Foto Solidair

Inschakelingsuitkeringen: wetsvoorstel voor twee stappen terug

auteur: 

Webteam PVDA

Woensdag 8 juli bespreekt de Kamercommissie Sociale zaken een wetsvoorstel van de PVDA. Doel is eerdere besluiten te herroepen in verband met uitsluitingen en beperkingen die mensen treffen met een inschakelingsuitkering. Het gaat zowel om besluiten van de regering-Di Rupo als van de regering-Michel.

ACV- en ABVV-jongeren voeren al enkele maanden een intense sensibilisatiecampagne rond de inschakelingsuitkeringen. Dit had moeten uitlopen in een gezamenlijk wetsvoorstel van de oppositiepartijen, maar omdat het allemaal snel moest gaan, hebben PS, Ecolo-Groen en PVDA uiteindelijk elk hun eigen voorstel bij de Commissie Sociale zaken ingediend. Wel hebben ze samen ook verschillende amendementen ingediend.

De regering-Di Rupo beperkte de inschakelingsuitkeringen vanaf 1 januari 2012 al tot 36 maanden: de maatregel trad in werking vanaf 1 januari 2015. In vijf maanden werden 22.461 mensen uitgesloten: 18.432 in januari, 1.168 in februari, 1.035 in maart, 958 in april en 868 in mei.

De regering-Michel van haar kant bracht de leeftijdsgrens om een inschakelingsuitkering te kunnen krijgen terug van 30 naar 25 jaar. Duizenden jongeren die hun studies na hun 25ste beëindigen, verliezen daarmee elk recht op enige uitkering. Precies over deze kwestie hebben PS, Ecolo-Groen en PVDA gezamenlijk amendementen indienen.

PVDA-Kamerlid Marco Van Hees: “We moeten jacht maken op de werkloosheid en niet op werklozen. De sociale gevolgen van deze maatregelen zijn dramatisch, terwijl ze niet één werkloze aan een job helpen. Het gevolg is dus helemaal niet dat meer jongeren een job vinden, maar wel dat werkzoekenden gedwongen worden met elkaar te concurreren in compleet onzekere omstandigheden. Het verplicht hen onstabiel en onderbetaald werk aan te nemen en creëert op die manier ook een neerwaartse spiraal voor het loonniveau. De werkgeversorganisaties zullen deze maatregelen wel toejuichen, maar zij zijn dan ook de enigen.”

Commentaar toevoegen