Kernenergie: Electrabel doet buitensporig veel beroep op onderaanneming, levensgevaarlijke toestand

auteur: 

Webteam PVDA

Met 7 incidenten in de kerncentrales, alleen al in de maand juni, is de nucleaire veiligheid vandaag niet langer gegarandeerd. “De PVDA maakt zich vooral ernstig zorgen over het feit dat op de sites massaal gebruik wordt gemaakt van onderaanneming”, zo verklaart federaal parlementslid Marco Van Hees van de PVDA.

“Soms zijn er op de site van Tihange anderhalf keer zoveel werknemers in onderaanneming als werknemers van Electrabel. Dat kan niet zonder gevolgen blijven, niet alleen voor de arbeidsomstandigheden, maar ook voor de openbare veiligheid. Dit is een levensgevaarlijke toestand. Een kerncentrale is geen koekjesfabriek”, aldus nog het parlementslid. “Electrabel en de regering moeten dringend hun bedrijfscultuur omkeren en voorrang geven aan veiligheid.

De PVDA, die de regering hierover vorige week in de Kamer interpelleerde, baseert zich op de cijfers die Wim De Clercq, chef Kernenergie bij Electrabel, bekendmaakte in de subcommissie Nucleaire veiligheid: alleen al op de site van Tihange ligt, naargelang de periode, het aantal werknemers in onderaanneming tussen de 500 en de 1500, tegenover 1000 vaste werknemers van Electrabel. “Dat stelt een pak problemen, ze moeten immers de site goed kennen en een aangepaste opleiding krijgen. Het houdt een gevaar in voor de werkomstandigheden. Als je ziet hoeveel incidenten er vandaag zijn, roept dit toch wel vragen op”, vervolgt Marco Van Hees. “Het is alom bekend dat Electrabel gebruikmaakt van onderaanneming om de kosten te drukken. Het weerspiegelt ook de uitspraken van Jan Bens, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, die aan de alarmbel trok omdat ''het belangrijkste voor Electrabel vandaag is dat het geld oplevert”. Wat wij willen, is dat Electrabel aan de mensen die op hun sites aan het werk zijn, de beste en meest veilige arbeidsomstandigheden biedt. Het is echt de hoogste tijd dat de regering ermee stopt om Electrabel carte blanche te geven om winst te maken ten nadele van de veiligheid”, zo besluit Marco Van Hees.

Commentaar toevoegen