Frédéric Gillot (Luik), staalarbeider in het Waals Parlement

auteur: 

Webteam PVDA

Frédéric Gillot is een 51-jarige staalarbeider en vader van twee studerende kinderen. Hij heeft een lange geschiedenis van syndicale strijdervaring. Die zal hem goed van pas komen in het Waals parlement.

Onmiddellijk nadat duidelijk werd dat Fred Gillot verkozen was, haastte hij zich om zijn collega-staalarbeiders te bedanken voor hun steun tijdens de campagne.

Hij deed dat in zijn eigen stijl: “Ik heb geen tijd om veel te zeggen, want ik moet naar het Waals parlement in Namen (waar de tv-uitzendingen plaatsvonden, n.v.d.r.) voor een interview. Deze keer zullen ze me wel moeten binnen laten, de vorige keer dat ik er was, werd er met het waterkanon op ons gemikt.”

Hij voert een hardnekkige strijd voor het behoud van het industrieel weefsel in Wallonië, maar ook elders, hij is zeer actief in de verdediging van de Luikse staalnijverheid.

Hij sloot zich aan bij de PVDA nadat de PS het Generatiepact had mee goedgekeurd. “Dat men de arbeiders vroeg langer te werken terwijl hun kinderen aan de dop stonden, dat was voor mij onaanvaardbaar.”

Als arbeider in het parlement wil hij de stem van de werkende klasse laten horen. “Er wordt in het parlement meer geluisterd naar de stem van de patroons van de multinationals dan naar de staalarbeider, de bankbediende of de leraar. (…) Wat mij interesseert, is de werkende mensen vertegenwoordigen. Die van Luik, die van Caterpillar in Charleroi of elders in Wallonië. En zelfs als ik kan de werknemers van Ford in Genk.”

Lees ook:
• Het interview met Fred Gillot na de aankondiging van zijn kandidatuur.
• Het dubbelinterview met Ford Genk-delegee Gaby Colebunders

Commentaar toevoegen