Foto Solidair, Vinciane Convens

Miljonairstaks scoort hoog bij betogers 29 september

auteur: 

Webredactie

Wat is voor de werkende mensen van België nu het grootste probleem van al de besparingsmaatregelen die de regering al heeft doorgevoerd? En wat moet voor hen zeker de kern van een alternatief uitmaken? De PVDA stelde die twee vragen aan 769 deelnemers van de betoging van 29 september. Mooi proportioneel verdeeld over Franstaligen en Nederlandstaligen en over de drie vakbonden. Het resultaat vindt u hieronder.

Welke maatregel van de regering vindt u het ergst?

Liefst 69 procent zet de afbraak van de pensioenen helemaal bovenaan. Frappant, want de de betogers werd gevraagd van zes regeringsmaatregelen er drie aan te stippen.

De helft van hen stipte ook de aanvallen op het loon aan: de indexsprong en de loonstop.

Bijna evenveel (48 procent) ergert zich ook zeer aan de voorstellen van de wet-Peeters: afschaffing van de 38-urenweek, verhoogde flexibiliteit.

De dure energie (verhoging van de btw op elektriciteit naar 21 procent, de turteltaks …) wordt door 40 procent aangestipt en de afbraak van de openbare diensten door 38 procent.

Als zesde optie konden de betogers zelf “een andere besparingsmaatregel” vermelden. Bijna 14 procent deed dat ook.

Omschrijving

%

Afbraak pensioenen

69,6

Index & loon

50,6

Meer flexibiliteit

48

Dure energie

40,2

Afbraak openbare diensten

38,6

Andere afbraak

13,7

 

Wat moet zeker de kern van een alternatief uitmaken? Allicht ook met de begrotingsdiscussies in het achterhoofd, stipt liefst 76 procent de miljonairstaks daarvoor aan. Die krijgt daarmee zelfs beduidend meer steun dan arbeidsduurvermindering en meer loon.

Arbeidsduurvermindering – “richting 30-urenweek, met loonbehoud en aanwervingen” – wordt door 58 procent aangestipt, “meer loon” door 47 procent.

Dat 11 procent arbeidsduurvermindering belangrijker vindt dan meer loon, spreekt boekdelen over de werkomstandigheden van vandaag: de opgedreven flexibiliteit, de werkdruk, de stress op het werk doet veel mensen vooral uitkijken naar een kortere arbeidsduur.

 

Omschrijving

%

Miljonairstaks

76,3

Arbeidsduurvermindering

58,1

Meer loon

47

Andere

7,7