Johan Saelens, ABVV, lijstduwer Vlaams Parlement, West-Vlaanderen

Johan Saelens, vakbondsafgevaardigde ABVV bij plaatbewerkingsmachineconstructeur LVD, lijstduwer Vlaams Parlement, West-Vlaanderen

“Ik zat vroeger bij de sp.a. Maar ten tijde van het Generatiepact kon ik mij niet meer vinden in het standpunt van de sp.a. Ik heb er mijn ontslag genomen en korte tijd later ben ik lid geworden van de PVDA.

De PVDA is de enige partij die nog opkomt voor de arbeiders. Het is dan ook logisch dat er syndicalisten zijn die zich daarvoor inzetten. En niet alleen via de vakbond zelf, maar ook tijdens verkiezingen.

Het is mijn bedoeling de vakbeweging opnieuw wat linkser te laten worden. Want daar schort het soms aan. Soms is men niet strijdbaar genoeg. Als er syndicalisten met succes op de lijst van de PVDA staan, zal dat de vakbond in zijn geheel helpen om ook linkser en strijdbaarder te worden.

Ze zijn alles aan het afpakken waar onze voorouders voor gestreden hebben. Ik probeer de jeugd ervan te overtuigen dat ze daarom links moeten zijn.

De toekomstige parlementsleden van de PVDA+ zullen exact doen wat er in ons programma staat: opkomen voor de gewone man. Notionele interesten en allerlei fiscale cadeaus proberen af te schaffen, en daar blijven op hameren. Blijven pleiten voor een miljonairstaks en menswaardige jobs. Als je niet in het parlement zit, dan wordt je stem daar ook niet gehoord. Als ze daar met vijf of zes zitten, zullen ze zeker gehoord worden.

Ik vind het prachtig dat met Gaby Colebunders in Limburg en Frédéric Gillot in Luik twee arbeiders een goeie kans maken om in het parlement verkozen te geraken. Ze hebben zelf in de fabriek gewerkt en weten dus waarover ze spreken als ze het hebben over werkdruk en langer werken. Ze hebben het zelf meegemaakt.

Vakbondswerk kun je niet loskoppelen van politiek. Je kunt wel in je bedrijf opkomen voor de gewone man, maar als er wetten zijn die je ideeën tegenhouden, dan ben je wel verplicht om in de politiek te gaan om tegengas te bieden en zaken te veranderen.

De mensen die mij kennen, reageren heel positief op mijn kandidatuur. Je hebt in vakbondsmiddens natuurlijk ook mensen die daar negatief op reageren, omdat wij zogezegd links verdelen en dat de sp.a misschien stemmen gaat verliezen door ons. Maar wij verdelen links niet, hé. Er is maar één linkse partij meer en dat is de PVDA. Het klinkt cru, maar iemand met een linkse ideologie kan toch moeilijk nog bij de sp.a zitten?

Zeker in België, maar ook Europees moeten we stemmen voor de PVDA omdat het nog de enige partij is die tegen die blinde besparingen is. Als we de partijen die nu aan de macht zijn, laten doen, gaan we dezelfde weg op als Griekenland. Ze zijn alles aan het afpakken waar onze voorouders voor gestreden hebben.”