Foto: EU2016 SK/Flickr

'Minister die zelf opstapt en toch 94.000 euro opstrijkt? Groter kan de kloof met de burger niet worden'

'Het valt niet uit te leggen dat een toppoliticus die 10.000 euro per maand verdient de stekker uit de regering trekt en vrolijk fluitend naar huis trekt met een gouden parachute van 94.000 euro', schrijft Tom De Meester van PVDA in een opiniestuk gepubliceerd op knack.be.

Zélf opstappen en toch 94.000 euro cashen: met Johan Van Overtveldt (N-VA) is de politieke graaicultuur terug van nooit weggeweest. 'Ik heb recht op die vergoeding', verklaarde Van Overtveldt in De Ochtend. 'Ik heb vier hard gewerkt, en dat is een eufemisme.' Dat zal best. Maar tienduizend-euro-politici als Van Overtveldt durven al eens vergeten dat er buiten de ivoren toren van de Wetstraat ook keihard gewerkt worden, voor een loon dat pakken lager ligt. Beseft Van Overtveldt dat huisvuilophalers dagelijks 10 ton huisvuil in hun camion laden, in weer en wind? Waarom verdienen zij geen gouden handdruk?

Mijn Inbox loopt deze dagen over van verontwaardiging. Ahmed: 'Ik heb 28 jaar nachtarbeid gedaan. Toen ik 60 was kreeg ik een handicap aan mijn linkerhand. Toch gaven ze me steeds zwaarder werk om me buiten te duwen. Ze hebben me ontslagen. Ik kreeg 12.000 euro, maar moest daar belastingen op betalen en zelf mijn outplacement betalen. Voor 28 jaar nachtwerk kreeg ik welgeteld 7.800 euro.'

'Ik heb onlangs mijn ontslag gekregen om medische redenen', vertelt Melissa. '23 jaar anciënniteit, maar ik krijg nauwelijks 22 dagen ontslagvergoeding uitbetaald aan 176 euro bruto. En dan lees ik dat een minister vrijwillig ontslag neemt en 94.000 euro vangt. Hoeveel zal hij daarvan aan de belastingen moeten geven? Ik moet alvast méér dan de helft weer afgeven. Klopt dit nog?'

Neen, dat klopt niet! Het valt gewoon niet uit te leggen dat een toppoliticus die 10.000 euro per maand verdient de stekker uit de regering trekt en vrolijk fluitend naar huis trekt met een gouden parachute van 94.000 euro. Plus twee voltijdse medewerkers. Geen idee waarvoor Van Overtveldt die nodig heeft. Om sollicitatiebrieven te schrijven?

Voormalig defensie-minister Sander Loones (N-VA) noemt de gouden parachute van Van Overtveldt 'een correcte werkloosheidsuitkering (sic!) voor mensen die jarenlang keihard gewerkt hebben.'

Veel cynischer moet het niet worden. Was het niet de N-VA die deze week nog eiste dat Michel II, in ruil voor steun aan de begroting, de werkloosheidsuitkeringen versneld zou afbouwen? De geplande degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen is een operatie verpaupering. De regering duwt mensen onder de armoedegrens, met forfaitaire uitkeringen van 1.052 euro voor een alleenstaande en 550 euro voor wie samenwoont. Maar voor de politieke elite mag het duidelijk iets meer zijn: 94.000 euro om precies te zijn.

Het is tenenkrullend hoe topministers zich in de meest onmogelijke bochten wringen om recht te praten wat krom is. De afscheidsvergoeding van 391.000 euro die Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) onlangs incasseerde, moest dienen 'om de stap naar een nieuwe professionele loopbaan op een fatsoenlijke manier te organiseren.' Hoe verzint hij het. Vertel dat de tienduizenden ouderen werklozen of langdurig zieken die door het activeringsbeleid van de regering opgejaagd en op droog zaad gezet worden. Hebben zij geen recht op een fatsoenlijke organisatie van hun loopbaan?

Terwijl gele hesjes hand in hand met vakbondsmilitanten op straat komen voor meer koopkracht, omdat zelfs tweeverdieners op het einde van hun loon nog een stuk maand over hebben, blijven politici ongestoord in de vetpotten graaien. Pure politieke zelfbediening, en alle grote partijen doen eraan mee. Na de provincieraadsverkiezingen in oktober zwaaien tientallen gedeputeerden af. Van Groen tot Open VLD: allemaal strijken ze vertrekpremies tussen 53.000 en 365.000 euro op. Ook Vlaams Belang is al lang tot een klassieke partij verveld. In 2014 vertrokken parlementaire veteranen als Alexandra Colen en Pieter Huybrechts het halfrond, met stille trom, maar wel met 342.000 euro op zak.

De maat is vol. We hebben de duurste energieprijzen van Europa, de kinderarmoede ligt hoger dan in de buurlanden, en qua klimaatbeleid bengelen we helemaal onderaan het Europese peloton. Maar één gouden medaille halen we met gemak: het wereldkampioenschap graaien.

Terwijl vorig jaar 157.000 mensen in ons land bij hulporganisaties aanklopten voor een gratis voedselpakket, verdient een parlementslid 7.000 euro bruto per maand, plus een (onbelastbare) onkostenvergoeding van 2.000 euro. En dan die exuberante pensioenregeling. Terwijl wij tot 67 jaar moeten werken, kunnen de politici die dat beslisten doodleuk op 55 jaar volwaardig op pensioen. Groter kan de kloof met de burger niet worden.

Het is hoog tijd voor radicale verandering. Mensen willen eerlijke politici die aan hun kant staan en weten wat het leven kost. We moeten de sociale prioriteiten resoluut in het brandpunt van het politieke debat zetten. Rechtvaardige lonen. Eerlijke belastingen. Volwaardige jobs. Werkbaar werk. De strijd tegen luchtvervuiling en CO2-uitstoot. Betaalbare huisvesting, energie en water. Koopkracht en klimaat, als we daar nu eens een prioriteit van zouden maken.

Commentaar toevoegen

Reacties

Ik heb 42 jaar gewerkt voor dezelfde baas, hij had geen werk genoeg meer voor mij en vroeg of ik voor een andere baas in het dood seizoen wilde werken, met behoud van mijn jaren bij hem, ik bleef dus ingeschreven bij mijn oude baas en mijn jaren liepen gewoon door. Ik heb dat drie jaar gedaan op deze basis, ik diende wel mijn ontslag in te dienen bij mijn baas, om bij die andere baas ingeschreven te zijn, met vermelding dat ik na deze maanden terug bij mijn oude baas aan de slag kon. Na deze drie jaren vroeg mijn baas terug deze regeling aan mij, ik had nooit problemen ondervonden met deze regeling, dus stemde ik dan ook in met deze regeling, maar kleine lettertjes zijn dikwijls zeer klein. In dat nieuwe contract stond er niet meer vermeld dat mijn normale baas mij moest terugnemen na het contract van drie maanden bij die andere baas, jullie kunnen wel raden zeker, ik werd gewoon op straat gezet en nul ontslagpremie, op enkele maanden dat ik kon op brugpensioen gaan, maar ja dan moest die baas wel enkele euro's tot aan mijn pensioen bijleggen, na 42 jaar werken voor een zelfde baas, en dan nog in een loonbedrijf (alle dagen dus zowel feestdagen als zondagen) en dan zegt die ( ja robert voor mij brengt u niks meer op en zou u mij geld kosten) Dus heren ministers als u zelf opstapt NUL EURO OM ZELF OP TE STAPPEN, IK HEB ZELF ONGEWILD OPGESTAPT EN HEB DUS NUL NUL NUL EURO GEKREGEN DUS ZELF OPSTAPPEN VOOR IEDEREEN HETZELFDE NUL EURO grt Robert
Ik ga zeker de inhoud van dit artikel niet afbreken, integendeel. Maar ik wil toch wel één en ander bijvoegen : -Het bedrag van ontslagvergoedingen, invaliditeit, enz.. enz.. : er worden hier telkens BRUTO bedragen genoemd. Voor iemand die uit de Politieke wereld, ministers & staatssecretarissen zal dat geen probleem geven. Die hebben nog steeds ruim genoeg over. Maar oh wee voor de gewone werkmens. Weet dat op onze pensioenen ook belastingen worden ingehouden. Dus als je een briefje krijgt dat je pensioen bvb. € 1.360 per maand bedraagt, er eerst nog Ziekte- & Invaliditeitsverzekering af gaat. Dat is geen fortuin, maar € 50 minder, dat is voor iemand met zo'n klein pensioentje een flinke hap uit de portemonnaie. En daar kan ik nog inkomen... Als je ziek bent, heb je toch graag dat je niet de volle pot moet betalen. Maar dat er BELASTINGEN afgetrokken worden van die € 1.310, dat gaat niet één stap te ver, maar een hele mars van wel 20 km. Immers je pensioen is grotendeels geld dat jij hebt opgespaard op een rekening bij VADERTJE STAAT. Elke maand zit er in de RIZIV bijdrage, die elke maand van je loon werd afgetrokken, een groot percentage voor je PENSIOEN. JA, er zijn mensen die tot 90 jaar en meer leven, maar er zijn er ook velen die aan hun pensioenleeftijd NIET geraken. Mijn echtgenoot is op 63 jaar overleden. Wat heeft hij betaald voor zijn Pensioen ?? Dat mag God weten, ik heb die papiertjes niet allemaal bijgehouden. Maar wat ik wel weet dat is dat hij GEEN ROOIE EUROCENT AAN PENSIOEN HEEFT GETROKKEN. Ik veronderstel dat dit opgespaarde bedrag, samen met de intresten, toch nog gebruikt worden om andere pensioenen bij te passen, zoals bvb. moeders die eerst hun kinderen hebben opgevoed en pas als die wat zelfstandiger werden terug een jobke gingen zoeken. Maar als je de tegenslag hebt dat je "lieve" echtgenoot ondertussen met een jong fris blaadje gaan lopen is, dan zit je daar met een pensioentje, zo groot als een eikel. Om aan een okkernoot te geraken, krijg je dan wat extra van onze lieve Politici, zodat je toch aan het wettelijk minimum geraakt. Zeg nu zelf, durf JIJ NOG TE KLAGEN ?? Ah neen, wat het "LEEFLOON" zoals ze dat nu noemen dat is juist genoeg om niet te creperen !! En of je nu kerngezond bent, of je bent een > 66 % mindervalide, je krijgt geen cent euro pensioen erbij. Je krijgt er dan wel wat schraapsel bij als gehandicapten integratie.
2.- Wou er nog een stukje bijschrijven, maar per abuis op "opslaan" toets gedrukt, en mijn nieuwe laptop is supergevoelig, dus gebeurt het nogal eens meer dat ik plots iets doe, wat niet de bedoeling was. Dus, dat leefloon blijft voor iedereen hetzelfde, gezond of zwaar gehandicapt. Met dat aalmoesje dat je erbij krijgt, kan je niet veel doen. Als rolstoelpatiente bvb. heb ikzelf 5 x 4 u per week hulp van een familiaal helpster. Dat is om mij te helpen met wassen & aankleden, poetsen, boodschappen doen, koken - ook voor het weekend zodat ik het maar in de micro moet steken - de was en de strijk doen, en omdat ze beiden een auto hebben, doen ze ook het vervoer van & naar het ziekenhuis, helpen bij mijn betalingen, paperassen klasseren, enz. enz... Zeer af en toe gaan we ook eens een winkelstraat afwandelen, zonder daarom iets te kopen, en ook mentale ondersteuning door eens te babbelen over mijn toestand, medisch en financieel, etc.. . Dat hele zootje kost mij € 350 per maand. Dan ga ik ook nog 2 X per maand naar een psychologe (wordt nog steeds niet terugbetaald door het Ziekenfonds. Alhoewel een goede psycholoog wonderen kan verrichten. Maar naar 't schijnt is dat NIET WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN, dus.... Enkel psychiaters worden terugbetaald door het Ziekenfonds. Maar de meeste die schrijven je een berg verslavende medicatie voor, vragen eens of het beter gaat en na 10 min. sta je weer buiten. Met een psychologe heb je een gesprek van 45 tot 60 min. waarbij je leert je gedachtengang te wijzigen, je te wapenen tegen de vuile blikken die je krijgt als je in een rolstoel zit en ze bijgevolg niet met de lift meekunnen (mensen zijn toch zo empatisch tegenwoordig) of even van het voetpad moeten afstappen omdat jij op het voetpad rolt.... Krijg je vieze blikken die willen zeggen : blijf verdomme in je kot !! Dan hebben we geen last meer van je ! Dus die psycholoog nog eens € 150 per maand. En dan de medicatie, want ik ben chronisch pijnpatiënt OOK nog. Gemiddeld per maand nog eens € 130. Gelukkig heb ik dit niet meer vanaf juni / juli omdat ik dan de MAF grens bereikt heb, en voor de meeste medicatie niet meer moet bijbetalen. Eigenlijk zou ik ook best nog eens een kinesist kunnen gebruiken........ Maar ja, hoe ga ik dat nog betalen. Ik zit nu al aan € 630 per maand, dus gaat er elke maand een flinke hap van mijn spaarrekening af maar daar zal ook eens een eind aankomen. Ben 67 jaar, dus de kans dat ik maar een 2/3 zal blijven leven is redelijk klein. Het zullen er wel veel meer zijn veronderstel en vrees ik. Enfin, ik ken gevallen die nog veel schrijnender zijn dan de mijne. Maar dit bewijst maar eens te meer dat heel ons SYSTEEM op GEEN KLOTEN trekt om het dan eens cru te zeggen. Zij die de maatschappij op onze schouders hebben gesleurd worden er op onze 3e leeftijd NIET VOOR BEDANKT. NEEN, ZEKER EN VAST NIET. BEDANKT HEREN VAN DE POLITIEK !! Ik hoop echt dat we straks in een veel linkser regering zitten, en de graaiers meer zullen moeten luisteren naar wat rechtvaardig is, in plaats van alleen hun zakken te vullen. Na zovele 10-tallen jaren van onderdrukking zou dat eens een echte verademing zijn...