Foto Solidair

Geen valentijnscadeau van 15 miljard euro voor oorlogsindustrie

14 februari is D-Day voor het aankoopdossier van de 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Vandaag moeten alle leveranciers hun ‘best en final offers’ overbrengen aan de regering. Binnenkort weten we welk bedrijf met het ‘miljardencontract van de eeuw’ gaat lopen.

De geplande aankoop zou volgens kolonel Van Pee, die verantwoordelijk is voor het vervangingsdossier, over de hele levensduur liefst 15 miljard euro kosten. De voorkeur van onze regering gaat naar het Amerikaanse model F-35 van Lockheed Martin, waarvan de kostprijs alleen al rond de 5,3 miljard euro ligt. Anderhalve keer zoveel als begroot werd door de regering-Michel. “Wie gaat dat betalen?” vraag PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw zich af.

De PVDA lanceert daarom vandaag op valentijn, het feest van de liefde, een visual met een niet mis te verstane boodschap waarbij ze iedereen oproept om de liefde te bedrijven als protest tegen dit valentijnscadeau van 15 miljard euro voor de oorlogsindustrie.

“Er is geen geld voor waardige pensioenen, maar wel voor bommenwerpers?”, stelt Raoul Hedebouw. Het gaat hier dus duidelijk om politieke keuzes. De mantra van ‘iedereen moet inleveren’ houdt op als het over de defensie-industrie gaat, want deze regering heeft als geen ander geïnvesteerd in legermateriaal, in de lucht, ter zee en op de grond. Diezelfde regering slaagde er niet in om de laagste sociale uitkeringen tot de Europese armoededrempel op te trekken, ze bespaarde 900 miljoen euro op de sociale zekerheid, en kon zelfs de beloofde 50 miljoen euro in het kader van de klimaattop van Parijs niet ophoesten.

“Met de F-35 stapt onze regering bovendien bewust mee in de waanzin van een kernwapenwedloop”, aldus Raoul Hedebouw. Terwijl 122 landen streven naar een wereld zonder kernwapens en onlangs daarrond een VN-verdrag ondertekenden, trekt de regering van Trump miljarden uit voor de modernisering van haar kernwapenarsenaal. Volgens een groep vooraanstaande academici van The Bulletin of Atomic Scientists hebben we nog nooit zo dicht gestaan bij een kernoorlog sinds de Koude Oorlog.

Niet alleen plant Trump zijn kernwapenarsenaal te moderniseren – dus ook de B-61-bommen die in Kleine Brogel liggen – hij wil ook nieuwe kernwapens ontwikkelen. Kleinere, meer ‘gemakkelijk inzetbare’ kernbommen. Alsof dat niet alarmerend genoeg is op zich breidt hij de omstandigheden uit waarin kernwapens mogen worden ingezet. Waar deze vroeger gebruikt werden vooral voor afschrikking, wil de VS nu ook nucleair kunnen reageren op een grootschalige niet-nucleaire aanval en na een aanval op kritieke infrastructuur. Dat is nooit gezien in de geschiedenis.

“De aankoop van de F-35’s door de Belgische regering, is trouwens al ingeschreven in de begroting van de VS”, voegt Raoul Hedebouw eraan toe. Als aanfluiting van de democratie kan dat wel tellen.

De F-35 is het enige model dat vlotjes en zonder aanpassingen deze nieuwe kernbommen kan vervoeren, dus met deze keuze gaat onze regering zonder schroom mee in een tendens die kernwapens normaliseert en daarmee heel onze bevolking in gevaar brengt. “In wiens naam durft zij zo’n onaanvaardbaar en crimineel risico te nemen?”, vraagt de PVDA-volksvertegenwoordiger zich af.

De PVDA heeft een andere visie op defensie, waarin vredeshandhaving en diplomatie centraal staan. Voor deze opdrachten zijn andere vervoermiddelen nodig, zoals transportvliegtuigen en gespecialiseerde vervoermiddelen voor medische bijstand. “Wisten jullie dat er op internationaal vlak een grondig gebrek is aan helikopters en de VN er maar al te vaak nodig heeft. Maar het is oorlog die het geld laat rollen. Wij weigeren mee te stappen in die logica”, besluit Raoul Hedebouw.

Lees ook : Nieuwe gevechtsvliegtuigen: laat de stem van de vrede horen tegenover de antisociale oorlogskeuze van de regering