Guy Verhofstadt, ex-premier van België, huidig fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement en tot 2016 bestuurder van een groep met banden in belastingparadijzen. (Foto Belga)

Guy Verhofstadt genoemd in dossier Paradise Papers

De voorzitter van de liberale fractie ALDE in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, was bestuurder van een groep die voorkomt in de Paradise Papers. Dat maakt de PVDA vandaag bekend. “In het Europees parlement spelt Guy Verhofstadt de les aan iedereen. Maar als bestuurder van de holding Exmar kreeg hij 60.000 euro per jaar. Waarom heeft hij nooit bezwaar gemaakt tegen de schimmige offshoreconstructies van dochter Exmar Offshore Ltd. op Bermuda? Wij vragen dat het Europees parlement een onderzoek start naar de betrokkenheid van politici in de Paradise Papers”, zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

De namen van Nicolas Saverys en van de Antwerpse rederij Exmar, waar Saverys CEO van is, komen voor in de Paradise Papers. Tot april 2016 was Guy Verhofstadt, ex-premier en vandaag fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, bestuurder van Exmar.

De PVDA vond de naam van Nicolas Saverys terug in de database van de Paradise Papers als bestuurder van twee maatschappijen op Bermuda: Exmar Offshore Ltd. en Benor Tankers Limited.1 Volgens de ranglijst op derijkstebelgen.be van journalist Ludwig Verduyn staat Nicolas Saverys met een fortuin van 158 miljoen euro op plaats 125 in de lijst van grootste Belgische vermogens. Bij de Panama Papers kwam al de naam voor van Sebastiaan Saverys, de neef van Nicolas Saverys.

De benaming van Exmar Offshore Ltd. kun je bijna als een woordgrapje beschouwen. Deze maatschappij is namelijk niet alleen gericht op de industriële offshoreactiviteiten van de groep, het baggeren, maar gaat ook in strikte belastingtermen over een offshorebedrijf. De maatschappij staat in de geconsolideerde rekeningen van de groep Exmar op de lijst van dochterondernemingen. “Ex-bestuurder Guy Verhofstadt kan dus moeilijk beweren dat hij niet op de hoogte was van het bestaan van deze maatschappij. Hij was bestuurder van de holding, de activiteiten van Exmar Offshore Ltd. stonden in de geconsolideerde rekeningen, en hij kreeg als bestuurder jaarlijks 60.000 euro om dat te weten”, zegt Peter Mertens, voorzitter van de Belgische PVDA.

De andere maatschappij die in de Paradise Papers gelinkt is aan Nicolas Saverys, Benor Tankers Limited, komt daarentegen niet voor in de rekeningen van de groep.

Afbeelding 1: Exmar Offshore Ltd in de Paradise Papers

In deze rekeningen vinden we nog andere filialen die zich in belastingparadijzen bevinden. Haet Afrikaanse Liberia is gespecialiseerd in ‘goedkope vlaggen’ en, naar het voorbeeld van Luxemburg, in de financiële constructies voor maritieme leasing. En het is precies Exmar dat acht filialen heeft in Liberia en vier in Luxemburg. De maatschappij heeft er ook nog achttien in Hongkong, een in Singapore, een op Cyprus, een op de Britse Maagdeneilanden, buiten de eerder reeds vermelde dochterondernemingen op Bermuda.

Afbeelding 2: Exmar Offshore Ltd. in de geconsolideerde rekeningen van de holding Exmar in 2015, waar Guy Verhofstadt op dat moment bestuurder van is.

Guy Verhofstadt ontving tussen 2010 en 2016 jaarlijks 50.000 euro aan vaste vergoedingen en nog eens 10.000 euro als lid van het remuneratiecomité voor zijn bestuursmandaat bij Exmar.2

“Ik herinner mij nog heel goed de uitval van Guy Verhofstadt in juli 2015 tegen de Griekse premier in het Europees parlement. Ik schreef er toen een opiniestuk over dat meer dan 38.000 keer werd gedeeld.3 ‘Er moet een einde komen aan de privileges van de reders’, riep Verhofstadt toen tegen de Grieken. Maar op datzelfde moment was hij dus bestuurder van rederij Exmar die zichzelf het privilege toemat om belastingen te ontwijken op Bermuda via Exmar Offshore Ltd. Hoe hypocriet kan je zijn? Het is precies dat soort belangenvermenging en dat soort graaipolitiek dat steeds meer mensen tegen de borst stuit”, zegt Peter Mertens, auteur van het boek ‘Graailand’.

Meer nog: na de onthullingen van de Panama Papers in 2016 ging Verhofstadt fel tekeer tegen belastingparadijzen: “Het is nog steeds te gemakkelijk voor bedrijven en individuen om in het buitenland belastingen te ontwijken. Dat moet stoppen”, zei hij toen.4 Woorden en daden zijn blijkbaar twee geheel verschillende zaken voor de man.

“In het Europees parlement spelt Guy Verhofstadt de les aan iedereen. Maar als bestuurder van de holding Exmar kreeg hij 60.000 euro per jaar. Waarom heeft hij nooit bezwaar gemaakt tegen de schimmige offshore-constructies van dochter Exmar Offshore Ltd. op Bermuda? Wij vragen dat het Europees parlement een onderzoek start naar de betrokkenheid van politici in de Paradise Papers”, zegt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA.

Afbeelding 3: Guy Verhofstadt ontving tussen 2010 en 2016 jaarlijks 50.000 euro aan vaste vergoedingen en nog eens 10.000 euri als lid van het remuneratiecomité voor zijn bestuursmandaat bij Exmar.

1 https://offshoreleaks.icij.org/nodes/80121169
2 http://exmar.be/sites/default/files/media/document_center/reports_and_downloads/financial_reports/1611476_exmar_jaarverslag_2016_ned_-_web.pdf
3 http://www.knack.be/nieuws/wereld/beste-guy-verhofstadt-van-uw-maandloon-kunnen-40-griekse-families-leven/article-opinion-585907.html
4 http://pr.euractiv.com/pr/panama-papers-alde-welcomes-setting-inquiry-committee-ep-140045

Persdienst PVDA

Commentaar toevoegen

Reacties

Dit soort mensen, clowns die met alles weggeraken en ons vierkantig uitlachen, zouden ze levenslang moeten opsluiten en hun geld verbeurd verklaren. Wedden dat de staatsschuld als sneeuw voor de zon smelt en dat de normale mens een goed leven kan leiden. Utopisch???
De tragedie van dergelijke toestanden is, dat mensen zoals Verhofstadt er steevast van overtuigd zijn dat ze niets fout doen, ze er tot in het diepste van hun ziel van overtuigd zijn dat hun woorden en daden niet verwerpelijk zijn. Hoe meer ze hebben, hoe meer ze willen, een onweerstaanbare drang met een pathologisch en aanstekelijk karakter.
U dacht misschien dat er geen schijnheiligen bestonden ? Wat dacht U dan van Guy Verhofstadt ?
Is het te verwonderen dat Guy Verhofstadt een zakkenvuller is? Moest een gewone werkmens dat doen, zou hij of zij dan een zware geldboete krijgen?
Dit heet corruptie en fraude, wanneer gaan ze die eens oppakken? Niet te geloven hoe corrupt en intriest onze regering is. Want ze zaten zelf ook al in schimmige constructies. Met de dag komt er meer rotzooi bovendrijven maar er wordt niemand opgepakt! Ik ga PVDA stemmen om komaf te maken met die smeerlapperij.
Familie Saveryns is wel met meer dan 1 miljard scheepskredieten weg voor de sluiting van de Boel werf in Temse waar onze vakbonden toen hun eigen syndicale delegatie ontsloeg die dan onmiddellijk werden ontslagen door de directie zo dat de boelwerf kon worden gesloten. Dat gaf ook de aanleiding van de (betaalde) zwijgplicht van de vakbonden. Al meer dan twintig jaar doen deze niets om de arbeidt omstandigheden die door de regeringen door allerlei besparingen worden opgedrongen. vb sluiting Ford Genk , afbouwen van alle inspecties en controles in bedrijven. VAKBONDEN WORDEN MEER DAN TWINTIG JAAR BETAALD OM TE ZWIJGEN ? ZO ALS DUITSLAND HET OPDRINGT !!!