(Foto Solidair, Karina Brys)

Klimaatmobilisatie gaat door: grote betoging op 6 december in Oostende

Op 6 december komen in Oostende duizenden Belgen op straat. In kader van de klimaattop in Parijs laten zij de stem van het volk horen. Want de nood is hoog en wij zijn #niettestoppen.

Toen na de aanslagen van Parijs bleek dat de klimaatmars van 29 november noch in Parijs, noch in Brussel kon worden georganiseerd, vond de klimaatbeweging een alternatief parcours in Oostende.

De militanten en de vele vrijwilligers van Climate Express, die al de nodige voorbereidingen hadden getroffen om bussen en treinen naar Oostende in te leggen, lieten het hoofd niet hangen. De overtuiging van het belang om op straat te komen voor het klimaat bleef even sterk. Onder het motto #niettestoppen zijn ze blijven zoeken naar een sterk en veilig alternatief om vreedzaam te manifesteren.

Groen licht voor klimaatmars op 6 december

En dat alternatief is er gekomen. Op zondag 29 november waren er in alle hoeken van het land lokale klimaatacties naar aanleiding van de start van de klimaattop in Parijs maandag. In Brussel, bijvoorbeeld, werd een menselijke ketting gevormd tussen de Beurs en het Justitiepaleis.

Daarnaast kreeg de klimaatbeweging van de overheden ook groen licht voor een vreedzame, veilige klimaatmars op 6 december in Oostende. Om 13 uur is het verzamelen geblazen voor een kleurrijke mars in het teken van positieve alternatieven, een gigantische mensenketting langs de kustlijn, en een aantal fantastische optredens die de levenslust van de klimaatbeweging in België tonen.

Voor alle praktische info: zie het Facebookevenement.

29 november was geen verloren dag

Op 29 november kwam er dus geen grote mars. Maar dat wil niet zeggen dat er niks gebeurde. Die dag kwamen mensen wereldwijd op straat voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord: in 150 landen, op alle continenten. Ook België ontbrak niet.

Op een ludieke manier wilde Climate Express van zich laten horen. “Aangezien politici ons geen veiligheid kunnen garanderen op één plaats, roepen we op om zelf lokaal op ‘veilige plaatsen’ creatief actie te voeren. Zo’n actie kan alleen of in groep, op het strand, op de straat of gewoon van thuis uit. Alle kleine en grote ‘klimaatacties’ op 29 november kunnen met de wereld gedeeld worden onder de hashtag #WeAreMarching.”

De PVDA steunt de oproep voor de klimaatbetoging van 6 december.

Meer info over de klimaatcampagne van de PVDA “Red is the new green” op www.redisthenewgreen.be