Maggie-pil kan nog veel slanker

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat huisartsen de goedkoopste geneesmiddelen voorschrijven. Dr. Dirk Van Duppen van Geneeskunde voor het Volk denkt dat de maatregel niet ver genoeg gaat en dat er veel meer bespaard zou kunnen worden op de terugbetaling van geneesmiddelen.

In één oogopslag: de goedkoopste maagzuurremmer omeprazol in België
blijft ondanks de maatregelen De Block nog altijd tien keer duurder dan
deze in Nederland.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) start een voorlichtingscampagne om huisartsen aan te sporen nog vaker goedkopere geneesmiddelen voor te schrijven. De huisarts moet een van de drie goedkoopste merken van een bepaald geneesmiddel voorschrijven. Als er meer dan drie medicijnen in de groep zitten met een prijs die minder dan 5 procent van de goedkoopste afwijkt, hebben ze de keuze uit al die geneesmiddelen. Een uitzondering geldt voor bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen, waarbij de minister aanhaalde dat sommige patiënten mogelijk in de war zouden kunnen geraken omdat de verpakking van het medicijn een andere vorm of kleur heeft. Dan mag de huisarts bij het vorige medicijn blijven. Anders zou zulke verwarring kunnen leiden tot dubbel of verkeerd gebruik van geneesmiddelen.

Veralgemening van kiwimoes van Onkelinx

Feitelijk veralgemeend Maggie De Block daarmee de maatregel die minister Onkelinx al had ingevoerd voor twee klassen van geneesmiddelen: de antibiotica en de anti-schimmelmiddelen. Zoals bij Onkelinx kan deze veralgemening makkelijk tientallen miljoenen euro’s opbrengen, juist omdat de geneesmiddelen in België veel te duur zijn. 

Als de huisarts dan toch één van de drie goedkoopste merken van eenzelfde geneesmiddel moet voorschrijven, waarom dan geen openbare aanbesteding waarbij men de concurrentie organiseert tussen de verschillende merken van ditzelfde medicament en alleen het beste en goedkoopste terugbetaald? Door een openbare aanbesteding of het kiwimodel te organiseren voor bijvoorbeeld een gunningstermijn van één of meer jaren zijn de firma’s ook verzekerd van een vaste, zekere en grote afzet. Dat stelt hen in staat om veel lagere prijzen aan te bieden.’ 

Goedkoopste Maggie-pil nog altijd tien keer duurder dan Nederlandse kiwi-pil

Dit wordt reeds bewezen in Nederland waar het preferentieterugbetalingssysteem van kracht is. De zorgverzekeraars vragen een prijsofferte bij de geneesmiddelenproducenten voor bijvoorbeeld het komende jaar. De goedkoopste aanbieders en deze die met hun prijs daarvan minder dan 5% afwijken worden alleen nog terugbetaald. Gevolg: spectaculaire prijsdalingen, niet alleen van het referentieproduct, maar ook van de meeste andere producenten die uiteindelijk toch volgen om van terugbetaling te kunnen genieten. 

In onderstaande tabel vergelijken we de Belgische en Nederlandse prijzen van de drie meest voorgeschreven groepen van geneesmiddelen, en binnen iedere groep de meest voorgeschreven medicamenten. We hebben ook berekend welke besparingen kunnen verwacht worden als je de Nederlandse prijzen op het huidige Belgische verbruik toepast. Alleen al het toepassen van het kiwimodel op de vier meest verkochte maagzuurremmers zou een besparing van 103 miljoen euro opbrengen.  

Het kiwimodel geeft ook een antwoord op het gevaar voor verwarring en dubbel gebruik door bejaarde patiënten als gevolg van de maatregelen die minister De Block wil invoeren. Bij het kiwimodel worden de verschillende merken van eenzelfde geneesmiddel verplicht om met een standaard verpakking te werken die voor alle merken hetzelfde is, waarbij alleen de stofnaam in het groot op het doosje gedrukt staat. Daarmee wordt verwarring bij bijvoorbeeld bejaarden die leidt tot dubbel gebruik vermeden. De bejaarden zien dan steeds dezelfde vertrouwde verpakking en naam van het geneesmiddel, ook al kan deze door een andere firma op de markt gebracht worden.

Prijsvergelijking zonder apothekersmarge en zonder BTW

Prijs per 90 co

(3 maanden)

in euro

BE origineel

BE goedkoopste

Generiek Maggie-pil

Nederland

Preferentieel Kiwi-pil

Besparing

Miljoen euro

Statines

 

Atorvastatine (20 mg) (Lipitor)

65.80

21.17

8.30

 

Simvastatine (20 mg) (Zocor)

516.000 pt 2.064.000 verp

14.19

9.78

0.75

18,6

Pravastatine (20 mg) (Pravasine)

44.66

12.86

2.07

 
     

PPI’s maagzuurremmers

 

Omeprazol (20 mg) (Losec)

612.000 pt – 2.448.000 verp.

50.42

18.77

1.59

42,1

Lansoprazol (15 mg)

(Dakar)

20.12

18.67

2.22

 

Pantoprazol (20 mg)

(Pantomed)

15.89

12.09

1.62

 
     

SSRI’s antidepressiva

 

Citalopram (20mg) (Cipramil)

370.000 pt – 1.440.000 verp.

40.53

27.13

1.62

36,7

Fluoxetine (20mg)

(Prozac)

59.79

13.40

1.47

 

Paroxetine (20 mg)

(Seroxat)

35.02

24.20

1.92

 

Sertraline (20 mg)

(Serlain)

28.86

18.57

1.65

 
        

 

Bronnen:

Escapo 2013

IMS Health 2010

www.cbip.be

www.medicijnkosten.nl