Lager minimumloon voor jongeren: “Wij zijn geen generatie in solden”

auteur: 

Webredactie

De regering besliste om het minimumloon voor jongeren fors te verlagen. Zo rekent ze erop dat werkgevers sneller jongeren zullen aanwerven. “De regering zet onze toekomst in de uitverkoop met een beleid waarvan nu al duidelijk is dat het niet zal werken”, reageert Jos D'Haese van PVDA-jongerenbeweging RedFox. “Gelijk loon voor gelijk werk, dat geldt ook voor jongeren. Wij zijn meer waard dan dat.”

Tijdens de begrotingscontrole besliste de regering een lager minimumloon voor jongeren in te voeren. Een werknemer van 21 zou nog recht hebben op een normaal minimumloon, maar voor elk jaar jonger wordt daar koudweg zes procent van afgetrokken. Yousra, 18 jaar, die vandaag in een supermarkt werkt voor 1.500 euro bruto zou zo terugvallen op 1.304 euro.1 Een verlies van bijna een vijfde van haar loon, netto goed voor 128 euro per maand minder. Niet niks, als je weet dat ze alleen al aan huur bijna 500 euro moet betalen. De regering belooft momenteel dat Yousra netto evenveel overhoudt, maar kan daar geen uitsluitsel over geven.

Duizend nieuwe banen?

Er komen steeds meer jongeren op de arbeidsmarkt, stelde premier Michel in het parlement toen hij de maatregel presenteerde. Daarom zouden de zogenaamde starterjobs er moeten komen: om werkgevers aan te moedigen jongeren aan te werven. Volgend jaar zouden er zo duizend nieuwe banen bij moeten komen. “Een logica die langs alle kanten rammelt”, zegt Jos D'Haese van RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA. “Er zijn op dit moment net minder jongeren op de arbeidsmarkt zijn dan toen deze regering aantrad. En het is niet omdat je jongeren in de solden zet, dat er automatisch nieuwe jobs bijkomen.”

In Nederland is een lager ‘jeugdloon’ al langer ingevoerd. Jongeren blijken er vooral mee te worden aangenomen in distributiebedrijven als H&M of fastfoodketens als McDonald’s, in de plaats van andere, oudere werknemers. “Er worden dus niet meer banen gecreëerd”, zegt Jos D’Haese, “het enige wat er bij komt, is winst voor grote bedrijven. Dat is waar het voor deze regering om draait.”

Hamburgerjobs

“De regering treft met deze maatregel uitgerekend die jongeren die vandaag al het zwakste staan”, vervolgt D’Haese. Hij wijst erop dat jongeren die op zo’n jonge leeftijd al naar werk zoeken, vaak niet de kans hebben gehad om hogere studies aan te vatten. Sommigen hebben zelfs geen diploma van het secundair onderwijs. “Premier Michel en Co zien niet dat elke nieuwe generatie jongeren staat te popelen om aan de toekomst te beginnen. Ze zien het talent en de capaciteiten niet, enkel het gebrek aan ervaring. Voor hen kunnen jongeren maar interessant zijn omdat een werkgever er een fikse korting op krijgt.”

D’Haese vreest dat het minimumloon voor jongeren verlagen enkel zal leiden tot nog meer slecht betaalde baantjes. “Hebben ze ons echt niets anders te bieden dan hamburgerjobs en onzekerheid? Hoe kunnen pas afgestudeerden zo op eigen benen staan? Lagere lonen helpen jongeren echt niet vooruit. Het trekt ze nog verder naar achter.”

Economische stilstand

Een lager minimumloon duwt jongeren niet alleen in de onzekerheid, ook op economisch vlak houdt de maatregel weinig steek, zegt D’Haese. “De Nederlandse vakbonden hebben berekend dat het afschaffen van het lager jeugdloon tot 10.000 nieuwe jobs zou kunnen opleveren. Gewoon omdat jongeren met een normaal minimumloon zelf ook meer koopkracht hebben. In eigen land wordt ook steeds duidelijker dat het lagelonenbeleid gewoon niet werkt. Jaar na jaar hebben de mensen minder koopkracht, waardoor de economie niet kan aantrekken. Zo komen we steeds meer geld tekort om onze gezondheidszorg of sociale zekerheid te betalen. En toch blijft de regering op vraag van de grote bedrijven op dezelfde weg doorgaan. Wanneer jongeren nu zelfs geen recht meer zouden hebben op het gewone minimumloon is het hek helemaal van de dam.”

Investeren in jong talent

“Jongeren mogen stemmen, autorijden en belastingen betalen”, zegt Jos D’Haese. “We hebben ook recht op gelijk loon voor gelijk werk. Jongeren voelen de nieuwe besparingen van de regering even hard als ouderen, bovenop de stijgende huurprijzen of duurdere tramtickets.”

“Kijk, wie 18 of 19 jaar oud is en op zoek gaat naar een job, staat aan het begin van een nieuw leven. Geef jongeren toch kansen, in plaats van ze in de uitverkoop te zetten. Investeer in talent, in plaats van het af te prijzen. Er is nog nooit zo veel rijkdom geweest als vandaag, en wij zouden nog minder moeten gaan verdienen? Er zit 420 miljard euro bij de één procent rijksten in onze maatschappij. Laat ons die centen eindelijk een activeren, in plaats van jonge werkzoekenden op te jagen voor een minder-dan-minimumloon. Zo kunnen we jongeren de zuurstof geven die ze zo nodig hebben, én de economie een duwtje in de rug geven door de koopkracht te verhogen. Wij zullen niet de generatie in de solden worden. In Nederland zijn jongeren erin geslaagd om de toepassing van het jeugdloon 40 jaar na haar invoering terug te dringen. Als de regering-Michel haar plannen doorzet, zal ze ons op haar weg vinden, wees maar zeker”, besluit D’Haese.

1. Door de maatregel daalt het brutoloon van Yousra van 1500 naar 1304 per maand. Netto daalt haar loon van 1383 euro naar 1255. Dat is een nettoverlies van 128 euro per maand.