Koopt België olie van IS? PVDA vraagt dringende audit naar herkomst onze olie

PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw is verontrust dat België mogelijk (onrechtstreeks) olie koopt die afkomstig is uit de door IS bezette gebieden. Hij zal premier Michel vragen om een audit naar de precieze herkomst van de Belgische olie.

IS controleert ongeveer 10% van de Iraakse olieproductie. Daarenboven controleert het ongeveer 8 Syrische olievelden, en ongeveer 60% van de Syrische raffinaderijen. “Maar die olie moet natuurlijk wel nog verkocht worden. En IS verkoopt die niet aan de planeet Mars.” zegt Hedebouw. “Jana Hybásková, ambassadrice van de Europese Unie in Irak, bracht vorig jaar het verbijsterende nieuws dat sommige Europese lidstaten olie kochten uit door IS bezette olievelden.”

Mogelijk is België bij die lidstaten. “Het is bijzonder verontrustend dat samen met de opkomst van IS in Irak, ook de Belgische import van Iraakse olie buitengewoon stijgt. Op één jaar tijd steeg het aantal geïmporteerde vaten uit Irak met maar liefst 22%”, zegt de PVDA-volksvertegenwoordiger.

Volgens cijfers van de Europese Commissie was de import van olie uit Irak in 2013 goed voor 3,20% van de totale olieïmport in de EU (121.697.000 bbl). In 2014 steeg dat naar 4,32% (166.061.000 bbl). Een bbl is een eenheidsmaat voor ruwe olie en bedraagt ongeveer 159 liter. In België nam de import van Iraakse olie toe van 2.227.000 bbl in 2013 naar 2.716.000 bbl in 2014 (goed voor een waarde van 220.469.000 USD). De helft van alle olie die IS in Syrië produceert gaat volgens FT naar Irak. Van daar wordt het verkocht op de lokale markt en op wereldmarkt. De IS-olie kan dus via Irak en de Turkse grens naar Europa gesmokkeld worden. IS zou aan de olieverkoop dagelijks 360.000 dollar tot 2 miljoen dollar over houden.

Het succes van terreurgroep IS ligt voor een groot stuk in haar financiële slagkracht. “Het oliegeld is de levensader voor IS om wapens te kopen, trainingskampen te financieren, loyaliteit te kopen en - niet onbelangrijk - hoge salarissen te betalen. Want religie mag dan wel zilver zijn, geld blijft nog steeds goud. Duizenden strijders van onder meer het Vrije Syrische Leger en Al-Nusra liepen naar IS over omwille van betere salarissen” duidt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "We moeten uitsluiten dat België olie koopt uit de door IS bezette gebieden.”

Raoul Hedebouw zal daarom in De Kamer aan de federale regering vragen om een audit naar de herkomst van de Iraakse olie. “Na de aanslagen in Parijs en de aanhoudende terreurdreiging is het meer dan vijf na twaalf om de geldstroom naar IS dicht te draaien.”