Foto Ilya / Flickr

Met Turteltaks erbij wordt stroomfactuur 417 euro duurder op één jaar tijd

auteur: 

Webredactie

De Vlaamse regering heeft vrijdag het voorstel van energieminister Turtelboom goedgekeurd om een nieuwe belasting in te voeren op de elektriciteitsfactuur. De Turteltaks zal elk gezin jaarlijks 100 euro kosten. “Onaanvaardbaar”, zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester: “Dit is de zesde prijsverhoging op rij. Zo wordt de stroomfactuur van een gezin door de verschillende regeringsmaatregelen 417 euro duurder.”

De PVDA noemt de nieuwe Turteltaks “een aanslag op het gezinsbudget.” PVDA-energiespecialist Tom De Meester is verbolgen: “De Turteltaks kost een gezin jaarlijks 100 euro. Dat is totaal onrechtvaardig. De nieuwe taks van de Vlaamse belastingsregering moet dienen om een schuldenberg van 2 miljard euro weg te werken bij de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Waarom moeten wij die factuur ophoesten? Die schuldenberg is veroorzaakt door de jarenlange oversubsidiëring van grootschalige zonnepanelenparken door de Vlaamse regering. Waarom moeten de gezinnen opdraaien voor een groene schuldenberg die zij niet veroorzaakt hebben?”

De Turteltaks is sociaal onrechtvaardig, zegt Tom De Meester. “Alle gezinnen, groot en klein, of ze nu veel of weinig stroom verbruiken betalen 100 euro per jaar extra. Het is een vlaktaks op verwarming en verlichting. Voor een alleenstaande met een stroomverbruik van 600 kilowatturen per jaar betekent de Turteltaks een stijging van de stroomfactuur met 75%. Dat is wraakroepend. De Vlaamse regering jaagt de gezinnen en de KMO's op kosten, terwijl de grote multinationals buiten schot blijven en 25 keer minder moeten betalen. Dit is een regering voor de rijken, niet voor de bevolking.”

De Turteltaks is al de zesde prijsverhoging op rij. De distributienettarieven werden in januari al met 46 euro verhoogd en stijgen verder met nog eens 35 euro. De Vlaamse regering schrapte de gratis kilowatturen voor gezinnen (+ 101 euro) en voert een Turteltaks in van 100 euro per gezin, terwijl de federale regering de distributienetbeheerders een vennootschapsbelasting oplegde, waardoor de consument nog eens 15 euro extra krijgt aangerekend. Als klap op de vuurpijl besliste de federale regering om de btw op elektriciteit opnieuw te verhogen van 6 procent naar 21 procent (+ 117 euro).

“In totaal stijgt de elektriciteitsfactuur voor een gemiddeld gezin met 417 euro. In vergelijking met vorig jaar betekent dat een stijging van maar liefst 65 procent op één jaar tijd”, zegt Tom De Meester. “Dat is onaanvaardbaar. De elektriciteitsfactuur lijkt wel een aanslagbiljet van de belastingen.”

Energiearmoede zal spectaculair toenemen

De PVDA waarschuwt voor de sociale gevolgen van de prijsverhogingen. “De sociale impact van de hogere energieheffingen is niet te overzien. Energie is een basisbehoefte. Mensen kunnen niet zonder verwarming en verlichting. Vandaag al leven twee op de tien gezinnen in energiearmoede. De Turteltaks en de andere prijsverhogingen zullen de energiearmoede spectaculair doen toenemen. Deze regering duwt mensen in de armoede.”

Het kan nochtans anders, zegt Tom De Meester. De PVDA wil dat de nucleaire winsten van Electrabel worden afgeroomd om de investeringen in groene stroom te betalen. “Het kan niet dat Electrabel aan de ene kant honderden miljoenen winst maakt in afgeschreven kerncentrales, terwijl de gezinnen, zelfstandigen en kleine ondernemingen moeten opdraaien voor de investeringen in groene stroom. De lusten voor de aandeelhouders van Electrabel/Engie en de lasten voor de samenleving, dat is geen rechtvaardig energiebeleid.” De PVDA wil verder dat de woekerrendementen van grootschalige zonnepanelenparken worden ingeperkt, en eist dat de btw op gas en elektriciteit opnieuw verlaagd wordt van 21 procent naar 6 procent. “Verwarming en verlichting zijn basisbehoeften, geen luxeproducten.”

De prijsstijgingen op een rij:

Vennootschapsbelasting15
Verhoging distributienettarieven 201546
Afschaffing gratis stroom101
Verhoging distributienettarieven 201635
21% btw120
Turteltaks100
Totaal417