIV al 500 miljoen euro op. Het kiwimodel als geheel, waarbij alleen het goedkoopste geneesmiddel van goede kwaliteit wordt terugbetaald, levert in totaal meer dan 1 miljard euro op.

Besparen op personeel of op exorbitante vergoedingen van specialisten?

Maggie De Block: “Om de verliezen te beperken, besparen ziekenhuizen onder meer op het personeel. Dat leidt tot een grotere werkdruk, maar ook tot minder kwalitatieve zorg. Als het zo doorgaat, gaat de familie van patiënten die zich niet kunnen wassen, hen moeten helpen. Tegelijk weten we ook dat minder personeel het risico op overlijden kan doen toenemen. Dat kunnen we echt niet tolereren.”

Waarom dan nog eens 100 miljoen besparen op de ziekenhuizen? België heeft al de slechtste personeelsbezetting op vlak van verpleegkundigen van heel Europa: elf patiënten voor één verpleegkundige, in Nederland zijn dat er zeven, in Noorwegen vijf.

Zoek de oplossing niet bij woeste besparingen in de ziekenhuizen, maar bij de exorbitante vergoedingen van de specialisten. Vandaag verdienen die tot 600.000 euro per jaar. Betaal alle specialisten het billijke salaris van een universiteitsprofessor en de ziekteverzekering wint 2 miljard euro.

Bestrijd prestatitis en supplementitis. Uw neoliberale denktank Itinera schat de overconsumptie in de gezondheidszorg op 15 procent. Alleen toegepast op de klinische biologie en de medische beeldvorming brengt dit 375 miljoen euro op. Alternatieven genoeg, Maggie.