Foto Solidair, Salim Hellalet

Maggie, wij zijn boos!

auteur: 

Dirk Tuypens

Voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hield Geneeskunde voor het Volk vanochtend een actie tegen de prijsverhogingen voor bepaalde medicijnen en medische behandelingen. Bij deze gelegenheid werden meer dan vijfduizend boodschappen van boze patiënten en sympathisanten aan de minister overgemaakt.

Bekijk hier onze fotoreportage.

Er waait een ijzige wind aan de voet van de Financietoren wanneer zo’n 150 patiënten, sympathisanten en personeelsleden van Geneeskunde voor het Volk vanuit de tegenovergelegen Kruidtuin komen aangestapt. Ze verzamelen hier om hun ongenoegen te laten horen over de maatregelen van minister De Block in het terugbetalingssysteem voor geneesmiddelen en medische prestaties. Als gevolg daarvan zullen onder meer maagzuurremmers, neussprays en behandelingen bij de kinesist voor de patiënt een pak duurder worden.

De top van de Financietoren is gehuld in een dikke mist. Ergens hoog in dit op een na hoogste gebouw van Brussel huist het kabinet van de minister van Volksgezondheid. Tot voor kort prijkte haar naam nog op nummer één op de lijst van meest populaire Belgische politici. Maar die ereplaats heeft ze ondertussen moeten afstaan aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

De slinkende populariteit van De Block heeft niet weinig te maken met het beleid dat ze als minister van Volksgezondheid voert. Bewijze daarvan de meer dan vijfduizend wenskaartjes die Geneeskunde voor het Volk hier vandaag aan de minister komt overhandigen. De kaartjes werden verzameld in de elf groepspraktijken die door Geneeskunde voor het Volk over heel het land worden gerund: Seraing, Deurne, Hoboken, Marcinelle, Schaarbeek, Molenbeek, Zelzate, Herstal, Genk, Lommel en La Louvière.

Op de wenskaartjes noteerden patiënten en sympathisanten hun boodschap aan de minister. De teneur daarvan is niet mis te verstaan: de mensen zijn kwaad. Of zoals het hier luidkeels wordt gescandeerd: “Maggie, wij zijn boos, je vraagt teveel voor onze pillendoos!”

Medicijnen zijn geen luxe

De koude is haast ondraaglijk. Met rood aangelopen gezichten en lekkende neuzen staan de actievoerders te trappelen en te springen om hun verkleumde ledematen wat warm te houden. Maar de sfeer zit erin en van wijken is geen sprake, niet vooraleer de boodschap duidelijk is gemaakt.

Dat die boodschap bittere ernst is, blijkt uit de leuze die op opgestoken bordjes te lezen staat: “Medicijnen zijn geen luxe”. Dat is precies wat de minister er van maakt. Iets wat zij met haar riante ministerswedde nooit zal voelen, maar wie met een bescheiden loon, een mager pensioentje of een karige uitkering moet rondkomen, weet al te goed dat het beleid van De Block ziek zijn weer eens duurder en zwaarder maakt.

De maatregelen van minister De Block maken ziek zijn opnieuw duurder en zwaarder. (Foto Solidair, Salim Hellalet)

Georges uit Deurne kan er van meespreken. Hij neemt al heel lang Omeprazole, een maagzuurremmer. Dat kost hem nu 12 euro voor drie maand. De Block wil het geneesmiddel uit de terugbetaling halen, waardoor Georges maar liefst 46 euro zal moeten ophoesten voor dezelfde hoeveelheid. Wanneer hij geen Omeprazole meer neemt, heeft hij teveel last van reflux.

Dokter Dirk Van Duppen bevestigt dat Omeprazole voor Georges noodzakelijk is: “Georges heeft behalve een slokdarmontsteking ook hartproblemen, waarvoor hij bloedverdunners neemt. Hij loopt daarom een meervoudig risico op maagzweren, maagbloedingen en maagperforaties als hij geen maagbeschermende middelen neemt.”

Ook de vrouw van Georges wordt getroffen door de besparingsmaatregelen van De Block. Zij lijdt aan fybromyalgie, een spieraandoening. Vroeger kon ze zestig keer per jaar naar de kinesist, deels terugbetaald. De Block heeft dat nu teruggeschroefd naar achttien terugbetaalde beurten.

Onbegrijpelijke maatregel

Frans uit Hoboken neemt ook de maagzuurremmer Omeprazole: “Het is een noodzakelijk geneesmiddel. Het verbetert enerzijds de levenskwaliteit, anderzijds verkleint het bij mij ook de kans op de ontwikkeling van slokdarmkanker. De verhoging van de prijs is dan ook een totaal onbegrijpelijke maatregel. Deze prijsstijging staat trouwens ook niet op zich. Water, elektriciteit, openbaar vervoer…dat is allemaal veel duurder geworden in de voorbije jaren. Er moeten toch andere manieren zijn om te besparen.”

Geneesmiddelen zijn vaak noodzakelijk om de levenskwaliteit te verbeteren en erger te voorkomen. De maatregelen van De Block zijn daarom onbegrijpelijk. (Foto Solidair, Salim Hellalet)

Ook neussprays staan op het lijstje van middelen waarvoor de patiënt straks een veelvoud van de prijs moet betalen. Dokter Geert Asman uit Zelzate legt uit waarom zo’n spray vaak onmisbaar is: “Op de lijst van geneesmiddelen die ik in het voorbije jaar het meest heb voorgeschreven, staat op nummer elf de neusspray Mometasone. Die kost nu ongeveer 3 euro, maar zal drie tot vier keer duurder worden. Maar waarom wordt die spray zoveel voorgeschreven? Omdat heel veel mensen problemen met de luchtwegen krijgen als gevolg van hoge concentraties van fijnstof.” Mensen zijn niet alleen onderhevig aan steeds hogere concentraties fijnstof, ze mogen daar bovenop ook nog eens extra betalen om de gevolgen daarvan op te vangen.

Als het in Nederland kan, waarom dan niet bij ons?

Om elf uur worden Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, en Sophie Merckx, dokter bij de groepspraktijk van Marcinelle, verwacht op het kabinet van minister De Block. Dirk Van Duppen, dokter bij de groepspraktijk van Deurne, vergezelt hen. “Deze actie is hoogstnodig”, verzekert hij. “Uit cijfers van het Federaal Planbureau die vandaag bekend werden gemaakt, blijkt dat het aantal mensen dat medische zorgen uitstelt omwille van financiële redenen op vijf jaar tijd vervijfvoudigd is.”

“In Dag Allemaal heeft Maggie gezegd dat ze kwaad is op Geneeskunde voor het Volk en op de PVDA”, zegt Peter Mertens. “Omdat wij volgens haar leugens vertellen en niet beleefd zijn. Maar zij moet helemaal niet kwaad zijn op ons. Wij hebben hier vandaag meer dan vijfduizend getuigenissen bij van mensen die alle reden hebben om kwaad te zijn op de minister. In een rijk land als België besparen op kap van de gezondheid, dat is een heel ongezonde situatie. Wij blijven daarom pleiten voor de invoering van het kiwimodel, dat zowel voor de patiënten als voor de sociale zekerheid een goede zaak zou zijn.”

Peter Mertens: "De invoering van het kiwimodel zou zowel voor de patiënten als voor de sociale zekerheid een goede zaak zijn." (Foto solidair, Salim Hellalet)

Dat bevestigt ook Sophie Merckx: “Maggie De Block liegt als ze zegt dat er geen andere weg is. Die is er namelijk wel. We hoeven maar over de grens te kijken naar Nederland. Daar slaagt men er wel in om via openbare aanbesteding geneesmiddelen aanzienlijk goedkoper te maken. Waarom kan dat dan niet bij ons? De Block liegt ook als ze zegt dat er een overconsumptie is van antibiotica. Misschien is dat zo. Maar kiest de patiënt zelf om antibiotica te nemen, of is het de arts die dat voorschrijft? Moet je het gebruik van antibiotica dan tegengaan door de patiënt meer te laten betalen?”

Sophie Merckx: "In Nederland slaagt men er wel in om via openbare aanbesteding geneesmiddelen aanzienlijk goedkoper te maken. Waarom kan dat dan niet bij ons?" (Foto Solidair, Salim Hellalet)

De actie aan de Financietoren wordt afgerond met de belofte dat de campagne voor goedkopere geneesmiddelen en de invoering van het kiwimodel onverminderd zal worden doorgezet. Op zes mei organiseert Geneeskunde voor het Volk alvast een een uitstap naar Maastricht om daar in ene mediagenieke actie goedkope geneesmiddelen in te slaan.

Dit artikel komt uit het maandblad Solidair van maart  2017Abonnement.