Foto Solidair, Salim Hellalet

Kiwimodel levert 632 miljoen euro op voor patiënt en sociale zekerheid

auteur: 

Sofie Merckx

Als we op honderd geneesmiddelen het kiwimodel toepassen, dan kunnen patiënt en sociale zekerheid 632 miljoen euro besparen. Dat blijkt uit een studie van PVDA en Geneeskunde voor het Volk op basis van cijfers die PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw opvroeg bij minister van Sociale Zaken De Block. 

Op basis van de cijfers berekende Geneeskunde voor het Volk hoeveel het zou opleveren om het kiwimodel toe te passen op honderd geneesmiddelen uit patent. In deze studie worden de Nederlandse prijzen toegepast op het Belgische verbruik (in 2015) per geneesmiddel. In Nederland hanteren de privéverzekeraars het kiwimodel al en zijn de prijzen voor dezelfde geneesmiddelen veel lager.

Eerder deze week nog kondigde minister De Block aan dat ze dankzij een nieuwe maatregel 38 miljoen euro per jaar zou besparen via prijsdalingen op medicijnen. Deze studie toont echter dat er veel meer mogelijk is: op een budget van meer dan 1,1 miljard euro, kunnen we met het kiwimodel meer dan de helft – zo’n 632 miljoen euro – besparen. Dat betekent dat we die honderd geneesmiddelen uit patent gratis kunnen maken voor de patiënt en daarbovenop nog meer dan 400 miljoen besparen bij het Riziv. En dat zonder daarbij aan de absolute winstmarges van de Belgische apothekers te raken, voor hen is dit dus een nuloperatie. Voor de patiënten betekent het dat ze meer dan 230 miljoen euro minder zullen moeten uitgeven aan medicatie.

Alleen al voor maagzuurremmer pantoprazol, een van de meest geslikte medicijnen in België, zou de toepassing van het kiwimodel meer dan 50 miljoen kunnen opleveren (17,5 miljoen voor de patiënten door de afschaffing van het remgeld en 32,5 miljoen voor het Riziv). In België betaalt de apotheker een inkoopprijs van 16,75 euro voor één doosje, terwijl men in Nederland voor datzelfde doosje van dezelfde firma maar 1,76 euro betaalt!

Het kiwimodel kan de prijzen nog een stuk verder doen dalen dan enkel de zogenaamde patent cliff (prijsdaling doordat het patent verloopt) waar minister De Block zo mee uitpakt als alternatief voor het kiwimodel. Dat bewijst bijvoorbeeld cholesterolverlager simvastatine. Deze kostte meer dan tien jaar geleden onder merknaam Zocor ongeveer 184 euro voor een doosje. Vandaag is dat in België dankzij het vervallen van het patent nog maar 21 euro meer (9 x goedkoper), maar in Nederland is dat dankzij het kiwimodel nog slechts 1,83 euro (100 x goedkoper).

Nog meer mogelijkheden met het kiwimodel

Naast honderd geneesmiddelen uit patent, is het ook mogelijk om de prijzen te drukken van medicijnen die nog niet uit patent zijn, maar waarvoor er verschillende alternatieven binnen dezelfde therapeutisch-farmacologische klasse bestaan. Dit werd in 2010 in België al gedaan voor het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin werd meer dan zes keer goedkoper (van 330 naar 52 euro voor drie injecties) dankzij de openbare offerteaanvraag naar de twee producenten toen op de markt.

PVDA dient wetsvoorstel in voor kiwimodel voor efficiënt, doelmatig en toegankelijk geneesmiddelenbeleid 

Op 7 december diende PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw in de Kamer een wetsvoorstel voor het kiwimodel in. Het geneesmiddelenbeleid in België is vandaag aanbodgestuurd: de farmaceutische industrie beïnvloedt het voorschrijfgedrag, het terugbetalingsbeleid en de prijzen met als doel zo hoog mogelijke winstcijfers te halen. Het kiwimodel wil deze logica omkeren. Het wetsvoorstel is de concrete vertaling van een efficiënt, doelmatig en toegankelijk geneesmiddelenbeleid dat uitgaat van de reële behoeften van de patiënten in plaats van gestuurd te worden door de winsthonger van Big Pharma. Het is een eis waar de PVDA en Geneeskunde voor het Volk al meer dan tien jaar voor actievoeren.

Lees meer.