Foto Heath Cajandig / Flickr

Nieuwe gevechtsvliegtuigen: laat de stem van de vrede horen tegenover de antisociale oorlogskeuze van de regering

14 februari is D-Day voor het aankoopdossier van de 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, want alle leveranciers moeten tegen dan hun ‘best en final offers’ overbrengen aan de regering. Binnenkort weten we dus welke leverancier een vliegtuig in de lucht mag schieten, en met het ‘legercontract van de eeuw’ gaat lopen.

Foute politieke keuze

De kostprijs voor onze de Belgische belastingbetaler? Daar bestaat nog heel wat discussie over. Voorzichtige schattingen spreken over 15 miljard euro, over 20 à 30 jaar verspreid. Een enorme hypotheek op onze begroting die nu al onder druk staat. En tegenstrijdig met de mantra van ‘iedereen moet inleveren’. Dit terwijl er dit jaar 900 miljoen euro is bespaard op de sociale zekerheid en er ‘geen geld’ meer is om iedereen een waardig pensioen te betalen.

Klik op de visual en deel ’m op Facebook.

Een hypotheek ook op de volgende generatie, die opgezadeld wordt met deze hallucinant dure aankoop. Dit terwijl recente wetenschappelijke rapporten aantonen dat grote delen van ons land onder water zal komen te staan binnen twintig jaar, indien geen urgente maatregelen worden genomen.

Het gaat hier om een foute politieke keuze, vermomd in een vraag- en aanbodspelletje, een ware koehandel tussen onze regering en drie leveranciers van de militaire industrie. Wij zeggen resoluut neen tegen deze gevechtsvliegtuigen die een valentijnscadeau voor de wapenindustrie zijn.

America First

Alle drie de leveranciers – twee Europese en een Noord-Amerikaanse – halen alles uit de kast om onze regering te verleiden met extra opties en vooral economische compensaties voor onze Belgische industrie, maar het lijkt er sterk op dat het Noord-Amerikaanse Lockheed Martin, met zijn F-35 zijn slag gaat thuis halen. En dat is niet toevallig. De Belgische aankoop van 34 F-35’s staat trouwens al in de begroting van de Verenigde Staten ingeschreven. Als aanfluiting van de democratie kan dat wel tellen.

“Kiezen voor de F-35 is kiezen voor de hegemonie van de VS”, verklaart PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw. De F-35 is het duurste Noord-Amerikaanse wapenprogramma ooit, waarvan de productie nu al tien jaar vertraging heeft. Meerdere defensiespecialisten hebben kritiek op de F-35 omdat die teveel gadgets heeft, die overbodig zijn en zelfs niet eens goed werken.

De F-35 is het schoolvoorbeeld van een technologie die wordt ontworpen door de wapenindustrie, omdat het nu eenmaal nodig is om winst te blijven accumuleren in de steeds voortdurende wapenwedloop. Oorlog, dat is big business.

Maar er is meer. Als we beslissen de F-35 aan te kopen, dan worden we geen eigenaar van het vliegtuig en al zijn ‘data’. We blijven volledig afhankelijk van haar Amerikaanse IT-thuisbasissen en het gaat zelfs zo ver dat geen enkel land (behalve Israël) zijn aangekochte F-35 kan uitsturen voor opdrachten zonder de toestemming van de VS.

Apocalypstische gadgets

De F-35-gadgets zijn ook niet zo onschuldig als ze lijken. Dergelijke vijfde generatie vliegtuigen hebben een ‘stealth’-functie: ze zijn onzichtbaar op de radars. Ze zijn dan ook ontworpen voor offensieve operaties diep in vijandelijk gebied. Hebben wij ook maar één passage in de visietekst voor defensie waarin deze opdracht vermeld staat?

Nog controversiëler is dat deze gevechtsvliegtuigen, momenteel als enige in hun soort, ook kernwapens kunnen dragen. Wil het toeval nu ook net dat België een van de vijf landen wereldwijd is dat Amerikaanse kernwapens op zijn grondgebied heeft, op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Dit in het kader van de NAVO, de militaire alliantie onder leiding van de VS wiens hoofdkwartier in België ligt. Het beschikken over kernwapens als ‘afschrikeffect’ is dixit de NAVO, een van de hoekstenen van de hedendaagse defensie.

De regering-Trump geeft echter een heel nieuwe invulling aan dat ‘afschrikeffect’. Vorige week communiceerde ze over haar nieuwe nucleaire doctrine: er zal 1,2 biljoen dollar geïnvesteerd worden in de modernisering van het kernwapenarsenaal, voortaan zullen ‘kleine’ kernwapens ontwikkeld worden, die vier keer minder impact hebben dan de bom op Hiroshima, maar die wel nog een stad ter grootte van Antwerpen helemaal van de kaart kunnen vegen én de omstandigheden waarin kernwapens kunnen worden ingezet worden uitgebreid. Erg gevaarlijk is dat diegenen die deze doctrine in Trumps oor fluisteren, werkelijk geloven dat de VS een nieuwe kernoorlog kunnen winnen.

Ook de 20 à 30 kernwapens die bij ons in Kleine Brogel zijn gestationeerd, zullen gemoderniseerd en dus vervangen worden. Ze krijgen een extra staart, waardoor ze preciezer hun doel kunnen bereiken. Op het lijf geschreven van de F-35, die in het kader van de ‘nuclear sharing’ binnen het NAVO-bondgenootschap deze bommen kan transporteren.

“Kiest onze Belgische regering voor de F-35, dan geeft ze klaar en duidelijk het signaal dat ze mee stapt in Trumps nucleaire doctrine”, stelt Raoul Hedebouw. Onze regering sprak zich nog niet uit over de nieuwe doctrine van Trump en wijst ook alle kritiek van de hand over de nucleaire opties van de nieuwe gevechtsvliegtuigen. Transparantie in het nucleaire aspect van het gevechtsvliegtuigendebat ontbreekt volledig.

Ontwapenen voor onze veiligheid

De PVDA vindt dat België geen nieuwe gevechtsvliegtuigen nodig heeft, omdat die worden ingezet voor offensieve doeleinden. België moet een eigen vredesvisie en vredesstrategie ontwikkelen, los van de NAVO en de Europese Unie.

Wij willen geen enkele Belgische deelname aan buitenlandse militaire interventies als dit niet past binnen het strikte kader van een multilateraal vredesakkoord. Het kan alleen met instemming van het gastland, met respect voor het internationaal recht en voor het Handvest van de VN én mits een voorafgaand democratisch parlementair debat met volledige transparantie.

Binnen onze visie op defensie als vredeshandhaving en diplomatie zijn andere vervoermiddelen nodig, zoals helikopters en andere transportvliegtuigen, alsook gespecialiseerde vervoermiddelen voor medische bijstand. Daar is op internationaal vlak momenteel een ‘ondercapaciteit’.

Tegenover de steeds toenemende wapenwedloop, waardoor zelfs de drempel om kernwapens in te zetten verlaagd wordt, plaatsen wij een alternatief van ontwapening. België is een van de 38 VN-landen die het VN-verdrag tegen het gebruik van kernwapens niet heeft ondertekend. Ons land kiest er binnenkort hoogstwaarschijnlijk voor om het meest vernietigende en duurste oorlogsmateriaal ooit aan te kopen. Premier Michel, which side are you on?

De PVDA wil een morele en politieke oorlog voeren tegen ‘de oorlog’ zelf, zodat we kunnen bezuinigen op militaire uitgaven en dat geld gebruiken voor een wereld op mensenmaat.

Commentaar toevoegen

Reacties

Als er voor vanalles en nogwat te weinig geld is dan moet men geen dure gevechtsvliegtuigen kopen
De vredes -, anti-nucleaire -, syndicale -, boeren-, sociale zekerheids-, derdewereld-, migratie-, scholieren -, studenten -, klimaat-, natuur-, vrouwen-, religieuze -, culturele-, literaire -, holebie -, sport-, politieke -, wetenschappelijke -, medische -, universitaire -, onderwijs ... organisaties, Belgische en Europese, moeten dringend de harten en geesten van de mensen in de straat mobiliseren opdat, eindelijk, een zinvol parlementair debat over oorlog en vrede en de Belgische en Europese rol daarin, kan afgedwongen worden om deze De Wever - Michel regering en de Europese Commissie op andere gedachten te brengen. Inchallah.
En laten wij niet vervallen in discussies als "welke vliegtuig-leverantier verzekert er de grootste terugvloei voor de Belgische industrie?" of "de ganse technologie-sector in België profiteert van die vliegtuig-technologie". Geld voor de militaire vliegtuigen is oorlogsgeld om oorlog te voeren. Daar gaat het over.
Vanzelfsprekend steun ik de standpunten van de PVDA. Vooral de aankoop van nieuwe oorlogsvliegtuigen moet leiden tot massaal protest van de bevolking, omdat dit in deze tijden van besparingen op kap van voornamelijk de zwakkeren in de mij, onaanvaarbaar is. Het bevorderen van vrede over de ganse wereldkloot moet primair zijn. Ook een toenadering tot Rusland is primordiaal
Ik zeg al jaren dat het in de sterren geschreven staat dat het de F-35 word. Alleen deze is nog niet operationeel en tegen dat hij van de grond geraakt zal de aankoopprijs enorm gestegen zijn. Of noem 1 overheidsaankoop dat niet duurder uitgevallen is? Wij hebben nood aan defensieve capaciteit, dat is vele malen goedkoper. Het Russisch S-400 systeem zou de F-35 uit de lucht kunnen halen. Het concept stealth by shape is achterhaalt en heeft te veel problemen, ECM is goedkoper. Misschien moeten wij als EU een offerte indienen bij Rusland voor eht S-400 systeem, dat geeft een defensief verhaal ipv de agressie die er heerst. Als we beiden over dat systeem beschikken zijn vliegtuigjes vrij nutteloos. Want laten we eerlijk zijn, we gebruiken zeer duur speelgoed en bommen die miljoenen het stuk kosten boeren met een AK te vermoorden. Alle oorlogen waren nauwelijks een oorlog te noemen, is als een bokswedstrijd van een volwassenen tegen een 5 jarig kind. Al dat duur materiaal is nutteloos bij een echte confrontatie en als verlies onafwendbaar is heb je nog een kernarsenaal. Maar ik zou mijn geld inzetten op en confrontatie met China-VS, ruzie gaat vaak over geld.
Wat kan het de regering BOMMEN onnodige straaljagers te kopen op de rug van de. VREDELIEVENDE mensen. Steun liever de arme mensen. Geef hen een waardig bestaan. De wetenschap kan ook die centen gebruiken om de mensheid te helpen enz. Teveel om op te noemen. Een bende corrupte regeringsleiders zijn het. Leer te luisteren naar de roep van de bevolking. AMEN ??????!
15 Miljard investering in nieuwe gevechtsvliegtuigen en echte schande daar heeft deze rechtse regering geld voor en maar besparen op pensioenen, werkloosheid, ziekte en het afschaffen van een index sprong maar 15 MILJARD voor nieuwe vliegtuigen dat kan dikke bulshit de oude f16 zijn nog goed genoeg zo laat deze regering nog maar eens zien dat ze niets met de gewone werkende mensen inzit een grote schande!!!
Het verband bewapening-NATO-vluchtelingen wordt weer eens niet gelegd. Een gemiste kans om de verantwoordelijkheid voor de vluchteling"stromen" te leggen waar hij hoort : bij rechts. Jammer.
Hoeveel andere manieren zijn er om dit kostbare geld te gebruiken ?? Optrekken van het levensloon, de minimumpensioenen, verhogen van de premies voor gehandicapten, verbetering van de rusthuizen, verlagen van de prijzen van de rusthuizen, herbekijken van bepaalde geneesmiddelen en therapieën die niet terugbetaald zijn (of veel te weinig) zoals accupunctuur, osteopathie, terugbetalen van een aantal sessies bij een psycholoog. Er zijn veel te veel mensen die zich geen psychologische begeleiding kunnen veroorloven omdat een prijskaartje van min. 50 euro per sessie, 1 x per week, gewoon niet haalbaar is... En bij een psychiater moet ge ook niet aankloppen, want de wachtlijsten lopen nu al op tot 3 à 4 maanden. Zeg dan liever tegen de mensen : spring van een brug, dat is goedkoper !! Maar dan 35 miljard Euro voor wat speelgoed voor het leger, dat is GEEN probleem. Allé, ik bedoel eigenlijk 70 miljard Euro, want van die officieel opgegeven prijzen komt er steeds nog eens hetzelfde erbij, door aanpassing van dit, en dat, en God mag weten wat voor uitleg ze nog allemaal uitvinden. En we WILLEN geen oorlog voeren !! Wij moeten gaan werken aan VREDE. Dat mag van mij dat wel 35 miljard Euro kosten want dan is al die miserie, de grootste vluchtelingenstroom sedert de 2e W.O. en de duizenden overleden vluchtelingen NIET meer nodig. Dan gaan we die 35 miljard uitsparen aan opvang van vluchtelingen. Zou dat GODVERDOMME (sorry word er een beetje kwaad over) NIET BETER ZIJN. Nu steen en been klagen dat wij die vluchtelingen niet kunnen helpen want er is geen geld voor, maar wat nieuw speelgoed gaan kopen om oorlogje te spelen, dat kan dan WEL !! Stelletje hypocriete KL... zakken. Ziek word ik ervan. En terugvloei door investeringen in ons land, waardoor een deel van dat bedrag zou gerecupereerd worden (binnen 20 jaar of zo ??) VERGEET het. Hoeveel keer zijn we er al niet ingetrapt ?? En we hebben het nog altijd NIET geleerd hè. Veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven. Wel, onze politiekers die nu de plak zwaaien, die zijn blijkbaar van zeer korte memorie, want al die fake beloften van vroeger daar weten ze NU NIETS meer van !! ARM BELGIE !!!