Foto Petre Birlea / freeimages.com

Hoe onze regering ons een half miljard teveel laat betalen voor onze geneesmiddelen

“Mocht de regering een rationeel en slim kiwibeleid toepassen op de 25 meest terugbetaalde geneesmiddelen, dan zou dat 459,5 miljoen euro opbrengen”, zegt Dirk Van Duppen, gezondheidsspecialist van de PVDA. Bij het kiwimodel worden via openbare aanbesteding de beste prijzen voor de beste geneesmiddelen bedongen.

Zopas publiceerde het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) de top 25 van de terugbetaalde geneesmiddelen die in 2014 verkocht werden in de openbare apotheken. Deze top 25 vertegenwoordigt 35 procent van de totale netto-uitgaven aan ambulante geneesmiddelen van de verplichte ziekteverzekering of 913,1 miljoen euro.

Dirk Van Duppen, de gezondheidszorgspecialist van de PVDA, maakte een gedetailleerde studie van deze top 25 om te zien wat de opbrengst kan zijn bij toepassing van een rationeel beleid gebaseerd op evidence based medicine (iets waar minister van Volksgezondheid Maggie De Block voor kiest in haar beleidsverklaringen) en bij toepassing van een slim kiwimodel. Van Duppen komt tot de conclusie dat er 459,5 miljoen euro kan bespaard worden.

Volgens de PVDA werd op die manier een half miljard euro cadeau gedaan aan de farma-industrie. Geld dat had kunnen dienen om de geneesmiddelenfactuur te verlichten en de gezondheidszorg toegankelijker te maken. En dat is belangrijk want 14% van de Belgen stellen hun medische zorgen uit om financiële redenen.

Hij kwam tot volgende besparingsmogelijkheden toegepast op volgende vier soorten van geneesmiddelen uit de Riziv-top 25:

• 208,8 miljoen euro op de acht geneesmiddelen die uit patent zijn. Van Duppen paste hiervoor de huidige Nederlandse prijzen toe op de huidige in België verbruikte volumes. In Nederland organiseren de zorgverzekeraars aanbestedingen op geneesmiddelen uit patent waardoor de prijzen met meer dan 90 procent zakken.

• 78,9 miljoen euro op twee geneesmiddelen die kunnen vervangen worden door betere, veiligere én goedkopere alternatieven. Het gaat om de cholesterolverlager Rosuvastatin (Crestor), die volgens de evidence based guidelines het best vervangen wordt door het betere, veiligere en goedkopere Simvastatine, en om Molsidomine (Coruno), een middel dat wordt voorgeschreven ter voorkoming van hartkramp maar dat geen bewijs heeft voor werkzaamheid en in landen als Nederland en Engeland daarom ook niet wordt terugbetaald.

• 149,8 miljoen euro als er een openbare aanbesteding wordt uitgeschreven voor drie groepen van innovatieve geneesmiddelen die nog onder patent zijn. Concreet gaat het om de twee TNF-remmers die vooral gebruikt worden bij reuma, de twee combinatiepuffers die bij astma en chronisch longlijden worden gebruikt en één oraal anticoagulantia dat bij hartritmestoornis of embolen wordt gebruikt.

• 22 miljoen euro op Glivec, een middel tegen chronische myeloide leucemie dat 2.500 euro per maand behandeling kost. Nieuw-Zeeland is er in 2013 in geslaagd het geneesmiddel uit patent te krijgen. Voor Europa is dat pas voorzien voor 2017. Bij patentverval van dit peperduur kankergeneesmiddel kan het Riziv 22 miljoen euro besparen.

In 2014 gaf het Riziv 913,1 miljoen euro uit aan die top 25-geneesmiddelen. Daarop kan dus 459,5 miljoen euro worden bespaard.

De volledige studie van Dirk Van Duppen vind je hier.

  • Dirk Van Duppen is de auteur van het boek ‘De Cholesteroloorlog. Waarom geneesmiddelen zo duur zijn’ en lanceerde het kiwimodel in België, waarbij via openbare aanbesteding de beste prijzen voor de beste geneesmiddelen worden bedongen.

Persdienst PVDA

Commentaar toevoegen

Reacties

lees vooral het boek van boegbeeld Deense Prof biologg, arts, onderzoeker, oprichter van Corhane instituut: DODELIJKE MEDICIJNEN. Peter C.Gotzsche. Gans de geneesmiddelenindustrie van produceren, verkoop en verhandelen berust op maffia praktijken. HOE je de kosten naar beneden haalt? Stimuleer homeopathie, osteopathie, chiropraxie, kortom natuurmiddelen. Minder kosten door nevenwerkingen, minder ziekenhuisopnames. Ik heb in verschillende branches gewerkt als verpleegkundige: senioren bv worden systematisch gedrogeerd ( kalmeer-slaapmiddelen, maag, darm, hart- suiker problemen: alle vormen passeren de revue) Volg de reeks ( internationaal) The Truth About Cancer.