Foto Belga

Ex-N-VA-ministers moeten ontslagregeling afwijzen

De PVDA verzet zich tegen de ontslagregeling voor de voormalige N-VA-ministers en -staatssecretarissen. De linkse partij hekelt dat de ex-ministers aanspraak maken op twee voltijdse medewerkers. Johan Van Overtveldt behoudt zelfs zijn loon. 

“Ze hebben zelf hun ontslag aangeboden, maar kunnen nu toch weer genieten van een reeks privileges waar gewone mensen maar van kunnen dromen,” zegt PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw. “Wanneer gaat men eindelijk eens inzien dat dit niet zo verder kan?”

Nu ze ontslag hebben genomen uit de regering-Michel I, kunnen de voormalige N-VA-ministers een beroep doen op een aantal maatregelen. Johan Van Overtveldt zal nog zijn ministeriële wedde op zijn bankrekening gestort zien. “Dat is ongeveer 94.000 euro in totaal,” zegt Hedebouw. “Of 9472 euro per maand, 10 maanden lang. Is dat nog normaal voor iemand die zelf opstapt? Onder deze regering zijn er duizenden werknemers op straat gezet: bij Caterpillar, Siemens, ING, Ikea, Carrefour, Delhaize, AB InBev… Zij moeten het met héél wat minder doen. En zij hadden geen keuze.”

De PVDA klaagt ook aan dat alle voormalige N-VA-regeringsleden, dus ook Jan Jambon, Theo Francken en Zuhal Demir die terug parlementslid worden, nog zeker tot de volgende verkiezingen een beroep doen op twee voltijdse medewerkers.

“Voor Van Overtveldt zal dat zijn om cv’s te schrijven, neem ik aan”, reageert Hedebouw. De N-VA’ers moeten hun twee voltijdse medewerkers afstaan, vindt de PVDA. Raoul Hedebouw: “In de werkgroep politieke vernieuwing was iedereen het eens om dit systeem af te schaffen. Zelfs de N-VA, die in die werkgroep op de meeste dossiers dwars lag, was vragende partij. Laat het hen dan eerst toepassen op zichzelf.”

De linkse partij wijst erop dat de laatste tijd alweer het ene politieke privilege na het andere naar boven kwam. De PVDA pleit al heel lang voor het verlagen van de lonen van parlementsleden, en onlangs nog diende de partij een wetsvoorstel in om de hoge uittredingsvergoedingen voor parlementsleden af te schaffen. Haar twee volksvertegenwoordigers vroegen daar een debat over in de Kamer, maar werden daarin niet bijgetreden door de meerderheid.

“Alle politieke partijen blijven maar doen alsof dit normaal is, terwijl de rest van de bevolking het steeds harder te verduren krijgt. Het moet gedaan zijn met politici die harde opofferingen eisen van de bevolking, maar dat niet toepassen op zichzelf”, besluit Hedebouw.

Persdienst PVDA

Commentaar toevoegen

Reacties

Het kan niet zijn dat ik 2 jaar moet wachten op een inkomen te krijgen, nadat ik ben buiten gesmeten als 50+ met 296 andere. 70% was 50+, we waren te duur, maar dat was een leugen, er was een investering mee gemoeid, iµdie de nieuwe cea'er niet zag zitten. dus ben ik gedwongen afgezet.... omdat de wet zegt dat ik recht heb op 24 maand strafgeld die ze moeten betalen omdat ze mij zonder reden buiten zetten, die ik nu moet opleven. ik heb een zware depressie daardoor en voel me niet geroepen om achter 33 jaar hard labeur als jongen arbeider dit te herdoen. mijn lijf zit vol artrose, en ik heb chronische pijnen waarvoor ik dagelijks zware medicatie neem. Als heren politiekers niet inzien wat speelt bij de bevolking e waar de noden zijn dan hoef ik ook geen fatsoen meer op te brengen. Jullie hebben mijn 33 jaar afgelegd geld verprutst .. zodanig dat de mensen die een echt vangnet nodig hebben er geen meer krijgen omdat er misbruik is van gemaakt. maar dat maakt mijn rekening niet... Je houd gewoon verbitterde mensen over aan jullie hebzucht naar ged en postjes dat ik er van walg ....
"De tering naar de nering zetten": de hogere inkomens, waar de politici uiteraard onder vallen, moeten daar in verhouding tot hun inkomen, inclusief ontslag- (niet opstap !-) vergoeding en dergelijke, in voorgaan. Wie het met de terecht uitbreidende sociale onrust (want dito afbraak) nu nog niet begrepen heeft, leeft in een andere wereld maar zal daar ook in wakker worden.
sprakeloos word ik er van, de schaamteloosheid van de politieke leiders. mensen uitzuigen, zieken dwingen om te werken, ouderen dwingen om te werken tot ze er bij neervallen, een aalmoes als pensioen zodat je gedwongen wordt om je eigendom op te souperen voor je dood valt. dat is onze toekomst. ondertussen worden we angst aangejaagd van mensen die op zoek zijn naar een beter leven, die vluchten voor oorlog en honger. maar de politieke leiders zullen hier geen last van hebben. hun broodje is gebakken, ... schande
de kleine man op rode diesel jagen en de grote dieven laten lopen, ex gouverneur wijlen Luk Coene heeft veel geld gestolen op de nationale bank , hij werkte ooit op de IT dienst en had een lek gevonden in het systeem en heeft er eerst geld mee versast en het dan onmogelijk gemaakt aan anderen !!!! ik weet het van een medewerker in it die er nog steeds werkt, die durft er niet mee naar buiten komen want heeft bang job te verliezen daardoor , aan wie kan ik zoiets in vertrouwen doorgeven ? aan magistraat Godbille?
t is heel simpel , je kan pas spreken van een demokratie als de wetgever , afgevaardigde vh volk' een representatieve situatie vh gemiddelde is en ook zo leeft , dus een loon dat overeen komt met dat vd gemiddelde belg , of in europa , de gemiddelde europeaan!!!!, dan pas zullen ze de gevolgen vd wetten zelf voelen en dus die wetten optimaliseren voor een zo groot mogelijke meerderheid vd samenleving , dus niet enkel voor die 10% die meer dan 3 miljoen euro cash hebben , vandaag hebben we een pseudo elitaire oligarchie en t verschil met een diktatuur is dat je de diktator mag kiezen die de beste leugens belooft, ik hoop dat pvda meer de docu 'DEMAIN' in t vizier zet als werkmodel en toekomstvisie