Foto Daniel Paquet / Flickr.

GSK verhoogt de prijs van een vaccin en haalt gelijktijdig het goedkoper alternatief van de markt

Farmaceuticareus GlaxoSmithKline (GSK) haalt het noodzakelijke vaccin Tedivax (8,27 euro, tegen tetanus en difterie) van de markt, waardoor patiënten verplicht zijn het veel duurdere Boostrix (23,51 euro, tegen tetanus, difterie en kinkhoest) te kopen. De PVDA vraagt meer uitleg van de regering en eist dat er maatregelen genomen worden om de toegang tot vaccins te garanderen door deze betaalbaar te maken voor de patiënt én de sociale zekerheid.

 

Bovendien komt dit manoeuvre van GSK slechts enkele maanden nadat de multinational de prijs van Boostrix met 21 procent heeft opgetrokken, van 19,45 euro in 2016 naar 23,51 euro in 2017. Door het van de markt halen van Tedivax in juli, is het veel duurdere Boostrix nu de facto het enige beschikbare alternatief.

Nog opmerkelijker wordt het wanneer Boostrix in de Vlaamse Gemeenschap gratis voor iedereen wordt aangeboden, maar in de Waals-Brusselse Federatie niet. De reden is dat dit vaccin door de Vlaamse Gemeenschap via het kiwi-model gezamenlijk wordt aangekocht, met forse prijsdalingen tot wel 80 procent als gevolg. Het vaccin wordt voor inwoners van de Waals-Brusselse Federatie ook niet gedeeltelijk terugbetaald als ze het gebruiken als herhalingsinenting tegen tetanus en difterie, iets waar ze vroeger Tedivax voor gebruikten. Zij moeten nu de 23,51 euro voor Boostrix volledig uit eigen zak betalen.

Na het verschijnen van dit nieuws vorig weekend, zag GSK zich verplicht om zich te verantwoorden in de krant l’Echo. De firma roept een daling van de vraag naar Tedivax in als oorzaak voor het stopzetten van de productie ervan en over de prijs van Boostrix voegt men toe dat “23 euro toch niet zo’n enorm bedrag is”.

“De uitleg van GSK doet de wenkbrauwen fronsen,” reageert Anne Delespaul, gezondheidsspecialist van de PVDA. “Het verschil in prijs tussen Tedivax en Boostrix is 15 euro. Niet enorm zegt men? Voor kwetsbare patiënten maakt dat wel degelijk een verschil! Laat dat nu bovendien net de groep zijn die het meeste nood heeft aan preventie. Zij zullen door dit prijsverschil sneller geneigd zijn de noodzakelijke rappel uit te stellen of zelfs helemaal niet te laten uitvoeren. De extra winst dankzij het duurdere vaccin is uiteraard voor GSK: nogmaals wordt duidelijk dat winst en gezondheid niet goed samengaan.”

De PVDA eist dat ook de Waals-Brusselse Federatie een openbare offerte-aanvraag doet voor Boostrix op Europees niveau, net zoals de Vlaamse Gemeenschap doet. Daardoor kunnen de prijzen drastisch dalen en kan het vaccin gratis aan iedereen aangeboden worden, zonder dat het de ziekteverzekering of de Gewesten een euro meer kost. Dit systeem is de basis van het kiwimodel dat de PVDA voorstelt om zowel voor patiënten als voor de sociale zekerheid de prijzen van geneesmiddelen drastisch naar beneden te halen.

 

Wat is het verschil tussen de twee vaccins ?

Tedivax is een zogenaamd tweewaardig vaccin. Het bestaat uit één vaccin tegen tetanus (“de klem”) en één tegen difterie. Het wordt gebruikt om mensen die al via het basisvaccinatieschema zijn ingeënt, om de tien jaar een booster te geven.

Boostrix is een driewaardig vaccin: één vaccin tegen tetanus, één tegen difterie en één tegen kinkhoest. Het dient als herhalingsinenting bij de zwangere vrouw bij elke zwangerschap (tussen 24 en 32 weken) en als een eenmalige herhalingsinenting bij volwassenen, zeker voor de partner en andere volwassenen die met de baby in contact komen (“cocoonvaccinatie”). Volgens de Hoge Gezondheidsraad volstaat het om als herhalingsvaccin voor de algemene bevolking om de tien jaar met Tedivax te vaccineren.