Foto's Solidair, Salim Hellalet, Han Soete, Vinciane Convens, Martine Raeymaekers, Lizz Printz

Meer dan 120.000 manifestanten: “We gaan deze regering doen plooien”

auteur: 

Axel Bernard

auteur: 

han Soete

Meer dan 120.000 mensen manifesteerden afgelopen donderdag 6 november in de straten van Brussel. Vlamingen, Walen en Brusselaars kwamen vanuit de vier hoeken van het land. Diegenen die vandaag samen door de straten van Brussel trokken, zeggen duidelijk ‘neen’ aan het plan Michel-De Wever.

Het verzet zit duidelijk diep en is te voelen in alle sectoren van de maatschappij. Zo waren er belangrijke delegaties van de grote bedrijven in ons land: Audi, NLMK, Van Hool, DAF, Delhaize… Maar er waren ook heel wat werknemers van kleinere bedrijven en vanuit de openbare diensten. “Ik verwachtte me er niet aan dat er zoveel volk zou zijn maar anderzijds is het niet verwonderlijk want alle werknemers, van alle sectoren, zullen dit voelen”, vertelt Marc Ancion, militant bij de Franstalige socialistische metaalbond MWB-FGTB Techspace Aéro. “Binnen heel wat sectoren, zoals de transport en distributie, de dokwerkers enz. hadden we niet het minste probleem om onze leden te mobiliseren. Vandaag moeten de spoormannen werken maar ook zij zijn woedend: bovenop de regeringsmaatregelen die hen voluit gaan treffen, kan hun baas, Jo Cornu, het niet laten om hen in de pers uit te dagen”, voegt Katrien Verwimp, voorzitster van de christelijke transportbond ACV-Transcom nog toe. 

"Voor velen was het hun eerste manifestatie"

Stefaan Walgrave, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, analyseert: “Dit is een uitzonderlijk grote betoging die je niet één keer om de 10 jaar meemaakt.” Deze 120.000 mensen zijn de woordvoerders van honderdduizenden anderen die hun verzet tegen de regering tonen. Het toont een bredere grondstroom vanuit alle sectoren die het maatschappijproject van de ploeg Michel-De Wever weigeren. “Wat mij opvalt, is de aanwezigheid van mensen die anders nooit manifesteren”, zegt Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van de Franstalige christelijke bond CSC.

Het is voor vele aanwezigen inderdaad de eerste manifestatie. Zo brachten 400 jongeren de nacht door op het Anneessensplein in het centrum van Brussel, na een oproep van de jongerenafdelingen van de vakbonden. Tijdens de manifestatie waren ze nog veel talrijker. Het viel trouwens ook op hoe ook alle jongerenorganisaties deze vakbondsactie ondersteunden (KAJ, de Franstalige studentenorganisatie FEF, ...).

Tel daarbij nog de stevige aanwezigheid van heel wat armoedeorganisaties, organisaties uit de cultuursector,… Zoals Hart Boven Hard, het burgerinitiatief dat recent werd opgericht in Vlaanderen. Karim Zahidi, filosoof, lid van de Vooruitgroep, is er lid van: “Ik ben zeer tevreden. Mensen die niet geneigd zijn achter een ​vakbondsvlag te lopen zijn door Hart boven Hard toch naar Brussel gekomen. ​Zelf sta ik hier met het Brecht-Eislerkoor, het Omroerkoor en La Canaille te zingen. Onze topsongs? Bandierra Rossa en de Internationale. Ja, dat zijn inderdaad klassiekers. Dat mag niet verbazen. Hart boven Hard is nieuw maar er is continuïteit met het verleden. De generaties voor ons hebben ook sociale strijd gevoerd, ook moeten vechten voor hun rechten.​”​ De ontevredenheid zit dus diep. En het is gehele individualistische en asociale maatschappijproject van de regering Michel-De Wever dat wordt verworpen. “We hebben genoeg van het kapitalisme”, viel er te lezen op het bordje van een manifestant.

Een regering zonder legitimiteit… behalve die van de aandeelhouders waarvoor ze werkt

De regering Michel-De Wever heeft niet de politieke legitimiteit die ze pretendeert te hebben: niemand heeft gestemd voor een partij die de pensioenleeftijd op 67 jaar wil brengen. Ministers als Johan Van Overtveldt die vertellen hoe een indexsprong niet “dramatisch” is, staan ver van de realiteit van de Belgen die het moeilijk hebben om het einde van elke maand te overbruggen. “De manier waarop de besparingen nu georganiseerd worden, is onevenwichtig. 90% van de maatregelen ligt bij de werknemers, de rest van de maatregelen gaat over de ontmanteling van de openbare diensten. Dat is zo onevenredig dat de werkgevers niet anders kunnen dan zwaar applaus geven voor deze regering. Zo lang die balans niet verandert, zullen we op straat moeten blijven komen. Dat is duidelijk”, bevestigt Raf De Weerdt, algemeen secretaris ACOD Onderwijs.

Voor Marc Leemans, voorzitter van de christelijke bond ACV, rijdt deze regering voor de aandeelhouders en gefortuneerden: “Deze regering spaart niemand, ze haalt zelfs naar de armen uit. Alhoewel neen, ik vergis me ! De regering spaart wel de machtigen. De Bentleys, BMW7’s, Range Rovers, Porsche Cayenne zullen blijven scheuren. En wie weet bestaan er wel Porsche ‘Caymans’…” 

"Hier op straat schrijven wij de sociale geschiedenis van ons land"

Raoul Hedebouw, federaal volksvertegenwoordiger van de PVDA, kwam de betogers steunen. Hij stond samen met PVDA-voorzitter Peter Mertens op het podium dat de partij langs het parcours had neergezet. “Hier op straat schrijven wij de sociale geschiedenis van ons land. Wij gaan de regering doen plooien.” Om 14 uur moest hij de betoging wel even verlaten, want hij werd in het Parlement verwacht.

Daar had hij het opnieuw over de sociale ramp en over de economische impasse die de plannen van de regering teweegbrengen: “Meneer de eerste minister, u komt regelmatig terug op het feit dat mensen uw maatregelen niet begrijpen. Ik denk dat het juist het tegenovergestelde is. Mensen begrijpen uw maatregelen heel goed. Mensen begrijpen heel goed dat het onlogisch is dat men hen vraagt om langer te werken terwijl er zoveel jongeren zijn die op niets anders wachten dan aan een job te kunnen beginnen. En dat dit onlogisch is. Mensen begrijpen heel goed dat een indexsprong geen jobs gaat creëren, omdat de lonen hier in ons land niet het probleem zijn maar een deel van de oplossing. De Nationale Bank zegt duidelijk dat het probleem is dat de koopkracht daalt in België en dat de economie dus gewoon stilligt. En wat u doet, is gewoon dezelfde maatregelen toepassen die in Duitsland en Nederland zijn toegepast. En wat gebeurt er nu in die landen? Min 4% voor het bruto nationaal product in Nederland en een stagnatie van de economie in Duitsland.”

Het hele plan moet worden ingetrokken

“Wij gaan het plan van de regering-Michel-De Wever terug naar af sturen”, sprak Peter Mertens, en heel veel betogers keerden naar huis terug, overtuigd dat dat effectief mogelijk is. “En nu op naar de provinciale stakingen. En naar de algemene staking van 15 december”, kondigde Paul Lootens, federaal secretaris van de Algemene Centrale (ABVV) aan. De protestbetoging van 6 november was duidelijk een succes. Alle vakbondsleiders kondigden dan ook aan dat ze het actieplan van de vakbonden tegen de maatregelen van de rechtse regering zullen voortzetten. De verlenging van de loopbanen, bijvoorbeeld, zorgde voor heel wat woede. De bordjes die de PVDA had klaargemaakt met “Werken tot mijn 67? Vergeet het!” op, werden gretig aangenomen. Tijdens de betoging haalden leden en militanten van de PVDA trouwens 12.446 handtekeningen op tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. (U kan deze petitie ook online tekenen op pvda.be/petitie-pensioen).

    
Hedwin De Clercq, hoofddelegee van ABVV-Metaal bij Audi Brussel, bevestigt: “De aanval op het brugpensioen is inderdaad waar we het vaakst over worden aangesproken. Bij ons kunnen we dit jaar nog met vervroegd pensioen gaan op 56 jaar. Maar dat recht gaan ze ons afnemen. Maar ook andere maatregelen als de indexsprong en de loonbevriezing, worden algemeen afgekeurd.”

    
Ook de aanvallen tegen de koopkracht wekken veel woede op. Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV, herhaalde het nog eens op het einde van de betoging: “De indexsprong moet afgevoerd worden. Zolang ze niet naar ons luisteren, hebben we geen ander antwoord dan op straat komen.” De kwestie van de koopkracht kan niet losgekoppeld worden van het feit dat aan de winsten en de vermogens niet geraakt wordt. Marc Leemans: “De lonen worden geblokkeerd, maar de dividenden blijven richting aandeelhouders stromen. Dat is onaanvaardbaar!” “In tegenstelling tot wat Van Overtveldt, Michel en De Wever beweren, is er wél een alternatief. België produceerde nooit zoveel rijkdom als vandaag. Het #LuxLeaks-schandaal toont, opnieuw, hoe de meest vermogenden in ons land profiteren van de achterpoortjes in ons belastingsysteem. Het probleem is dat de rijkdom zich concentreert in de handen van een steeds kleinere minderheid. En het is die rijkdom die wij willen activeren via onder meer onze miljonairstaks”, legt Peter Mertens uit. Vandaar dat de PVDA onlangs ook een Cactusplan voor sociale, ecologische en democratische vernieuwing lanceerde. (www.pvda.be/cactusplan


De PVDA blijft het actieplan van de vakbonden ten volle steunen, maar daarnaast geeft de partij ook haar steun aan de talrijke initiatieven van burgers en middenveldorganisaties, die er mee voor zorgen dat de druk op de regering steeds groter wordt.