Protesten in Rome tegen de Giro die in Israël start. "Verander de Giro, ik ondersteun het recht van de Palestijnen", staat er op het bord. Foto Belga

Hoe Israël zich met de Giro wil voordoen als normaal democratisch land

De wielerronde van Italië startte in Israël. Een rijke zakenman nam bijna de volledige kost van de onderneming op zich. Dat zorgt voor spanning bij de renners, maar er is ook internationale consternatie. Wie in Israël iets organiseert, mag de politieke context van het land niet negeren.

Vandaag start de Giro d'Italia voor het eerst in zijn geschiedenis buiten Europa, en dan wel nog in Israël. De Internationale Wielerbond doet er alles aan om te vermijden dat het sportevent gerecupereerd wordt voor politieke doeleinden. Toch gaat het wel degelijk om een propagandastunt van de Israëlische regering. Haar imago kreeg de laatste tijd dan ook een flinke deuk, door de aanhoudende mensenrechtenschendingen in Gaza. Geen wonder dat Israël probeert zich positief in de kijker te zetten.

De Israëlisch minister van Strategie noemde de Giro-start in Israël zelfs "een geweldige prestatie die Israëls legitimiteit versterkt." Ook premier Netanyahu maakte een promofilmpje op de fiets. Hoewel de interesse voor wielersport bijna nihil is in Israël, spoorde de premier de bevolking  aan om langs de weg te komen supporteren. Het Israëlische establishment zet alles op alles om een goed figuur te slaan.

Enorm rijk zijn, komt daarbij goed van pas. En dat is Sylvan Adams. Deze Canadees-Israëlische zakenman en multimiljardair wil niets liever dan de wielercultuur in Israël promoten en het imago van zijn tweede thuisland opkrikken. En dus lobbyde hij erop los. Alle ministers in Israël, verschillende buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en zelfs paus Fransiscus (!) zijn met een bezoek van meneer Adams vereerd. Premier Netanyahu had weinig overtuiging nodig, wordt er gezegd, eens hij hoorde dat in Europa 800 miljoen mensen de Giro live volgen. Israël hoestte zelf 27 miljoen euro op om de propagandastunt te doen slagen. Maar het overgrote deel van de operationele kosten ... betaalt Sylvan Adams gewoon zelf.

De koers slalomt langs meer dan 500 Palestijnse dorpen die bij de oprichting van Israël, 70 jaar geleden, van de kaart zijn geveegd. De derde etappe in Israël passeert op een boogscheut van Gaza. Israëlische snipers hebben er 30 ongewapende Palestijnen doodgeschoten en 1.500 blijvend invalide gemaakt. Eén van hen is de 21-jarige wielrenner Alla al-Dali. Een bezettingssoldaat schoot hem in het been. Een amputatie volgde ... 

In de Israëlische militaire gevangenissen zitten meer dan 350 minderjarige Palestijnse gevangenen. Eén van hen is de 17-jarige Ahed Tamimi, die hard werd gestraft omdat ze een kaakslag toediende aan een Israëlische bezettingssoldaat. Israël zondigt daarmee tegen de nochtans ondertekende Conventie over de Rechten van het Kind.   

Een resem internationale journalisten zal in West-Jeruzalem ongetwijfeld goed ontvangen worden door de Israëlische regering. Voor hun Palestijnse collega’s zit dat er helaas niet in. De meesten onder hen krijgen niet eens toegang tot dat deel van Jeruzalem. 

De PVDA roept sportjournalisten op om bij deze speciale start van de Giro ook correcte informatie te verstrekken over de realiteit van de Palestijnse bezetting. Want dat is de harde realiteit van het gebied dat de renners vandaag doorkruisen. Het is ook vooral de realiteit die Israël wil verstoppen.

De inzet van de renners is geweldig. De extase van de overwinning immens. En de ontlading als je favoriet wint ... het is elke wielerfan van harte gegund. Maar we willen niet dat de Giro gebruikt wordt om Israël een “normaal” en “democratisch” kantje toe te kennen.

Vandaag start de Giro in Israël. Vandaag is het ook de zesde vrijdag op rij dat Gazanen hun wekelijkse protesten houden aan de grens met Israël. Op 15 mei wordt de al-Nakbah herdacht. De dag die in het Palestijnse collectieve geheugen als “De Grote Catastrofe” zit. Het is de dag waarop meer dan 700.000 Palestijnen ontheemd zijn en onmiddellijk moesten vluchten voor de repressie van de staat Israël op Palestijns grondgebied.  

Vandaag zullen er opnieuw gewonden en doden vallen. De Israëlische snipers zullen weer mensenlevens op hun conto schrijven. Vandaag is het een hoogdag in het wielrennen. Ook op deze dag is Israël geen normaal land. Het is een land dat aan etnische zuivering doet. Het schendt internationale verdragen en heeft lak aan de basisrechten van de Palestijnen.

Laat ons dat niet vergeten.