(Foto Solidair, Martine Raeymaekers)

Geneeskunde voor het Volk wil “zonder geld naar de huisarts”

Tim Joye (links) en Sofie Merckx (rechts), woordvoerders van de campagne "Zonder geld naar de huisarts".

Vanmorgen lanceerde Geneeskunde voor het Volk een campagne om een bezoek aan de huisarts gratis te maken. “In de meeste West-Europese landen is dat nu al het geval. Tijd dat België volgt.”

Het is haast niet te geloven: 900.000 Belgen stellen jaarlijks een bezoek aan de huisarts uit omdat ze het even niet kunnen betalen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie over eerstelijnszorg. Van 31 onderzochte landen, staat België op de 20ste plaats. Daarmee staan we in de buurt van Bulgarije en Roemenië. Nochtans is België wel het vijfde rijkste land van Europa. “Een blamage voor ons land”, vindt Tim Joye van Geneeskunde voor het Volk (GVHV). Hij vindt dan ook dat een bezoek aan de huisarts gratis zou moeten zijn, zoals nu al in de meeste West-Europese landen het geval is trouwens.

“In de groepspraktijken van GVHV moeten de patiënten nu al niks betalen als ze naar de dokter gaan”, zegt Joye, “maar onze dokters draaien mee in de wachtdiensten en daar stellen we vast dat steeds meer mensen om financiële redenen een bezoek aan de huisarts uitstellen. Ze denken: ‘Ik wacht nog even, het gaat misschien vanzelf over, en anders ben ik weer 25 euro kwijt. Maar als ze op de wachtpost komen, is hun aandoening soms al zo ver gevorderd dat we hen moeten doorverwijzen.’

Geen geld? Naar de spoed

Tim Joye, zelf huisarts in opleiding en jongerenverantwoordelijke bij GVHV, geeft het voorbeeld van een man met een longziekte. “Zijn ziekte is gekend: zodra hij begint te hoesten of koorts krijgt, moet hij naar de dokter. Die man kreeg effectief die symptomen, maar stelde een doktersbezoek uit, omdat hij niet onmiddellijk geld had. Zijn toestand werd erger en erger en toen hij uiteindelijk toch naar de wachtpost ging, bleek dat hij onmiddellijk op de spoeddienst moest worden opgenomen.”

Ook het omgekeerde blijkt vaak te gebeuren: mensen die in geval van ziekte direct naar de spoeddienst van een ziekenhuis trekken omdat ze daar niet onmiddellijk moeten betalen, maar de factuur achteraf krijgen.

Nu bestaat er al een regeling waarbij mensen met een verhoogde tegemoetkoming aan hun dokter kunnen vragen om de zogenaamde derdebetalersregeling toe te passen. Concreet betekent dat dat de patiënt het geld niet zelf voorschiet, maar dat de huisarts de terugbetaling int bij het ziekenfonds. Dat zorgt voor extra administratieve last voor de dokter en het is ook niet evident voor de patiënt, want die moet daar zelf om vragen. Sommige dokters weigeren ook in te gaan op de vraag.

Vanaf 1 juli 2015 zijn dokters echter verplicht om op die vraag van de patiënt in te gaan. Wie weigert, kan vervolgd worden

Eén regeling voor iedereen

“Omdat het systeem administratief nog niet op punt staat, duurt het soms lang vooraleer een huisarts zijn geld krijgt van het ziekenfonds. Dus zijn er dokters die de derdebetalersregeling weigeren en zelfs al aankondigen dat ze dat ook na 1 juli zullen doen. Er is een conservatief artsensyndicaat dat aangekondigd heeft dat het actie zal voeren als huisartsen daarvoor vervolgd worden”, weet Tim Joye.

Daarom zegt GVHV, net als armoedeorganisaties, dat het systeem van de derde betaler het best veralgemeend wordt: één regeling voor iedereen. Dat is veel eenvoudiger en het verlaagt de drempel voor armen.

Donderdagmorgen 26 maart kwamen een honderdtal patiënten, artsen en verpleegkundigen van Geneeskunde voor het Volk samen voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block om die eis kracht bij te zetten. GVHV lanceerde er de campagne “Zonder geld naar de huisarts”. Op ludieke wijze lieten ze zien waarom “zonder geld naar de huisarts” niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar, kosteneffectief en kwaliteitsverbeterend is.

Geen wereldvreemd idee

De minister was donderdag niet aanwezig, maar op maandag 30 maart gaat ze wel een delegatie van Geneeskunde voor het Volk ontvangen.

“Steeds meer mensen staan achter dit idee”, zegt Tim Joye. “Maar de minister nog niet. Maandag gaan we haar er persoonlijk van overtuigen dat dit ook in ons land moet worden ingevoerd.”

“In vijftien landen van de Europese Unie is het nu al zo dat patiënten niet moeten betalen om naar de huisarts te gaan. In Scandinavië, Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Spanje, Italië… moeten mensen niet betalen als ze naar de huisarts gaan. Het is dus zeker geen wereldvreemd idee”, besluit Tim Joye.

  • Meer info over de campagne vind je hier.

​Zonder geld naar de huisarts is

  • nodig, want meer en meer patiënten stellen gezondheidszorg uit omdat ze ze niet meer kunnen betalen.
  • goed voor de kwaliteit, omdat patiënten gratis hun huisarts kunnen raadplegen vooraleer ze beslissen een beroep te doen op specialistische zorg. De huisarts is het best geplaatst om oordeelkundig door te verwijzen indien nodig.
  • doenbaar, door het derde-betalerssysteem te veralgemenen, met volledige terugbetaling, dus zonder persoonlijke bijdrage van de patiënt. Ofwel met het systeem van forfaitaire betaling.
  • eenvoudig, omdat het de administratieve last voor de patiënt, de huisarts, de ziekenfondsen en de ziekteverzekering aanzienlijk vermindert.
  • betaalbaar, omdat het relatief weinig kost.
  • kosteneffectief, omdat het zichzelf terugverdient door de hierboven opgesomde positieve effecten.
  • rechtvaardig, omdat we samen bijdragen naar vermogen voor hen die het nodig hebben.
  • een eis die steeds meer mensen steunen.
Interview deredactie.be met Tim Joye (Beelden deredactie.be)

Commentaar toevoegen

Reacties

omdat het belangrijk is dat mensen die de middelen niet hebben zeker kunnen geholpen worden ,het is een basis recht ,
Beste , Ik verblijf regelmatig in Spanje , men heeft hier een sterk uitgebouwd systeem van eertselijns geneeskunde voor de bewoners en buitenlanders . De consultatie van een geneesheer en de verzorging is gratis . In elke gemeente of deelgemeente is een '' Centro de Salud '' dat elke dag open is . Uit ervaring kan ik zeggen dat ik daar zeer goed behandeld ben . Dit zou ook in Begie moeten komen , niet alleen is dit sociaal rechtvaarig maar kan ook kostenbesparend zijn voor de sociale zekerheid omdat er geen onnodige onderzoeken worden gedaan om de een of ander te plezieren . Met beleefde groeten Benny
Het is een schande wat sommige dokters durven vragen..vele mensen gaan niet naar dokter wegens te hoge kosten...in vele landen is dat gratis..... In Scandinavië, Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Spanje, Italië… moeten mensen niet betalen als ze naar de huisarts gaan. Ook wordt dan nog van de ene arts naar de andere gestuurd, zefs als het niet nodig is...collega's helpen mekaar.....In die sector zou veel geld bespaart kunnen worden..medicatie, je haalt een doos, neemt een paar pillen, kunt er niet tegen..medicatie terug naar apotheek...waarom geen stalltjes meegeven eerst
Beste Mijn huisarts weigert echter om de derdebetalersregeling toe te passen voor mij en dit in verband met de administratieve last. Spijtig.
Ok geen probleem iedereen heeft recht op verzorging. Maar ook water en verwarming en niet te vergeten eten zijn basis behoeften. Gaan we alles gratis maken en dan zagen over de hogere belastingen ,en wie is de dupe daarvan: de Tweeverdieners.Want die verdienen voor alles teveel maar moeten opvang voorzien voor de kinderen en hebben 1 of 2 auto nodig voor te kunnen gaan werken enzo.