Installatie nieuwe Antwerpse gemeenteraad: PVDA vraagt loonplafond toplonen

auteur: 

Peter Mertens

Maandagavond 7 januari startte de nieuwe gemeenteraad in Antwerpen. “Tijdens de hele kiescampagne werd er ‘verandering’ beloofd. Maar wat zien we? Meer van hetzelfde. De Wever II is voor 95 procent identiek aan De Wever I.” Dat zei PVDA-fractieleider Peter Mertens voor aanvang van de eerste gemeenteraad.

N-VA heeft de sp.a naar haar pijpen doen dansen. De paaitaks van projectontwikkelaars, de commercialisering van het zorgberdijf, de verdere afbouw van stadspersoneel en dienstverlening, de lagere drijftaks die VOKA eiste voor het grootbedrijf, de extra politietaken voor jeugdwerkers… het zijn een voor een punten die Jinnih Beels en Tom Meeuws nog bekritiseerden tijdens de campagne. Maar na de campagne hebben ze dat allemaal ingeslikt.

In Antwerpen is de sp.a een soort N-VA-light geworden, en Crombez mag voortaan in de interviews de boodschappentas van De Wever vasthouden. In ruil voor een N-VA-sp.a-coalitie in de komende Vlaamse regering.

Decadent: 150% pree van premier, en tegelijk vragen dat personeel bespaart

Als antwoord op die roos-gele as krijg je dan de blauw-groene as die zich richt op de bionade-bourgeoisie van kosmopolieten en veelverdieners. Hier in Antwerpen lopen die assen door elkaar, met de Open Vld die zich ook in de roos-gele-coalitie heeft gewrongen. Er komt met andere woorden geen verandering. De Wever II zal zijn wat De Wever I was voor Antwerpen: stijgende armoede, stijgende woonprijzen,

Antwerpen heeft de PVDA nodig, als échte oppositiepartij. Wij zullen Antwerpen niet misbruiken om postjes af te dwingen in een roos-gele Vlaamse regerings-as of in een blauw-groene federale-regerings-as. Wij gaan voor de stad. Een stad op mensenmaat. Een stad met een stem van onderuit.

Wij willen dat er een loonplafond wordt gezet voor de toplonen van de stadsdirecteur, de burgemeester en de managers van de stedelijke bedrijven. De CEO van ZNA verdient 450.000 euro bruto per jaar. Het kan niet zijn dat een verantwoordelijke van een stadsbedrijf anderhalf keer het loon van de premier trekt. En dat er dan tegelijkertijd bespaard wordt op het stedelijk personeel. Dat is decadent. Het is aan de sp.a om kleur te kennen. Als zij nog iets willen betekenen in deze coalitie, dan is het wel hier.

Alle mandatarissen van de PVDA, Mie Branders, Mohamed Chebaa, Khadija Chenouff, en ikzelf voor de gemeenteraad, en Lise Vandecasteele als afgevaardigde voor het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst hebben het “ethisch charter” ondertekend. Om ons te engageren voor de stad. Om niet te zwijgen tegenover onrecht. Maar ook niet tegenover graaipolitiek en achterkamerpolitiek. Om totale transparantie na te streven. Wij willen dat alle mandaten van alle schepenen open en bloot op tafel komen. Niet in bruine enveloppes, maar openlijk.

Antwerpen kan rekenen op een rebelse stem die in 2019 zal blijven groeien. Die van rebellen met principes. Die van rebellen met een hart. Een hart voor de stad, een stad op mensenmaat.