Minister van Financiën Van Overtveldt manipuleert cijfers om bittere pil te vergulden

Woensdag 5 november moest de nieuwe minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, in de krant De Standaard toegeven – je kunt er nu eenmaal niet naast kijken – dat de bevolking de portemonnee zal moeten bovenhalen om de crisis te betalen. Maar om de pil te vergulden, veroorlooft de minister zich wel een paar fantasietjes als het over de concrete cijfers gaat. 

Het verlies minimaliseren

Johan Van Overtveldt erkent dat een werknemer die 3.000 euro bruto verdient, koopkracht gaat verliezen. Volgens de minister gaat het om een bedrag van... 123 euro per jaar. “Da’s toch niet zo dramatisch”, vindt hij. Maar dat cijfer klopt niet.

  • Iemand die 3.000 euro bruto verdient, verliest — alleen al door de indexsprong – 2% op zijn totale inkomen (loon, vakantiegeld en eindejaarspremie samen). Bruto komt dat neer op een verlies van 810 euro. Dat is 500 euro netto per jaar! En dat verlies blijft ook alle daaropvolgende jaren doorwerken. Voor een werknemer van 40 jaar betekent de indexsprong een verlies aan koopkracht van meer dan 25.000 euro bruto op zijn hele verdere beroepsloopbaan. Een dikke auto als cadeautje voor zijn baas. (Bereken hier zelf hoeveel jij aan koopkracht zal verliezen door de indexsprong).
  • De fiscale correctie die de regering beloofde toe te passen, zal in 2015 maar ongeveer 125 euro bedragen (en geen 250, zoals eerst gezegd).
  • De accijnzen gaan omhoog, de prijzen voor het openbaar vervoer en voor gezondheidszorg stijgen, een aantal btw-tarieven stijgen… Al die verhogingen zullen die kleine belastingaftrek die de regering ons voorspiegelde, helemaal opeten. De regering kan die aftrek trouwens op elk moment weer ongedaan maken.
  • En voor de lage inkomens? De inkomensverhogingen die al geruime tijd in het vooruitzicht gesteld werden voor de laagste inkomens, zullen grotendeels afgeschaft worden om de indexsprong te verrekenen.

Ach, we begrijpen het wel dat voor een minister die per maand meer dan 10.000 euro netto verdient, het maar een peulenschil lijkt om meer dan 500 euro koopkracht (meer dan 1.000 euro voor een gezin van tweeverdieners) per jaar te verliezen. Voor gewone werknemers ligt dat natuurlijk anders...

Cijfers over extra jobs bij de haren getrokken

“Door de indexsprong komen er 80.000 tot 100.000 banen bij”, is nog zo’n argument van de minister. Dat cijfer is compleet bij de haren getrokken. Minister Van Overtveldt haalt het uit een onderzoek, uitgevoerd door een vriend van hem.

De Europese Commissie bracht dinsdag 4 november nochtans een rapport uit over de vooruitzichten voor de economische groei. In dat rapport staat dat de besparingsmaatregelen de tewerkstellingsgraad in het land zullen doen dalen. Vooral in de openbare diensten. Maar wat antwoordt de minister? “De Commissie vergist zich!”...  Als de Commissie beweert dat er moet bespaard worden, heeft ze gelijk. Als ze zegt dat dit banen gaat kosten, dan heeft ze ongelijk. 

Berekeningen van het Planbureau hebben al aangetoond dat de besparingsmaatregelen 47.000 banen zullen kosten. En wat zeggen de werkgevers? “Wij kunnen niets garanderen.” 

Maar wat is daar nu eigenlijk van waar?

Een indexsprong doet de koopkracht dalen. We kunnen minder kopen, dus zal uiteindelijk ook de productie dalen. De lonen verlagen, betekent minder inkomsten voor de staat, dus minder geld voor overheidsinvesteringen, dus minder geld om de economie te doen draaien.

Een indexsprong dient enkel om de winst van de multinationals nog wat op te blazen. En vooral, een indexsprong is asociaal en onrechtvaardig. Het is een gevaar voor de economie.

Teken de petitie tegen de indexsprong : Kom op voor de index!