HSBC: grootste fraudeur ter wereld betaalt peanuts en gaat vrijuit

auteur: 

Webteam PVDA

Na de HSBC-SwissLeaks-affaire werd het Zwitserse filiaal van HSBC Private Bank wereldwijd de publieke vijand nummer één van iedereen die strijdt tegen fiscale fraude. Nochtans ziet de Zwitserse staat af van vervolging van HSBC. HSBC legt daarvoor een belachelijk laag bedrag op tafel. Zwitserland vraagt aan België dat het een soortgelijke regeling treft. Iets wat voor de PVDA totaal onbespreekbaar is.

Op 4 juni 2015 ondervroeg PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees de minister van Justitie over een rapport van het college van procureurs-generaal waarin zeer harde woorden staan over de minnelijke schikkingen in strafzaken die van toepassing zijn op fiscale en financiële misdrijven: “klassenjustitie”, “informele vergaderingen”, bedragen die “met de vogelpik” worden bepaald, discussies van “tapijtboeren”…

Op diezelfde dag kondigde de procureur van Genève aan dat hij het gerechtelijk dossier tegen de HSBC-bank afsluit na een akkoord waarbij HSBC een boete van 40 miljoen Zwitserse frank (38 miljoen euro) betaalt. Dat is een mechanisme dat erg lijkt op de minnelijke schikking in strafzaken in België. In ons land maakten grote financiële delinquenten als Omega Diamonds, Bois Sauvage en onlangs nog Wagner, een zakenman uit Charerloi, al gebruik van deze regeling.

De dag nadien, op 5 juni, vernamen we dat HSBC gaat onderhandelen met de Belgische justitie om eenzelfde schikking te krijgen. Zo ontloopt de bank ook hier een proces. Voor Marco Van Hees kan daar totaal geen sprake van zijn: “We hebben hier te maken met de bank die wereldwijd vijand nummer één is op het vlak van fiscale fraude. De HSBC-fraude heeft betrekking op 180 miljard euro aan kapitaal. En voor wat kruimels zouden we hen vergeven en hen niet voor de rechtbank brengen… Als we hen ervan af laten komen zonder proces en tegen betaling van een onbeduidende boete, dat is pas aanzetten tot fraude!”

Nog op 5 juni bracht Le Monde nieuwe onthullingen over Kazachgate, een andere zaak waarin er een minnelijke schikking is geweest. Dit keer ten voordele van de Belgisch-Kazachse miljardair Pathok Chodiev. Le Monde bracht nieuwe bewijzen aan het licht van de betrokkenheid van oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) – die ervan wordt verdacht de discrete wegbereider van de wet op de minnelijke schikking in strafzaken te zijn – en ook voor de eerste keer van de betrokkenheid van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Het argument dat het vaakst gebruikt wordt om dat soort financiële schikkingen te rechtvaardigen, is dat de overheid beter een klein bedrag krijgt dan helemaal niets. Want Justitie kampt met een gebrek aan middelen en bovendien is er het risico dat het een eindeloos proces wordt dat op niets uitdraait…

Voor Marco Van Hees houdt die redenering geen steek: “Onlangs moest ik zelf voor de rechtbank verschijnen voor een ridicule zaak: een onbekende had een verkiezingsaffiche met mijn afbeelding erop, op een bushokje geplakt. Voor dergelijke futiliteiten kan men wel voldoende middelen inzetten. Idem iemand in de supermarkt een broodje of een conservenblikje gestolen heeft. Idem als het gaat over een uitkeringsgerechtigde die mogelijk zou liegen over de samenstelling van zijn gezin. Maar als het gaat over de bestrijding van fiscale fraude door multinationals, die een groot aandeel hebben in de ellende wereldwijd, dan zijn er te weinig middelen. Het klopt dat er veel te weinig magistraten zijn die belast zijn met financiële zaken. Maar dat is niet het gevolg van een goddelijke fataliteit. Neen, het is een politieke keuze: de keuze van een regering die alleen maatregelen treft in het voordeel van de 1 à 2% rijksten. Die lakse houding tegenover grote fraude is maar het logische gevolg van een dergelijke ideologie.” 

Commentaar toevoegen

Reacties

Een serieuze strijd tegen fiscale fraude kan tientallen miljarden euro's opbrengen. Natuurlijk moeten er gespecialiseerde ambtenaren opgeleid worden om die valse en ingewikkelde constructies te ontrafelen. Ik sta als leraar bedrijfsbeheer in elk geval klaar om hierover een grondige opleiding te volgen. De miljardenopbrengsten voor de staat moeten de gewone werkmens ten goede komen!